Ce inseamna cota unica de 20% si TVA de 22-25%?

Ce inseamna cota unica de 20% si TVA de 22-25%?

   arhivafoto.ro

Preturi mult mai mari si salarii mult mai mici. Iata ce ne-ar astepta daca Guvernul va majora cota unica de impozitare la 20 la suta si taxa pe valoarea adaugata la 25 la suta, asa cum, se pare, ar fi cerut Fondul Monetar International, potrivit unor surse guvernamentale.

Apoi, alte surse de la Ministerul de Finante, au anuntat ca TVA se va majora, incepand de la 1 iulie, la 22%.

In prezent, cota unica de impozitare este de 16 la suta, iar TVA-ul de 19 la suta, ceea ce ar insemna o crestere de 4%, respectiv 6%. Aceasta majorare s-ar reflecta, imediat, in nivelul salariilor si al preturilor.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, neaga ca s-ar fi discutat despre un TVA de 25% si spune ca astfel de "scenarii" tot apar in presa. De altfel, Vladescu spune ca, in timpul discutiilor, se incearca sa nu se modifice taxele si impozitele.

Totusi, va fi posibil sa trecem de criza fara sa majoram sumele colectate la stat, doar prin scaderea cheltuielilor, mai ales ca, dupa cum s-a observat, aceasta reducere este extrem de dificil de efectuat si, pana in prezent, metodele guvernantilor nu au fost eficiente?


E nevoie de taxe mai mari?

"Nu stiu daca ceea ce a aparut pe surse este adevarat sau nu, dar am spus de mult timp ca este acest lucru este inevitabil", a declarat, pentru Ziare.com, analistul Ilie Serbanescu.

"Cred ca si FMI a ajuns la concluzia aceasta, deoarece Guvernul nu a facut ceea ce a promis. Si, trebuie sa spunem, nu le-a facut pentru ca exista un oprobiu general, opozitie puternica", a adaugat Serbanescu.

Faptul ca exista o opozitie din partea sindicatelor fata de reducerea salariilor lasa Guvernul cu putine optiuni, majorarea taxelor si impozitelor fiind singura destul de eficienta pentru marirea veniturilor la bugetul de stat.


Surse din Ministerul Finantelor: TVA de 22%, de la 1 iulie

Consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs a declarat la randul sau ca majorarea TVA este o solutie, dar nu singura, precizand ca Executivul roman a spus de mai multe ori ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc.

"In multe tari, mai ales TVA-ul a fost majorat. E vorba de tari aflate in criza. E o posibila solutie. Una dintre solutii, nu singura. Dar Guvernul Romaniei a spus in clar ca nu doreste sa apeleze la acest mijloc", a declarat consilierul, la Realitatea TV.


Salarii mai mici, firme in faliment


In momentul cand este majorata cota unica de impozitare, salariul net al fiecarui roman va scadea, deoarece este putin probabil ca firmele sa majoreze salariul brut, pentru a mentine acelasi nivel al sumei pe care angajatii o iau la sfarsitul lunii.

O alta posibilitate este o alunecare si mai adanca in zona gri a pietei muncii - contracte de colaborare, drepturi de autor, PFA in loc de contract de munca - si in cea neagra, fara nici un fel de contract.


Totul se scumpeste

Pe langa scaderea salariilor, romanii vor fi nevoiti sa faca fata unor preturi mult mai mari. In afara de majorarea de 6% a TVA-ului, producatorii ar putea creste preturile pentru a-si acoperi toate celelalte costuri: de la productie la transport, totul va fi mai scump pentru ei, iar aceste lucruri se reflecta automat in pretul final, cel suportat de consumator. Astfel, de la paine la benzina, de la sosete la electronice, orice vom dori sa cumparam va costa mult mai mult.

Totusi, analistul Ilie Serbanescu este de parere ca economia per ansamblu nu prea are de ce sa sufere.

"Economia din Romania nu este economie. Este o parodie, pentru ca nu poate sa fie economie acolo unde exista consum fara productie, importuri fara exporturi, hipermarketuri fara fabrici, masini fara sosele, banci fara economie reala", ne-a spus analistul.

El a adaugat ca cineva trebuie sa plateasca pentru "delirul din 2004 - 2008, cand a fost consum creat artificial prin credite", indiferent ca se va plati prin reduceri salariale, cresterea ratei somajului, scaderea valorii monedei nationale, cresterea preturilor sau majorarea impozitelor.


Variante pentru sporirea veniturilor la buget

De la venirea delegatiei FMI in Romania, au fost vehiculate tot felul de posibile scenarii pentru ca statul sa faca rost de bani, pe langa cei proveniti din acordul cu institutia financiara internationala.


De ce vrea FMI taxe mai mari - pentru ca nu mai are incredere in Guvernul Boc


Printre acestea se numara majorarea TVA-ului diferentiat, in functie de tipul de produs. Astfel, painea, de exemplu, ar trebui sa aiba o taxa pe valoarea adaugata mai mica decat produsele de lux, potrivit lui Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.

De asemenea, Crin Antonescu, presedintele PNL, a declarat ca Guvernul ar avea de gand sa renunte la cota unica de impozitare. (Ziare.com)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nesimțire fără margini la stat: Primă de 100.000 de euro la pensionare pentru un director!

astăzi, 09:00

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro, transmite ministrul Mediului, Mircea Fechet. Fechet a atras atenția și asupra bonusurilor ur...

”Progrese decisive” pentru Barajul de la Vârfu Câmpului, la Ministerul Mediului! (Foto)

astăzi, 08:50

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, întâlnire care a avut pe agendă un pu...

Deplasări de tehnică militară şi personal pe teritoriul României pentru participarea la un exerciţiu – Ordin și la Botoșani

astăzi, 08:24

Principalele rute de deplasare vor fi Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan. ”În vederea participării la exerciţiul mult...