Ce faci daca iti virusezi calculatorul, chiar daca ai un program de protectie?

Ce faci daca iti virusezi calculatorul, chiar daca ai un program de protectie?
Niciodata sa nu spui niciodata! Chiar daca ai un antivirus si pana acum nu ai avut probleme, ar trebui sa stii ca virusurile create in ultima perioada sunt din ce in ce "mai competitive" si iti pot da intreg sistemul peste cap! Stii ce trebuie sa faci daca, dintr-o intamplare absolut nefericita, ai de-a face cu un virus care iti ataca antivirusul?

In primul rand, ar trebui sa stii care sunt semnele ca este posibil sa ai un virus: computerul raspunde lent la comenzi, se blocheaza des si nu face fata cerintelor pe care le proceseaza cu incetinitorul, apar des mesaje de eroare si nu mai gasesti anumite fisiere sau nu mai poti sa le deschizi!

Daca deja se intampla de ceva vreme unul sau chiar toate lucrurile enumerate mai sus, trebuie sa iei masuri pentru ca nu este normal!

Apoi, ar mai trebui sa stii ca niciun program antivirus, mai ales cele gratuite, nu este de neatacat. Marele avantaj al unui program pe care dai bani este ca se actualizeaza permanent, fiind la curent cu noii virusi in materie si punand frana in calea lor.

Exista si unele programe gratuite care au optiunea de actualizare, dar nu este varianta "full", ca sa ne exprimam asa!

Ce faci apoi?

Daca ai suspiciuni ca ai luat un virus, desi tu ai program antivirus, deconecteaza-l cat de repede de la retea si de la Internet. Daca ai deja instalat un antivirus, asa cum am stabilit mai devreme, fa o scanare de urgenta a computerului.

Sunt cateva programe antivirus care permit si scanarea on-line, daca virusul nu a produs inca mari daune. Chiar daca antivirusul nu este actualizat, incearca sa-l rulezi mai intai in versiunea existenta si abia apoi conecteaza-te la Internet pentru a obtine o varianta mai noua.

Mai departe, reia procesul de scanare, care poate dura mai mult sau mai putin in functie de numarul de fisiere si de varsta calculatorului.
 
Cele mai la indemana variante pentru a-ti devirusa calculatorul sunt:
 
- descarcarea unei versiuni gratuite de antivirus cum ar fi Avira, Bitdefender sau AVG.  Probabil nu va fi la fel de buna ca o versiune full, cu licenta, dar este mult mai buna decat nimic.
 
- scanarea calculatorul cu antivirusul online gratuit oferit de Bitdefender , Eset sau Kaspersky
 
Un antivirus, mai ales gratuit, nu recunoaste toti virusii existenti, de aceea poti sa-ti instalezi mai multi antivirusi pe care sa ii rulezi periodic. Nu este indicat, insa, sa ai foarte multe programe de acest fel active in acelasi timp, deoarece ar incetini mult viteza de lucru a calculatorului si ar putea da nastere la erori.
 
Daca esti conectat la o retea de calculatoare, este indicat sa scanezi toate calculatoarele din retea, fie ca acestea au sau nu simptomele unui virus. Prin retea, acest "malware", cum mai este denumit softul produs pentru a distruge, se raspandeste foarte usor.
 
Atentie! Instalarea unui antivirus nu te face imun la atacul virusilor, el este inventat ca sa blocheze sau sa distruga virusi, dar un antivirus actualizat te poate feri de multe neplaceri.
 
Cateva sfaturi pentru a-ti proteja calculatorul de virusi:
 
- pastreaza intotdeauna documentele importante si pe alt suport digital!
 
- nu deschide fisiere atasate de la indivizi necunoscuti, nu descarca informatii nescanate de antivirus.
 
- ruleaza periodic antivirusul. Unele programe permit instalarea si rularea in "background", ele fiind mereu in functiune, cat timp calculatorul merge, si scaneaza orice fisier nou intrat, inclusiv cele descarcate automat la navigarea pe Internet.
 
- daca din greseala ai descarcat un fisier dintr-o sursa necunoscuta, nu il rula daca are extensia .exe. Sistemele noi de operare chiar fac o verificare pentru astfel de fisiere si cer confirmarea pentru a le deschide. Astfel, ai o sansa in plus ca sa eviti deschiderea accidentala.
 
- foloseste mai multe partitii ale hard disk-ului. Nu pastra fisierele de lucru pe partitia pe care se afla fisierele sistemului de operare (unde se afla directorul Windows). Multi virusi incearca sa distruga tocmai aceste fisiere de sistem si vei fi nevoit sa formatezi sau sa reinstalezi sistemul de operare, ceea ce inseamna sa-ti asumi riscul de a pierde date importante.
 
- evita folosirea softului ilegal, incercarea aplicatiilor de provenienta necunoscuta de pe net si accesarea site-urilor de file-sharing (gen torrent).
 
- incearca sa ai mereu versiuni noi ale programului antivirus.
 


sursa: incont.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucian Trufin: „Obiectivul meu este ca pacienții din spitalele aflate în cordoonarea Consiliului Județean Botoșani să fie tratați la fel ca în spitalele private”

astăzi, 12:04
15

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, a inclus în oferta sa electorală un program dedicat modului în care sunt tratați pacienț...

Gest de omenie făcut de doi polițiști pentru o bătrână din județ! (Foto)

astăzi, 11:35
172

O bătrână de 80 de ani din județul Botoșani a apelat 112 în cursul zilei de sâmbătă, 18 mai 2024, pentru a sesiza că nu mai știe nimic de fiul său și că nu l-a mai văzut ...

Se întâmplă lângă noi: Tânăr din Suceava, victimă a înșelătoriei online, ce recomandă oamenii legii!

astăzi, 10:43
124

Sâmbătă,18.05.2024, ora 10:15, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată de către un tânăr despre faptul că a fost înșelat cu suma de 900 lei de către o persoan...