Ce medicamente compenseaza inutil statul si cate milioane de euro se pierd

Ministerul Sanatatii cheltuieste inutil zeci de milioane de euro pentru compensarea unor medicamente care n-ar avea ce cauta pe lista celor decontate de stat, potrivit unei raport al expertilor britanici de la Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE).

Spre exemplu, statul cheltuieste anual circa 16,3 milioane de euro pentru decontarea medicamentelor pe baza de ginko biloba, desi beneficiile acestora nu sunt clare, informeaza Evenimentul Zilei.

Potrivit specialistilor britanici, o buna parte din cele 50 de medicamente care au generat in 2011 cele mai mari cheltuieli sunt fie compensate pentru alte indicatii decat cele pentru care au fost omologate, fie n-au beneficii clar dovedite, fie nu sunt rentabile.

Medicamente compensate pentru alte indicatii decat cele pentru care au fost omologate sunt Epoetin alfa si Epoetin beta - ambele prescrise pentru bolnavii cu hepatita C si dupa transplantul de organe, desi niciunul din acestea nu are indicatie autorizata pentru acest uz, nici in Romania, nici in alte parti ale lumii.

De asemenea, Bevacizumab (Avastin) este prescris in cancerul mamar, in ciuda faptului ca utilizarea bevacizumab in cancerul mamar nu mai reprezinta o indicatie aprobata.

Pe lista medicamentelor care nu sunt rentabile se numara cele cu agenti de stimulare a Eritropoiezei, inlocuitorii insulinei (insulina glargine), Somatropina, Fenspirida, Sorafenib sau Cetuximab.

Britanicii au identificat si cateva medicamente care n-ar trebui sa reprezinte o prioritate in compensare: Anti-histaminice - de exemplu loratadina, desloratadina, cetirizina sau chlorpheniramina; analgezicele simple - de exemplu ibuprofen; Diosmin/hesperidin pentru hemoroizi, respectiv Orlistat.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...