Ce declaratii pot fi intocmite gratuit la notar

Numarul declaratiilor ce pot fi intocmite gratuit la notarul public a crescut la sfarsitul anului trecut. Astfel, numarul procedurilor scutite de tariful notarial a crescut, de la 7, cate erau in trecut, la 8. Iata o lista completa a acestor declaratii.

Onorariile pe care le pot percepe notarii publici pentru actele pe care le intocmesc sunt reglementate de Normele privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici, aprobate prin Ordinul ministrului justitiei nr. 46/C/2011.

Potrivit acestor norme, pentru serviciile prestate, notarii publici au dreptul la:

-onorarii stabilite in sume determinate;
-onorarii graduale - pe transe si in cote procentuale - in raport cu valoarea determinata sau determinabila a obiectului actului. Onorariul gradual si procentual este datorat si daca actul este supus conditiei sau termenului.

Pe de alta parte, reglementarile stabilesc ca unele acte intocmite in scopul valorificarii unor drepturi prevazute de legi speciale si de protectie sociala sunt scutite de plata onorariilor. Este vorba despre urmatoarele documente:

-declaratii privind ajutorul de somaj;
-declaratii privind ajutorul social;
-declaratii privind obtinerea alocatiei de stat pentru copii;
-declaratii privind acordarea burselor pentru elevi si studenti, pentru obtinerea de rechizite scolare si pentru obtinerea de locuri de cazare in camine;
-declaratii privind stabilirea sau valorificarea drepturilor fostilor detinuti politici, veteranilor de razboi si vaduvelor acestora;
-declaratii privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
-declaratii si procuri necesare in cadrul procedurii de obtinere a despagubirilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernuluinr. 156/2007 privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 232/2008, in vederea achizitionarii de autoturisme;
-declaratii de donare de organe, tesuturi si celule.

Numarul procedurilor notariale gratuite a crescut in 2013

Numarul actelor ce pot fi intocmite gratuit la notar a crescut din 12 decembrie 2013, cand a intrat in vigoare Ordinul Ministerului Justitiei nr. 3760/C/2013 pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici. Potrivit dispozitiilor, si declaratiile de donare de organe, tesuturi si celule pot fi intocmite gratuit la notar incepand de anul trecut.

Potrivit referatului de aprobare a actului normativ, includerea declaratiei de donare de organe, tesuturi si celule in lista actelor intocmite gratuit la notar a fost necesara intrucat Uniunea Nationala a Notarilor Publici si-a asumat aceasta obligatie.

Mai precis, in "Protocolul de colaborare privind realizarea unui sistem informatic pentru inscrierile in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule" semnat intre Ministerul Sanatatii, Uniunea Nationala a Notarilor Publici si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se precizeaza urmatoarele: "Uniunea Nationala a Notarilor Publici are obligatia de a face demersurile necesare pentru ca notarii publici sa intocmeasca cu titlu gratuit declaratiile de donare de organe, tesuturi si celule".

Amintim ca toti cei care doresc sa doneze post-mortem organe, tesuturi si celule trebuie sa dea o declaratie scrisa la notar in acest sens, obligatia fiind prevazuta de Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Justitiei nr. 1.158/3.793/C/2012 privind infiintarea Registrului national al donatorilor de organe, tesuturi si celule.

"Inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule, denumit in continuare R.N.D., a datelor de identificare a donatorilor si a declaratiilor prin care acestia consimt la donarea post-mortem, in scop terapeutic, a organelor, tesuturilor si celulelor se face de notarul public (...) Consimtamantul donatorului se da prin act autentic notarial", se arata in actul normativ citat.

De asemenea, si Legea sanatatii stabileste acelasi lucru: "Prelevarea se poate face fara consimtamantul membrilor familiei daca, in timpul vietii, persoana decedata si-a exprimat deja optiunea in favoarea donarii, printr-un act notarial de consimtamant pentru prelevare si inscrierea in Registrul national al donatorilor de organe, tesuturi si celule".

 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...