Ce se intampla cand dormim si cat rezista organismul fara somn

Cei mai multi dintre noi am putea rezista o noapte, fara sa ne odihnim. Recordul ii apartine lui Randy Gardner (n.1946), care a stat treaz aproape 11 zile (264 de ore). Experimentul a fost organizat in 1964, de o echipa condusa de cercetatorul William C. Dement de la Universitatea Stanford, si in timpul acestuia, Gardner a reusit sa nu doarma, fara nici un stimulator special antisomn, depasind recordul detinut la acea data de Tom Rounds de 260 de ore.

Consecintele lipsei somnului

Dupa o perioada mai lunga de nesomn (o noapte alba, de pilda) abilitatile obisnuite ale creierului sunt afectate. Apare oboseala, iritarea si ne lipseste concentrarea obisnuita. Partea creierului ce controleaza limbajul, memoria de scurta durata si simtul timpului functioneaza in regim de avarie. Performantele organismului dupa numai o noapte de nesomn scad dramatic, fiind practic echivalente cu cele manifestate la o alcoolemie de 0,05% (doua pahare de vin). Capacitatea de lua decizii rationale si in timp util este, de asemenea, diminuata.

La vremea experimentului, Randy Gardner era un adolescent obisnuit, iar efectele lipsei somnului au putut fi constatate foarte clar pe timpul celor 11 zile de nesomn. Desi starea de sanatate a americanului nu a avut de suferit pe timpul experimentului (si nici dupa incheierea acestuia), starea sa psihica s-a deteriorat. Cercetatorii au observat probleme de atentie si concentrare, accese de paranoia si halucinatii. In a patra zi adolescentul s-a crezut Paul Lowe, un faimos jucator de fotbal american. In aceeasi zi a considerat un semn de circulatie ca fiind o persoana. In ziua a unsprezecea i s-a cerut sa scada cifra sapte, consecutiv, din 100. La 65 s-a oprit. Intrebat de ce s-a oprit, a raspuns ca nu-si aduce aminte ce facea si ca nu stie din ce s-a oprit.

Ce se intampla in timpul somnului

Somnul se desfasoara în cicluri de 90-110 minute si este de doua tipuri: REM (Rapid Eye Movement - Miscarea rapida a ochilor) si non-REM (care are patru faze). Somnul Non-REM, faza 1, dureaza aproximativ 10 minute si este caracterizat de o stare de semiveghe, orice zgomot putandu-l trezi pe cel adormit. In timpul fazei a doua ritmul batailor inimii încetineste. Acest tip de somn este cel mai prezent intr-o noapte de odihna.

Fazele 3 si 4 sunt cele de somn profund. Faza a treia este cea in care creierul produce unde delta de mare amplitudine si mica frecventa, iar ritmul respiratiei si al inimii sunt cele mai scazute din toate fazele somnului. Faza a patra este caracterizata de o activitate musculara limitata.

Somnul REM, care incepe la aproximativ 70-90 de minute dupa inceperea odihnei, se repeta de 3-5 ori pe noapte. Desi nu suntem constienti, creierul este foarte activ in aceasta perioada, ritmul respiratiei si presiunea arteriala cresc, iar ochii se misca rapid (de aici si numele, REM). Aceasta este perioada in care visam.


Ce s-a intamplat cu Gardner dupa experiment


Dupa finalizarea experimentului, adolescentul a dormit 14 ore si 40 de minute, s-a trezit la ora 22.00, a stat treaz 24 de ore, dupa care a intrat in ritmul normal de somn. Ulterior au aparut informatii în media despre alte persoane care ar fi batut recordul stabilit de Randy Gardner in 1964, dar acestea nu au fost confirmate.


Sursa: sanatate.bzi.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezidențiale 2025: Comuna din Botoșani cu cea mai mică prezență la urne!

Tuesday, 6 May 2025

Comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, în care și-au stabilit domiciliile în mod fictiv aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni, din Republica Moldova ori Federația...

Acuzații grave de manipulare și discriminare! Cine a depus contestație pentru ANULAREA alegerilor!

Tuesday, 6 May 2025

Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 și președinte al Partidului Noua Românie (PNR), a depus o contestație la Curtea Constituțională a Româ...

Ruben, botoșăneanul care la 17 ani conduce tractoare de sute de cai putere: “Agricultura nu este pentru oricine“!

Tuesday, 6 May 2025

Într-o lume în care majoritatea adolescenților visează la like-uri și city-break-uri, Ruben Tisoveanu din Todireni, Botoșani, visează la lanuri de grâu, tractoare puternice și ...