Ce noi reguli se aplică în acest an în legătură cu conducătorii auto și circulația rutieră

Pe lângă regulile din mai multe domenii, și legislația ce vizează circulația rutieră și conducătorii de vehicule a suferit o serie de modificări în ultima perioadă.

Astfel, în acest an, printre altele, amenzile rămân la nivelul din 2022, șoferii își vor putea accesa online istoricul sancțiunilor rutiere, iar, în anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme, informează AvocatNet.ro.

Amenzile rutiere nu cresc nici în 2023. Punctul-amendă rămâne plafonat

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în legătură cu valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere de la noi, se aplică și în 2023.

Începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei. Teoretic, el trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut valabil într-un an.

Din acest an, șoferii își pot vedea online istoricul sancțiunilor rutiere

Mai exact, începând din aprilie, deținătorii de permise de conducere vor avea acces permanent la istoricul sancţiunilor rutiere. Asta înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române.

Practic, apare o alternativă la modalitatea actuală de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.

În anumite condiții, cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme

Codul rutier se va modifica de luna viitoare, în sensul reducerii vârstei de la care cei interesați să devină șoferi profesioniști, adică de camion sau autobuz, vor putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere.

De fapt, vor putea obține permisul auto mai devreme cei ce urmează un curs destinat obținerii unui certificat de calificare profesională inițială.

Polițiștii locali pot cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și pot da amenzi în cazul refuzului

Atunci când împrumută mașina, proprietarii trebuie acum să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale.

Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Și mașinile parcate pe trotuar pot fi acum ridicate. Măsura poate fi dispusă doar de poliția rutieră

Astfel, poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar.

Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire.

Constatarea amiabilă de accident poate fi completată acum și electronic

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.

Pașii necesari completării electronice a unei constatări amiabile sunt descriși în acest articol.

Șoferii, anunțați prin e-mail la expirarea rovinietelor cu o valabilitate de cel puțin o lună

Șoferii pot fi acum notificați, prin e-mail, de termenul de expirare a rovinietei. Notificarea poate fi transmisă doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.

Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

astăzi, 20:20

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

astăzi, 20:10

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...

Angajatorii din domeniul transportului rutier, verificați de ITM Botoșani: Ce nereguli au descoperit inspectorii!

astăzi, 19:30

Campania de verificare s-a desfășurat în perioada 14.11 – 22.11.2024. In cadrul acestei campanii s-a urmărit verificarea angajatorilor care desfășoară activitate în domeniul...