Ce medicamente vă pot lăsa fără permis: lista va fi actualizată în toamnă!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că lista cu substanţele care afectează conducerea unui vehicul va fi actualizată și finalizată până în luna septembrie. Practic, din toamnă, șoferii vor ști ce medicamente să evite pentru a rămâne cu permisele în buzunar.

Decizia vine în contextul Ordonanței de Urgență care dă dreptul polițiștilor să rețină permisul de conducere șoferilor ce refuză testarea cu aparatul Drug Test, până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator, potrivit adevarul.ro.

Concret, este vorba despre două liste la care autoritățile lucrează în prezent. „O listă a substanţelor care influenţează capacitatea de a conduce autovehicule, pentru că a existat o listă veche, printr-un ordin din 2006 şi se lucrează la actualizarea ei. Cea de-a doua listă va fi doar de informare, substanţele care ar putea să influenţeze rezultatul unui test rapid. Sunt substanţe care se eliberează pe bază de prescripţie, orice medic care prescrie o astfel de substanţă avertizează pe cel care primeşte substanța că afectează capacitatea de a conduce vehicule. Probabil că în decursul acestei veri vom finaliza această analiză şi în septembrie vom avea lista completă”, a explicat ministrul.

Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat care sunt aceste medicamente. Rifampicina și unele cefalosporine pot genera rezultate  fals pozitive pentru opiacee, respectiv cocaină. Unele studii precizează și amoxicilina printre antibioticele care pot produce probleme conducătorilor auto. Tratamentele antidepresive, precum trazodona și bupropiona, pot da rezultate fals pozitive pentru amfetamine. De altfel, și unele medicamente antipsihotice, cum ar fi quetiapina și clorpromazina, pot genera teste fals pozitive pentru amfetamine sau metamfetamine.  Iar medicamentele pentru combaterea durerii, cum sunt  ibuprofenul și naproxenul, pot da rezultate fals pozitive pentru marijuana. Mai mult decât atât, tratamentele  pentru răceală sau alergii, mai ales cele care au în compoziție pseudoefedrină sau efedrină, pot provoca rezultate fals pozitive pentru amfetamine”, a precizat specialistul.

De asemenea, medicii legişti precizează că există numeroase substanţe care nu sunt, deocamdată, incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive. De exemplu, medicamente pentru diabet, antiemetice, antibioticele, antialergicele pot da rezultate fals pozitive la amfetamine. Medicamentele antiinflamatorii pot da rezultate fals pozitive la barbiturice iar cele antivirale la cannabinoizi. Deasemenea, un șofer care urmează un tratament cu antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare poate fi găsit pozitiv la opiacee.

Ministerul Sănătății recomandă șoferilor să citească cu mare atenție prospectul tuturor medicamentelor pe care și le administrează. „Vă informăm că în ambalajul tuturor medicamentelor se află un prospect, document care cuprinde informații pentru pacienți cu privire la posibilele efecte asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ministerul Sănătății vă recomandă ca înainte de administrarea unui medicament să vă informați citind prospectul acestuia, iar în cazul în care aveți nelămuriri să luați legătura cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...