Ce medicamente compenseaza inutil statul si cate milioane de euro se pierd

Ce medicamente compenseaza inutil statul si cate milioane de euro se pierd
Ministerul Sanatatii cheltuieste inutil zeci de milioane de euro pentru compensarea unor medicamente care n-ar avea ce cauta pe lista celor decontate de stat, potrivit unei raport al expertilor britanici de la Institutul National pentru Sanatate si Excelenta Clinica (NICE).

Spre exemplu, statul cheltuieste anual circa 16,3 milioane de euro pentru decontarea medicamentelor pe baza de ginko biloba, desi beneficiile acestora nu sunt clare, informeaza Evenimentul Zilei.

Potrivit specialistilor britanici, o buna parte din cele 50 de medicamente care au generat in 2011 cele mai mari cheltuieli sunt fie compensate pentru alte indicatii decat cele pentru care au fost omologate, fie n-au beneficii clar dovedite, fie nu sunt rentabile.

Medicamente compensate pentru alte indicatii decat cele pentru care au fost omologate sunt Epoetin alfa si Epoetin beta - ambele prescrise pentru bolnavii cu hepatita C si dupa transplantul de organe, desi niciunul din acestea nu are indicatie autorizata pentru acest uz, nici in Romania, nici in alte parti ale lumii.

De asemenea, Bevacizumab (Avastin) este prescris in cancerul mamar, in ciuda faptului ca utilizarea bevacizumab in cancerul mamar nu mai reprezinta o indicatie aprobata.

Pe lista medicamentelor care nu sunt rentabile se numara cele cu agenti de stimulare a Eritropoiezei, inlocuitorii insulinei (insulina glargine), Somatropina, Fenspirida, Sorafenib sau Cetuximab.

Britanicii au identificat si cateva medicamente care n-ar trebui sa reprezinte o prioritate in compensare: Anti-histaminice - de exemplu loratadina, desloratadina, cetirizina sau chlorpheniramina; analgezicele simple - de exemplu ibuprofen; Diosmin/hesperidin pentru hemoroizi, respectiv Orlistat.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
75

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
104

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
165

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...