Ce să nu mâncaţi pe stomacul gol

Ce să nu mâncaţi pe stomacul gol
Dacă vreţi să evitaţi arsurile la stomac, ar fi bine să nu consumaţi la prima oră băuturi energizante, snackuri cu usturoi, chipsuri sau dulciuri. Cafeaua, sucul na­tural de portocale, ceaiul negru, chip­surile şi ciocolata sunt alimente pe care nu ar fi bine să le con­sumaţi dimineaţa pe stomacul gol, scrie Romania Libera.

Medicii nutriţionişti vă învaţă câteva obiceiuri bune, astfel încât să evitaţi arsurile la stomac.

Întâi micul dejun, apoi cafeaua

Cafeaua, ca şi alte băuturi energizante, de exemplu ceaiul negru sau Cola, sunt iritante gastrice. "Nu vă recomand să începeţi ziua cu băuturi care stimulează secreţia gastrică. Luaţi întâi un mic dejun consistent şi apoi continuaţi cu cafea sau ceai negru, după preferinţe", vă sfătuieşte medicul nutriţionist Eduard Adamescu, din Bucu­reşti. Dacă vă este greu să renun­ţaţi la cafeaua de dimineaţă, o soluţie ar fi să luaţi micul dejun acasă (măcar o banană) şi să vă savuraţi cafeaua de dimineaţă la serviciu. Nici băuturile dulci şi acidulate nu sunt o variantă bună pentru a vă începe dimi­neaţa. Şi acestea "rod" stomacul.

Atenţie la alimentele piperate

O variantă rapidă de mic dejun ar putea fi chiftelele sau şniţelul. Dacă sunt însă foarte condimentate şi preparate din carne de porc, mai bine le lăsaţi pentru masa de prânz. "Ali­mentele piperate consu­mate la prima oră pot favoriza gastrita şi ulcerul", adaugă nutri­ţionistul Eduard Adamescu. Sunt de preferat şniţelele din peşte sau chiftelele din carne de pui, preparate cu multă verdeaţă şi mai puţine condimente.

Chipsurile, sticksurile, alunele, snack-urile cu usturoi

Cronţonelele" sunt o variantă rapidă de mic dejun, dar nu una sănătoasă. "Vă sfătuiesc mai degrabă să vă pregătiţi de seara o salată de crudităţi. Prepară foarte bine sucurile gastrice pentru masa de prânz", sugerează Gheorghe Men­cini­copschi, specialist în alimen­taţie. Mai puţin indicată este salata de roşii. În contact cu sucul de roşii, acidul gastric pro­dus de stomac poate determina indigestii, balonare şi durere.

Produsele reci pot provoca dureri de stomac

Fie că este vorba despre iaurt, lapte sau brânzeturi, este indicat să nu le consumaţi direct din frigider. Lăsaţi-le puţin la temperatura camerei, să se încălzească. Dacă sunt foarte reci, riscaţi să vă confruntaţi cu nişte contracţii ale tractului gastrointestinal.

Mici excepţii pentru lactate, sucuri naturale şi fructe

Laptele este perfect pentru micul dejun, dar nu şi pentru cei care suferă de tulburări de tranzit, cum ar fi diareea ori constipaţia. "În cazul unor astfel de tulburări laptele trebuie combinat cu pâine sau cereale. Astfel, nu se mai coagulează în stomac şi nu îl mai îngreunează", sugerează dr. Adamescu. Sucurile naturale
 de portocale sunt pline de vitamine, însă dacă aveţi stomacul mai sensibil este posibil să vă confruntaţi cu o reacţie acidă. Este mai potrivit să mâncaţi ceva consistent înainte şi după aceea să beţi suc de portocale. Întotdeauna fructele sunt binevenite, însă dacă suferiţi de colită este de preferat să le preparaţi termic.

Dulciurile cresc brusc nivelul glicemiei

Consumul de zahăr pe stomacul gol duce la creşterea bruscă a zahărului în sânge. Starea de energie
 resimţită la început se va transforma în moleşeală, când glicemia va scădea brusc. Dacă vă faceţi un obicei din a mânca dulciuri dimineaţa pe stomacul gol, este posibil ca, în timp, să vă crească rezistenţa la insulină.

Cum scăpaţi de problemele digestive

-Migdalele înlătură arsurile la stomac datorită uleiului pe care îl conţin. Totodată, acestea sunt bogate în proteine care formează un tampon natural în combinaţie cu acidul;

-Sucul de morcovi cruzi este o variantă mai bună decât cel de portocale, primul fiind protector pentru stomac;

-Ceaiul din plante este mult mai bun decât băuturile energizante, dar trebuie să vă obişnuiţi cu el;

-Nu uitaţi de apă, căci aceasta face bine pe stomacul gol, ajutând la detoxifiere;

-În nici un caz nu consumaţi alcool, acesta fiind un puternic iritant gastric.

 



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Părintele Vasile Gavrilă : „Mielul de Paşti nu face parte nici din rânduiala bisericească, nici din pregătirea duhovnicească de Paşti”

astăzi, 10:21
33

De Sfintele Pasti exista obiceiul sa se sacrifice miei. Pastile este o sarbatoare pe care o intalnim atat la evrei, cat si la crestini. Pentru evrei Pastile semnifica trecerea din robia egipteana la l...

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
36

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
256

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...