Ce drepturi au inspectorii de munca atunci cand vin in control

Unul dintre functiile principale ale Inspectiei Muncii este aceea de a controla in ce masura angajatorii respecta prevederile legale referitoare la relatiile de munca sau la securitatea si sanatatea in munca. Pentru ca vizita inspectorilor de munca ii sperie pe multi dintre angajatori, va prezentam astazi un articol despre ce are dreptul sa faca inspectorul atunci cand vine in control.

Drepturile inspectorilor de munca in timpul unui control sunt prevazute in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.

Potrivit acestui act normativ, inspectorul de munca trebuie sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila, in sediul persoanei juridice si in orice alt loc de munca organizat de aceasta.

Inspectorul are dreptul sa solicite conducerii firmei documentele si informatiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetarii accidentelor de munca, dar si sa procure dovezi, sa efectueze investigatii sau examene, sa ceara prezentarea documentatiei pe care o considera necesara, sa realizeze masuratori sau sa preleveze mostre de substante utilizate in procesul de productie.

De asemenea, prin atributiile functiei sale, inspectorul de munca poate sa intre in toate locurile in care se efectueaza lucrari ce implica riscuri pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, precum si sa ceara informatii, fie singuri, fie in prezenta martorilor, de la orice persoana si despre orice problema care constituie obiectul controlului.

Mai mult decat atat, legea ii da inspectorului de munca dreptul sa dispuna intreruperea sau suspendarea imediata a proceselor de munca atunci cand constata o stare de pericol iminent de accident sau de imbolnavire profesionala pentru lucratorii care participa la procesul de productie sau pentru alte persoane. In plus, el poate sa ceara, acolo unde necesar, chiar si modificarea instalatiilor sau a proceselor tehnologice utilizate, daca acestea nu asigura securitatea lucratorilor la locul de munca.

Nu in ultimul rand, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile legale, dar si sa sesizeze organele de urmarire penala cu privire la abaterile considerate infractiuni.

Trebuie sa stiti ca masurile luate de inspectorii de munca pot fi contestate pe caile judiciare sau administrative prevazute de lege.

Atentie! Orice angajator care impiedica un inspector de munca sa isi exercite controlul este pasibil de amenda cuprinsa intre 4500 lei si 9000 lei.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lumea teatrului românesc este din nou în doliu. Actorul Andrei Ionescu a încetat din viață!

astăzi, 13:30

Actorul Andrei Ionescu, soțul celebrei actrițe Ileana Stana Ionescu, a încetat din viață la vârsta de 97 de ani. Anunțul trist a fost făcut de actrița Monica Davidescu. Andrei Io...

Valeriu Iftime: „Așa arată ce ar trebui să fie o stație de așteptare pe traseul Flămânzi – Botoșani” (Video)

astăzi, 13:14

Redăm mai jos mesajul lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani și președintele Partidului Național Liberal (PNL) - Filiala Botoșani, despre stațiile unde așteaptă cet...

Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a administrației PSD Cosmin Andrei! (Video)

astăzi, 12:20

Modernizarea Stadionului Ion Bordeanu și transformarea sa în Arenă de nivel UEFA este o prioritate a primarului Cosmin Andrei și a parlamentarilor PSD Botoșani. „Una dintre priorit...