Ce declaratii pot fi intocmite gratuit la notar

Numarul declaratiilor ce pot fi intocmite gratuit la notarul public a crescut la sfarsitul anului trecut. Astfel, numarul procedurilor scutite de tariful notarial a crescut, de la 7, cate erau in trecut, la 8. Iata o lista completa a acestor declaratii.

Onorariile pe care le pot percepe notarii publici pentru actele pe care le intocmesc sunt reglementate de Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011.

Potrivit acestor norme, pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:

-onorarii stabilite in sume determinate;
-onorarii graduale - pe transe si in cote procentuale - in raport cu valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului. Onorariul gradual si procentual este datorat si daca actul este supus conditiei sau termenului.

Pe de alta parte, reglementarile stabilesc ca unele acte intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala sunt scutite de plata onorariilor. Este vorba despre urmatoarele documente:

-declaratii privind ajutorul de somaj;
-declaratii privind ajutorul social;
-declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
-declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine;
-declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
-declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
-declaratii si procuri necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernuluinr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 232/2008, in vederea achizitionarii de autoturisme;
-declaratii de donare de organe, tesuturi si celule.

Numarul procedurilor notariale gratuite a crescut in 2013

Numarul actelor ce pot fi intocmite gratuit la notar a crescut din 12 decembrie 2013, cand a intrat in vigoare Ordinul Ministerului Justitiei nr. 3760/C/2013 pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Potrivit dispozitiilor, si declaratiile de donare de organe, tesuturi si celule pot fi intocmite gratuit la notar incepand de anul trecut.

Potrivit referatului de aprobare a actului normativ, includerea declaratiei de donare de organe, tesuturi si celule in lista actelor intocmite gratuit la notar a fost necesara intrucat Uniunea Nationala a Notarilor Publici si-a asumat aceasta obligatie.

Mai precis, in "Protocolul de colaborare privind realizarea unui sistem informatic pentru inscrierile in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule" semnat intre Ministerul Sanatatii, Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se precizeaza urmatoarele: "Uniunea Nationala a Notarilor Publici are obligatia de a face demersurile necesare pentru ca notarii publici sa intocmeasca cu titlu gratuit declaratiile de donare de organe, tesuturi si celule".

Amintim ca toti cei care doresc sa doneze post-mortem organe, tesuturi si celule trebuie sa dea o declaratie scrisa la notar in acest sens, obligatia fiind prevazuta de Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Justitiei nr. 1.158/3.793/C/2012 privind infiintarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule.

"Inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, denumit in continuare R.N.D., a datelor de identificare a donatorilor si a declaratiilor prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor se face de notarul public (...) Consimtamantul donatorului se da prin act autentic notarial", se arata in actul normativ citat.

De asemenea, si Legea sanatatii stabileste acelasi lucru: "Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule".

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță că se taie în carne vie în sistemul bugetar: ”Indiferent de obstacole o duc la bun sfârșit”!

astăzi, 15:15

Premierul Marcel Ciolacu susține că restructurarea aparatului bugetar este o prioritate asumată inclusiv de el în fața Parlamentului, și o va duce la capăt indiferent de obstacol...

Tarife majorate pentru serviciile oferite de Școala Populară de Arte din Botoșani!

astăzi, 14:55

Consilierii județeni au fost convocați în ședința ordinară aferentă lunii ianuarie. Aceasta va avea loc pe 29 ianuarie, de la ora 10:00. Aleșii de la județ vor avea de votat dacă apr...

Măsuri dispuse la nivelul județului Botoșani privind minivacanța de Ziua Principatelor Unite! (Video)

astăzi, 14:40

Pompierii, polițiștii, jandarmii și polițiștii de frontieră vor fi la datorie, în minivacanța prilejuită de Ziua Principatelor Unite, astfel încât botoșăneni să petreacă ...