Ce da la schimb PDL pentru a convinge UDMR să susţină reorganizarea administativă

Ce da la schimb PDL pentru a convinge UDMR să susţină reorganizarea administativă

   Mediafax

Asumarea răspunderii Guvernului pe noua hartă a României la pachet cu statutul minorităţilor, până cel târziu în toamnă, este oferta cu care PDL vrea să meargă marţi în Coaliţie pentru a convinge UDMR-ul să nu pună beţe în roate proiectului de reorganizare administrativă.

Potrivit Gândul, PDL vrea să pună marţi pe masa Coaliţiei proiectul reorganizării care presupune înfiinţarea a opt superjudeţe pe scheletul actualelor regiuni de dezvoltare.

Potrivit documentului, numărul Consiliilor Judeţene (CJ) va fi redus la opt, atribuţiile actualelor CJ-uri urmând a fi preluate de consiliile locale. Cele opt noi CJ-uri vor fi conduse în continuare de un preşedinte ales uninominal şi de un număr de consilieri stabilit, astfel încât fiecare dintre actualele judeţe să fie reprezentate.

Atribuţiile noilor foruri vor fi în domeniul dezvoltării economice, acestea fiind responsabile de asigurarea cofinanţării necesare proiectelor regionale, în prezent "rupte" în funcţie de posibilităţile financiare ale judeţelor. Noile CJ-uri vor răspunde, totodată, de parcurile industriale, aeroporturi sau reţele de transport la nivel regional.

Spre deosebire de actuala organizare, numărul serviciilor deconcentrate ale ministerelor va fi redus la 8, urmând ca în actualele judeţe acestea să fie reprezentate de oficii, fără personalitate juridică. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu prefecturile. Numărul prefecţilor va fi redus la opt, unul pentru fiecare structură regională, urmând ca în actualele judeţe să fie înfiinţate oficii prefecturale.

Potrivit analizelor făcute de PDL, o astfel de reorganizare ar duce la o reducere de personal a aparatului administrativ de aproape 6.000 de posturi, cu o economie de aproximativ 30 de milioane de euro pe an.

Liderii UDMR au respins din start, până acum, varianta reorganizării administrative cu opt judeţe.

Preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor a susţinut, la Interviurile Gândul, că nu se pune problema aceptării acestei variante, cele opt regiuni de dezvoltare dovedindu-şi ineficienţa în timp. Mai mult, el a insistat pe proiectul politic al UDMR în privinţa reorganizării, care prevede înfiinţarea unei regiuni prin gruparea Harghitei, Covasnei şi Mureşului.

Nici fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela nu a fost prea încântat de propunerea PDL, sugerând, într-o declaraţie pentru Gândul, că Uniunea ar putea ieşi de la guvernare dacă democrat-liberalii nu fac un pas înapoi.

 


Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...