Ce salariați să angajezi ca să primești subvenții de la stat

Legislația care reglementează sistemul asigurărilor de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, reprezentată de Legea nr. 76/2002, oferă anumite facilități agenților economici care încadrează în muncă persoane cu șanse mici de a-și găsi un loc de muncă. În această categorie intră și șomerii care mai au 5 ani până la pensie.
 
Pentru a încuraja angajarea acestei categorii vulnerabile, care este reprezentată de persoanele aflate în apropierea vârstei de pensionare, AMOFM desfășoară o campanie de comunicare la nivel național, care este organizată în cadrul Proiectului "Fii activ la orice vârstă!".

Cei care angajează persoane care îndeplinesc, conform legii, condițiile pentru a solicita pensia anticipată parțială sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă, dacă nu îndeplinesc condițiile de a solicita pensia anticipată parțială, beneficiază lunar, pe toată durata angajării, până la îndeplinirea condițiilor respective, de o subvenție egală cu valoarea ISR – adică 500 de lei.

Angajatorii primesc bani lunar dacă angajează în muncă și aceste tipuri de salariați

Cei care angajează absolvenți ai unor instituții de învățământ (gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular) primesc, lunar, timp de un an de zile, o subvenție ce diferă în funcție de studiile salariațiilor. Mai exact, pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, angajatorii primesc:

• o sumă egală cu valoarea ISR în vigoare la data încadrării în muncă (500 de lei), pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau ai școlilor de arte și meserii;
• o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării în muncă (600 de lei), pentru absolvenții de învățământ secundar superior sau învățământ postliceal;
• o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării în muncă (750 de lei), pentru absolvenții de învățământ superior.

În cazul în care absolventul este persoană cu handicap, subvenția se acordă pe o perioadă mai lungă de timp, de 18 luni. În decursul acestui an și jumătate, absolvenții pot să urmeze o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator. În acest sens, cheltuielile necesare pentru pregătirea profesională vor fi plătite din bugetul asigurărilor pentru șomaj, la cererea angajatorilor.

Angajarea șomerilor în vârstă de peste 45 de ani sau a șomerilor care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale le pot aduce, de asemenea, angajatorilor o subvenție de la stat. Aceștia primesc pentru fiecare persoană în parte, lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă egală cu valoarea ISR în vigoare (500 de lei). Singura condiție este ca raporturile de muncă sau de serviciu să fie păstrate cel puțin 18 luni. Cu alte cuvinte, acești salariați nu pot fi concediați în această perioadă.

Oferirea unui loc de muncă tinerilor cu risc de marginalizare socială cu vârsta cuprinsă între 16-26 de ani transformă agenții economici în angajatori de inserție. În această situație, ei beneficiază lunar, pentru fiecare persoană din această categorie, de o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de două ori valoarea ISR (1000 de lei), în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate. Și în acest caz, sumele de bani sunt suportate de bugetul asigurărilor pentru șomaj. Găsiți mai multe informații pe acest subiect într-un articol scris de AvocatNet.ro.

Atunci când încheie un contract de ucenicie la locul de muncă, angajatorul primește o subvenție lunară pe întreaga durată de desfășurare a contractului respectiv. Suma este egală, în această situație, cu 60% din valoarea ISR în vigoare. Cu alte cuvinte, angajatorii vor primi, la cerere, o subvenție de 300 de lei.

Încheierea unui contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior le aduce angajatorilor o subvenție egală cu de 1,5 ori valoarea ISR, adică 750 de lei. Suma este oferită lunar, la cerere, tot din bugetul asigurărilor de șomaj, pe întreaga durată a contractului de stagiu. Cei care integrează pe piața de muncă stagiari primesc o subvenție proporțională cu timpul efectiv lucrat de stagiar. (avocatnet.ro)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Cum se promovează o traducere?”: Traducători și scriitori în dialog la Memorialul Ipotești!

astăzi, 18:40

În cadrul proiectului, un traducător din limba română într-o limbă străină are carte blanche pentru a găzdui și modera discuția cu un scriitor invitat de el, într-un di...

Sancțiuni aplicate de Garda de Mediu Botoșani unui operator economic care polua zona cu zgomot și praf! (foto)

astăzi, 17:55

La data controlului, pe amplasament se desfășura activitate de aprovizionare cu materii prime pentru stațiile de mixturi asfaltice și betoane, activitate care genera disconfort olfactiv și emisii...

Tinerii din Botoșani, invitați să decidă viitorul centrelor de tineret!

astăzi, 17:10

Prin intermediul unui chestionar anonim, tinerii pot contribui la conturarea unor centre de tineret adaptate nevoilor și așteptărilor lor. Răspunsurile colectate vor fi utilizate de FJTB pentru a ...