CCR decide asupra "valabilitatii" referendumului - termenul "validare" nu exista in lege

Potrivit legii CCR, dupa ce primeste rezultatele finale de la BEC asupra referendumului, plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra "valabilitatii" referendumului.

Articolul 47 din lege mai spune de asemenea ca Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. Asadar, nu se mentioneaza ca CCR decide daca referendumul este "validat" sau nu, relateaza agentia de stiri ziare.com.

Spre comparatie, termenul de "validare" este folosit in privinta alegerilor prezidentiale. Astfel, in aceeasi lege a Curtii, la articolul 37, se arata ca "rezultatul alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei este validat de Curtea Constitutionala".

Analizand aceste distinctii facute de lege si faptul ca normele spun explicit ca CCR valideaza un rezultat doar in cazul alegerilor prezidentiale, se poate specula ca CCR va spune ca nu are competenta de a decide "validarea sau invalidarea referendumului", ci doar sa constate intrunirea sau neintrunirea conditiilor legale.

Pe de alta parte, in lumina faptului ca a fost sesizata cu o serie de aspecte tehnice si politice (boicot, populatie cu drept de vot mai mica de 18 milioane) CCR poate pasa rezolvarea problemei catre Parlament de vreme ce a admis drept constitutionala formula "Parlamentul decide calea de urmat".

La referendumul din 2007, intrucat rezultatele nu au fost contestate decat de PRM, invocandu-se exclusiv chestiuni de corectitudine a votului, iar existenta pragului de prezenta nu era prevazuta in lege, CCR a avut o decizie simpla de luat si a consemnat in Hotararea privind referendumul si urmatoarele aspecte: "La data publicarii hotararii Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, inceteaza interimatul domnului Nicolae Vacaroiu in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

Domnul Traian Basescu isi reia exercitarea atributiilor constitutionale si legale de Presedinte al Romaniei pe data publicarii hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I".

Ramane de vazut daca si de aceasta data se vor face asemenea mentiuni in Hotarare (incetarea interimatului si intoarcerea lui Basescu, n.r.) sau Curtea va indica Parlamentul drept cel care trebuie sa stabileasca "procedura de urmat", dupa o eventuala constatare a faptului ca referendumul nu este valabil din cauza ca nu s-a intrunit cvorumul de prezenta.

Mai trebuie mentionat ca, in conformitate cu legea 47, de functionare a CCR, inainte de a fi publicata in Monitorul Oficial, Hotararea Curtii Constitutionale "se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult la celebrarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române!

astăzi, 14:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...

Postul de director general al companiei Nova Apaserv a fost scos la concurs!

astăzi, 14:12

Nova Apaserv, asistată de un expert independent în concursurile de management, anunță începerea procesului de recrutare și selecție pentru poziția de director general al societății...

Două artiste din Botoșani, mamă și fiică, expun împreună ”Chipuri în timp”: ”O fereastră misterioasă către o lume acum dispărută”

astăzi, 13:57

Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17.00, în mansarda Muzeului Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, va avea loc vernisajul dedicat expoziției temporare de grafică ”Chipuri în...