Presa internaÈ›ională scrie, sâmbătă, despre zecile de mii de oameni care i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai, cât È™i despre reprezentanÈ›ii Familiilor Regale europene care au luat parte la funeralii.
Canalul britanic BBC a informat ca peste 20.000 de persoane si-au luat ramas bun la Bucuresti de la regele Mihai. De asemenea, jurnalistii britanici au mentionat prezenta la funeraliile nationale a mai multor reprezentanti ai caselor regale din Europa, printre care: printul Charles, fostul rege al Spaniei Juan Carlos si fosta regina Sofia, regele Carl Gustaf al Suediei si sotia sa regina Silvia, fosta regina a Greciei Anne-Marie, ducele Henri de Luxembourg dar si printesa Astrid a Belgiei si sotul acesteia.
Despre Mihai I, BBC a mentionat ca a fost cel care a decis in august 1944 sa treaca de partea aliatilor si impotriva Germaniei, in Al Doilea Razboi Mondial.
Publicatia britanica Daily Mail noteaza ca regele Mihai a fost condus de zeci de mii de romani pe ultimul drum, "in tacere si in lacrimi". "Clopotele au fost trase in intreaga tara, iar un cor de preoti a cantat in momentul in care sicriul a fost scos din Palatul Regal in Piata Palatului. Oamenii au scandat 'regele Mihai', timp in care sicriul, precedat de garda de onoare si preoti ortodocsi, era dus in spatele unui vehicul militar spre catedrala", a scris Daily Mail.
Si AFP scrie despre funeraliile organizate la Bucuresti pentru regele Mihai, subliniind ca mii de romani cu flori si lumanari in maini si-au luat ramas bun de la fostul monarh. "Numerosi romani au mers in urma sicriului, scandand 'Monarhia salveaza Romania'. De la anuntul decesului regelui, pe 5 decembrie, au fost aduse multe omagii populare care au demonstrat afectiunea romanilor pentru aceasta figura respectata, pe un fond al discreditarii masive a clasei politice nationale", a scris sursa citata.
Agentia Reuters noteaza ca mii de romani s-au strans pe strazile Bucurestiului pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, multi scandand numele fostului monarh si 'Jos Comunismul'.
„România îi spune rămas-bun monarhului”, scrie BBC News într-un articol în care relatează că la funeraliile din Capitală au participat peste 20.000 de oameni. ”În România are loc înmormântarea de stat a fostului său monarh, regele Mihai, care a murit în varstă de 96 de ani la 5 decembrie. Mai mult de 20.000 de români au venit să-È™i ia rămas bun de la fostul monarh”. „În cea mai mare parte a celui de-al Doilea Război Mondial, Regele Mihai a fost o figură importantă, dezaprobat de dictatorul fascist Antonescu, în cei patru ani de alianță cu Hitler. Chiar È™i aÈ™a, la 22 de ani, a luat parte la lovitura de stat È™i a cerut arestarea lui Antonescu, în 23 august 1944. Pentru români, a fost o personalitate importantă în perioade foarte dificile din istoria lor”.
„România organizează funeralii de stat pentru fostul Rege”, titrează Radio Europa Liberă, într-un articol în care punctează că de la slujba È›inută de Patriarhul Daniel la Patriarhie nu au lipsit preÈ™edintele Klaus Iohannis, prinÈ›ul Charles al Marii Britanii, regele Carlos È™i regina Sofia ai Spaniei, regele Karl al XVI-l Gustaf È™i regina Silvia ai Suediei. „Văr al reginei Elizabeta al Marii Britanii, Mihai a fost obligat să abdice după ce comuniÈ™tii au preluat controlul asupra României, astfel că zeci de ani a trăit în exil în Occident”.
Și publicaÈ›ia Time a scris despre funeraliile Regelui Mihai, subliniind că au participat È™i figuri regale din afara Europei, precum prinÈ›esa Muna al-Hussein, mama Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei. „PreoÈ›ii au aprins tămâie în mica Catedrală în care Mihai a fost încoronat a doua oară, în 6 septembrie 1940. Mihai, strănepotul Reginei Victoria, a devenit rege la vârsta de cinci ani, după ce tatăl său Carol al II-lea a abdicat, pentru a fi alături de amanta sa”, scrie publicaÈ›ia. The Time citează o participană la funeralii, Georgeta Anastasiu, care a afirmat că „Regele a fost demonizat de comuniÈ™ti, dar în cele din urmă oamenii au descoperit adevărul despre el”.
Tabloidul britanic Daily Mail a tratat în amănunt evenimentul: „PrinÈ›ul Charles se alătură feÈ›eleor regale europene la funeraliile de stat organizate pentru Regele Mihai I, în timp ce zeci de mii de oameni au ieÈ™it pe străzi în semn de comemorare a monarhului care a alungat naziÈ™tii, doar ca să fie forÈ›at de comuniÈ™ti să abdice”. „Pentru mulÈ›i, este dureros să îÈ™i amintească de trenul pe care comuniÈ™tii i-au obligat pe Regele Mihai È™i pe mama sa, Regina Elena, să îl ia de la BucureÈ™ti în ElveÈ›ia, după ce a fost obligat să abdice. DeÈ™i România este republică de 70 de ani, monarhia încă atrage cetățenii, iar Regele Mihai a fost perceput ca simbol de modestie È™i moralitate”. „Regele Mihai a întruchipat destinul tragic È™i zbuciumul politic prin care a trecut È›ara în secolul al XX-lea”, mai scrie publicaÈ›ia Daily Mail.
„Cetățenii i-au adus un ultim tribut monarhului, adunându-se în PiaÈ›a RevoluÈ›iei cu flori È™i candele. Drept simbol, mulÈ›imea a întors spatele balconului de la care dictatorul Nicolae CeauÈ™escu a È›inut ultimul discurs în decembrie 1989. Regele Mihai a fost forÈ›at să abdice tocmai de comuniÈ™ti (...). De la anunÈ›ul decesului, tributurile aduse s-au multiplicat, ilustrând că acesta a fost foarte respectat, în comparaÈ›ie cu clasa politică din prezent”, scrie publicaÈ›ia franceza Liberation.
Totodată, presa spaniolă scrie despre „Regina Sofia care, cu tristeÈ›e, este consolată de regele Juan Carlos, la înmormântarea Regelui Mihai.”
„DeÈ™i alte republici îi privesc cu dispreÈ› sau cu indiferență pe cei care cândva le-au fost regi în trecut, Regele Mihai este considerat de români o figură prestigioasă, demnă de respect. Astfel, moartea sa i-a îndurerat pe mulÈ›i dintre cetățeni, care È™i-au luat rămas-bun la funeraliile organizate sâmbătă (...). Primele figuri regale europene care i-au adus un ultim omagiu au fost Regele Juan Carlos È™i Regina Sofia. Regina a părut foarte afectată, mai ales că Regele Mihai era vărul său apropiat, cu care a avut o relaÈ›ie apropiată încă din copilărie”, scrie Bekia.es.
New York Times: „Mii de români au umplut străzile BucureÈ™tiului sâmbătă pentru înmormântarea fostului rege al tării, Mihai I, unul dintre ultimii È™efi de stat europeni care au supravieÈ›uit celui de-al doilea război mondial. Moartea lui vine într-o perioadă de divizare profundă a societății româneÈ™ti. Proteste masive de stradă împotriva încercărilor din partea social-democraÈ›ilor aflaÈ›i la guvernare de a slăbi lupta împotriva corupÈ›iei È™i a statului de drept, au avut loc în cursul anului 2017.”
The Telegraph: „PrinÈ›ul Charles participă la înmormântarea regelui Mihai al României la Palatul Regal din BucureÈ™ti.”
Regele Mihai a murit în 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reÈ™edinÈ›a sa din ElveÈ›ia.
Sursa: Pro TV, Ziare.com, Extranews.ro