Ce-a ajuns primul transsexual român: o poveste tristă

În urmă cu 16 ani, ţinea prima pagină a ziarelor din România. În 1995, Sorin Raţiu devenea Sorina Raţiu, în urma primei operaţii de schimbare de sex făcută în ţara noastră. Acum Sorina trage după ea două plase cu câteva haine şi puţină pâine căpătată din mila cuiva. Arată înfiorător, merge greoi, vorbeşte repede, dezarticulat, şi tot timpul se uită cu teamă, în toate părţile, de parcă în orice moment cineva ar putea să vină şi să-i facă ceva rău.

Dincolo de hainele murdare, de faţa schimonosită şi de vorbele care se rostogolesc greu, Sorina vorbeşte în primul rând cu ochii, cei care îi spun povestea infinit mai bine decât vorbele înşirate uneori fără nici o noimă, scrie click.ro. "Aveţi să-mi daţi ceva? Mă ajutaţi şi pe mine cu ceva?". Aşa începe, invariabil, orice discuţie cu Sorina. Bărbatul devenit femeie este acum un om fără nici o perspectivă, care cerşeşte şi munceşte pe unde apucă pentru o bucată de pâine, deşi are 35 de ani. "Mai ajut la sucuri la descărcat, la apă plată, pe la terase, mai merg pe la oameni la lucru", rezumă scurt Sorina felul în care reuşeşte să facă rost de bani pentru o bucată de pâine.

Face naveta de la Sibiu la Sebeş şi se bucură atunci când cineva îi pune în palmă, de milă, câţiva lei. La Sebeş, spune că merge şi munceşte cu ziua la câmp, iar la Sibiu, atunci când nu descarcă lăzi se aşează în poarta vreunei biserici, în speranţa că va înduioşa suflete. "Ajutorul social pe care îl am e puţin (n.r. 230 de lei), şi nu prea îmi ajung banii, dar decât deloc sunt mulţumită şi cu asta. Ce mănânc? De exemplu, o pâine din aia mare, îmi mai iau un iaurt, îmi mai iau o ciorbă şi gata pe ziua de azi. Haine mai cumpăr de la second hand, că sunt mai ieftine", spune Sorina, în timp ce aruncă aceleaşi priviri de om hăituit.

Atunci când vine în Sibiu, Sorina doarme peste noapte la adăpostul municipalităţii pentru oamenii străzii. Cei de la azil au aflat târziu, după vreun an, cine vine să le ceară un pat şi câteva felii de pâine."N-am ştiut că ea a fost băiat. După vreun an am întrebat-o tot eu, că am aflat de la şoferii de pe autobuz. Oamenii mă întrebau dacă femeia asta vine la noi, că ea a fost bărbat - şi atunci am întrebat-o şi a recunoscut că da, a fost primul experiment", rememorează asistenta socială Ana Szekely Varga. Prima amintire este legată de şocul la vederea feţei Sorinei, toată numai o rană. "A venit şi era rănită pe faţă. Mi-a zis că a prostit-o cineva că dacă îşi dă cu sodă caustică nu-i mai iese păr pe faţă", povesteşte asistenta.

Sorin s-a transformat în Sorina în 1995, iar cel care l-a operat a fost prof. Ioan Lascăr. Sorin care s-a transformat în Sorina a avut după operaţie grave probleme psihice. "Sorina este un drum fără întoarcere. A fost un pacient cu un discernământ limitat şi cu un intelect mai redus. Celelalte cinci cazuri pe care le-am avut după această primă intervenţie le consider succese, doi dintre aceşti pacienţi şi-au refăcut viaţa", a spus prof. dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Floreasca

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

astăzi, 20:00

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...

Accident într-o localitate din Botoșani, au intervenit pompierii! (foto)

astăzi, 19:24

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi...

Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

astăzi, 18:30

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pent...