Ce puteri vor avea superbaronii României

Liderii USL încearcă să finalizeze, în acest an, proiectul împărţirii administrative a României în opt regiuni de dezvoltare. Proiectul a fost anunţat de premierul Victor Ponta şi de redactarea lui se ocupă Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale.
 
Potrivit proiectului, România va fi împărţită pe baza regiunilor  de dezvoltare existente la ora actuală, dar nu au personalitate juridică şi nu sunt unităţi administrativ-teritoriale. Dacă vor căpăta personalitate juridică, regiunile vor putea atrage mai multe fonduri europene, relateaza adevarul.ro.
 
Liderii USL intenţionează, însă, să păstreze şi judeţele, ca unităţi cu personalitate juridică. Această prevedere diferenţiază proiectul USL de cel iniţiat în 2011 de preşedintele Traian Băsescu care presupunea desfiinţarea judeţelor. Or, tocmai opoziţia preşedinţilor de Consilii Judeţene, cuplată cu cea a UDMR, a dus la eşuarea acelui proiect.
 
Regiunile vor prelua o parte din atribuţiile Guvernului, dar şi o parte din atribuţiile consiliilor judeţene.
 
Bugetele regiunilor vor fi alcătuite din fondurile  locale şi cele europene. Taxele şi impozitele colectate de autorităţi ar urma să se împartă în trei părţi, în principiu egale.  Una pentru judeţe, una pentru regiuni şi una pentru Guvernul de la Bucureşti.
 
Cine va conduce regiunile
 
Regiunile vor avea câte un preşedinte şi câte un Consiliu Regional. Potrivit planurilor USL, în prima fază, programată pentru 2014, şefii regiunilor urmează să fie aleşi de către consilierii judeţeni din zona respectivă. Actualii şefi ai consiliilor judeţene vor fi, automat, vicepreşedinţi ai regiunilor., scrie sursa citata.
 
Odată cu alegerile locale din 2016, şefii regiunilor şi consilierii regionali vor fi aleşi direct de alegători. Fiecare judeţ va trimite în Consiliul Regional un număr de aleşi direct proporţional cu populaţia. De asemenea, fiecare regiune a României va avea câte un prefect, numit de Guvern. În fiecare judeţ va exista câte un oficiu al prefecturii. Liderii USL le-au promis, însă, şefilor consiliilor judeţene că atribuţiile prefecţilor vor fi, parţial, reduse.
 
Astfel, dacă ei vor ataca în Justiţie un act emis de autorităţile regionale, acesta nu va mai fi automat suspendat.
 
Un subiect delicat este cel privitor la capitalele regiunilor. Cum sensibilităţile locale sunt destul de serioase, la nivel central nu s-a luat încă o decizie.
 
Una dintre variante este să existe mai multe centre –
administrativ, economic, cultural. O altă variantă este ca fiecare regiune să stabilească, prin referendum, care este capitala sa.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

astăzi, 18:50

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...

Valeriu Iftime i-a promis "război" Farului la debutul lui Ianis Zicu! Ce a spus despre Gică Hagi: "E greu"!

astăzi, 18:00

Valeriu Iftime: "Chiar cred că pot să câștig" Valeriu Iftime nu vrea să mai aibă emoții în actualul sezon și își propune să înceapă cu dreptul împo...

Lecții de autoapărare: Jandarmii botoșăneni, prezenți în Tabăra de la Agafton! ( Foto,Video)

astăzi, 17:00

În această după-amiază, cei aproximativ 130 de participanți la cea de-a doua serie a Programului de Tabere ARC 2025, desfăşurat la Centrul de Agrement ,,Codrii de Aramă" Agafton, au ...