Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis raportul privind stadiul lucrărilor.
Prima secțiune este Ploiești - Buzău, de 63 kilometri. Lotul 1, Dumbrava - Mizil, de 21 de kilometri, a fost deschis circulației în decembrie 2024. Lotul 2, Mizil - Pietroasele, de 28 de kilometri, este la un stadiu fizic de 99%, iar lotul 3, Pietroasele - Municipiul Buzău, de 14 kilometri, are un stadiu de 48%.
Secțiunea a doua este Buzău - Focșani, de 82 de kilometri. Lotul 1, Buzău - Vadu Pașii, de aproape 5 kilometri a fost deschis în noiembrie 2024. Lotul 2, Vadu Pașii - Râmnicu Sărat, de 31 de kilometri, a fost deschis tot în noiembrie anul trecut. Lotul 3, Râmnicu Sărat - Mândrești Munteni, de 36 de kilometri a fost deschis circulației în decembrie 2024, iar lotul 4, Mândrești Munteni - Focșani, de 11 kilometri a deveni operabil în noiembrie 2024.
Cea de-a treia secțiune, Focșani - Bacău, are 96 de kilometri. Lotul 1, Focșani - Domnești Târg, de 36 de kilometri, are un stadiu fizic de 47%, iar termenul pentru deschidere este anul curent. Lotul 2 Domnești Târg - Răcăciuni, de 39 de kilometri, se află în același stadiu și, de asemenea, termenul de finalizare este tot anul 2025. Lotul 3 Răcăciuni - Bacău, de 22 de kilometri, se află la un stadiu de 27%, iar termenul pentru deschidere este finalul anului 2025.
Secțiunea patru, de 77 de kilometri, Bacău - Pașcani, cuprinde trei loturi. Lotul 1, Săucești - Trifești, de 30 de kilometri, este la 33% stadiu fizic și are termen de finalizare anul în curs, la fel ca celelalte două. Trifești - Gherăești, de 19 kilometri, are un stadiu de 30%, iar lotul 3 Mircești - Pașcani, de 28 de kilometri, se află într-un stadiu de finalizare de 32%.
Potrivit ONG-iștilor de la Asociația Pro Infrastructură, secțiunea de la patru ar putea fi gata abia în 2026.
Problemele de pe traseul A7 au fost rezolvate, asigură oficialii instituțiilor competente.
„Majoritatea lucrărilor se desfășoară în bune condiții, iar antreprenorii sunt bine mobilizați pe șantiere. Au fost unele probleme tehnice, dar au fost soluționate. Aici mă refer în special la podul și pasajele de pe lotul 2 Ploiești - Buzău, unde constructorul bulgar a avut neconformități în execuție, pe care acum le remediază”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, pentru Ziare.com.
Stadiul proiectului privind Drumul Expres din Bucovina
De la Pașcani, rețeaua de infrastructură rutieră continuă cu drum expres, până la Vama Siret. Mai exact, este vorba despre 62 de kilometri ai Drumului Expres (DX) Pașcani - Suceava și 56 de kilometri ai Drumului Expres (DX) Suceava - Siret.Pentru Pașcani - Suceava lotul 1, de 33 de kilometri, câștigătorul contractului a fost desemnat în martie 2025, UMB-ul. Termenul de finalizare este de 30 de luni pentru finalizarea proiectului: 6 luni pentru proiectare, 24 de luni pentru execuție. Pe traseu vor fi construite inclusiv trei noduri rutiere, două viaducte, un pasaj, parcări de scurtă durată și un spațiu de servicii. Tot UMB-ului i s-a atribuit și contractul pentru lotul 2, de 29 de kilometri, în aprilie 2025, cu același termen pentru finalizare.
Vor fi construite inclusiv trei noduri rutiere, un pod peste Râul Siret, un pasaj, două parcări de scurtă durată și două spații de servicii.În cazul Drumului Expres (DX) Suceava - Siret, de 56 de kilometri, acesta se află în faza de studiu de fezabilitate.
„Din cadrul Studiului de Fezabilitate a reieșit faptul că legătura dintre municipiul Suceava şi DN2H se va realiza la profil de autostrada (26,4 km), iar legătura dintre DN2H şi Frontiera Siret se va realiza la profil de drum expres (29,3), însumând astfel o lungime de 55,7 km”, a transmis CNAIR, pentru Ziare.com.