Medicii nutriţionişti vă învaţă câteva obiceiuri bune, astfel încât să evitaţi arsurile la stomac.
Întâi micul dejun, apoi cafeaua
Cafeaua, ca şi alte băuturi energizante, de exemplu ceaiul negru sau Cola, sunt iritante gastrice. "Nu vă recomand să începeţi ziua cu băuturi care stimulează secreţia gastrică. Luaţi întâi un mic dejun consistent şi apoi continuaţi cu cafea sau ceai negru, după preferinţe", vă sfătuieşte medicul nutriţionist Eduard Adamescu, din Bucureşti. Dacă vă este greu să renunţaţi la cafeaua de dimineaţă, o soluţie ar fi să luaţi micul dejun acasă (măcar o banană) şi să vă savuraţi cafeaua de dimineaţă la serviciu. Nici băuturile dulci şi acidulate nu sunt o variantă bună pentru a vă începe dimineaţa. Şi acestea "rod" stomacul.
Atenţie la alimentele piperate
O variantă rapidă de mic dejun ar putea fi chiftelele sau şniţelul. Dacă sunt însă foarte condimentate şi preparate din carne de porc, mai bine le lăsaţi pentru masa de prânz. "Alimentele piperate consumate la prima oră pot favoriza gastrita şi ulcerul", adaugă nutriţionistul Eduard Adamescu. Sunt de preferat şniţelele din peşte sau chiftelele din carne de pui, preparate cu multă verdeaţă şi mai puţine condimente.
Chipsurile, sticksurile, alunele, snack-urile cu usturoi
Cronţonelele" sunt o variantă rapidă de mic dejun, dar nu una sănătoasă. "Vă sfătuiesc mai degrabă să vă pregătiţi de seara o salată de crudităţi. Prepară foarte bine sucurile gastrice pentru masa de prânz", sugerează Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. Mai puţin indicată este salata de roşii. În contact cu sucul de roşii, acidul gastric produs de stomac poate determina indigestii, balonare şi durere.
Produsele reci pot provoca dureri de stomac
Fie că este vorba despre iaurt, lapte sau brânzeturi, este indicat să nu le consumaţi direct din frigider. Lăsaţi-le puţin la temperatura camerei, să se încălzească. Dacă sunt foarte reci, riscaţi să vă confruntaţi cu nişte contracţii ale tractului gastrointestinal.
Mici excepţii pentru lactate, sucuri naturale şi fructe
Laptele este perfect pentru micul dejun, dar nu şi pentru cei care suferă de tulburări de tranzit, cum ar fi diareea ori constipaţia. "În cazul unor astfel de tulburări laptele trebuie combinat cu pâine sau cereale. Astfel, nu se mai coagulează în stomac şi nu îl mai îngreunează", sugerează dr. Adamescu. Sucurile naturale
de portocale sunt pline de vitamine, însă dacă aveţi stomacul mai sensibil este posibil să vă confruntaţi cu o reacţie acidă. Este mai potrivit să mâncaţi ceva consistent înainte şi după aceea să beţi suc de portocale. Întotdeauna fructele sunt binevenite, însă dacă suferiţi de colită este de preferat să le preparaţi termic.
Dulciurile cresc brusc nivelul glicemiei
Consumul de zahăr pe stomacul gol duce la creşterea bruscă a zahărului în sânge. Starea de energie
resimţită la început se va transforma în moleşeală, când glicemia va scădea brusc. Dacă vă faceţi un obicei din a mânca dulciuri dimineaţa pe stomacul gol, este posibil ca, în timp, să vă crească rezistenţa la insulină.
Cum scăpaţi de problemele digestive
-Migdalele înlătură arsurile la stomac datorită uleiului pe care îl conţin. Totodată, acestea sunt bogate în proteine care formează un tampon natural în combinaţie cu acidul;
-Sucul de morcovi cruzi este o variantă mai bună decât cel de portocale, primul fiind protector pentru stomac;
-Ceaiul din plante este mult mai bun decât băuturile energizante, dar trebuie să vă obişnuiţi cu el;
-Nu uitaţi de apă, căci aceasta face bine pe stomacul gol, ajutând la detoxifiere;
-În nici un caz nu consumaţi alcool, acesta fiind un puternic iritant gastric.