Ce drepturi au inspectorii de munca atunci cand vin in control

Unul dintre functiile principale ale Inspectiei Muncii este aceea de a controla in ce masura angajatorii respecta prevederile legale referitoare la relatiile de munca sau la securitatea si sanatatea in munca. Pentru ca vizita inspectorilor de munca ii sperie pe multi dintre angajatori, va prezentam astazi un articol despre ce are dreptul sa faca inspectorul atunci cand vine in control.

Drepturile inspectorilor de munca in timpul unui control sunt prevazute in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.

Potrivit acestui act normativ, inspectorul de munca trebuie sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila, in sediul persoanei juridice si in orice alt loc de munca organizat de aceasta.

Inspectorul are dreptul sa solicite conducerii firmei documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetarii accidentelor de munca, dar si sa procure dovezi, sa efectueze investigatii sau examene, sa ceara prezentarea documentatiei pe care o considera necesara, sa realizeze masuratori sau sa preleveze mostre de substante utilizate in procesul de productie.

De asemenea, prin atributiile functiei sale, inspectorul de munca poate sa intre in toate locurile in care se efectueaza lucrari ce implica riscuri pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si sa ceara informatii, fie singuri, fie in prezenta martorilor, de la orice persoana si despre orice problema care constituie obiectul controlului.

Mai mult decat atat, legea ii da inspectorului de munca dreptul sa dispuna intreruperea sau suspendarea imediata a proceselor de munca atunci cand constata o stare de pericol iminent de accident sau de imbolnavire profesionala pentru lucratorii care participa la procesul de productie sau pentru alte persoane. In plus, el poate sa ceara, acolo unde necesar, chiar si modificarea instalatiilor sau a proceselor tehnologice utilizate, daca acestea nu asigura securitatea lucratorilor la locul de munca.

Nu in ultimul rand, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile legale, dar si sa sesizeze organele de urmarire penala cu privire la abaterile considerate infractiuni.

Trebuie sa stiti ca masurile luate de inspectorii de munca pot fi contestate pe caile judiciare sau administrative prevazute de lege.

Atentie! Orice angajator care impiedica un inspector de munca sa isi exercite controlul este pasibil de amenda cuprinsa intre 4500 lei si 9000 lei.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...