Cât de bine sunt controlate legumele și fructele care intră în România?

Noul director al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA),  a vorbit într-un interviu acordat Agerpres despre creșterea cantitativă și calitativă a controalelor pe produsele agroalimentare care vin din import sau din spațiul intracomunitar.

"La intrarea în țară sunt două tipuri de activități, una dintre ele se referă la mărfurile care intră în țară din alte state decât cele membre UE și intră prin Porțile de Inspecție la Frontieră (PIF), unde avem personal specializat atât pe produse de origine animală, cât și non-animală, dar și pe animale vii. De exemplu, dacă vine un transport la Constanța din Turcia, Iordania sau Etiopia, care aduce cu un vapor o încărcătură mare de legume și fructe, se verifică mai întâi documentele din punct de vedere scriptic, apoi cei de la vamă trebuie să ne înștiințeze de acest transport care a intrat în spațiul teritorial românesc. Colegii mei se duc și ei și verifică scriptic, în funcție de ceea ce rezultă din pericolul sau analiza de risc a produsului care vine în țară, se fac prelevări de probe, iar agenții economici sunt înștiințați după ce vin rezultatele de laborator", a explicat șeful de la ANSVSA.

El a explicat că autoritățile află foarte rapid dacă produsele care sunt aduse în țară respectă sau nu legislația în vigoare. "Vin rapid, dar va trebui să lucrăm și la acest lucru, respectiv de a scurta perioada în care apar rezultatele, care acum este de la 2 la 7 zile, în funcție de ce analize facem. Vă dați seama că într-un laborator intră zeci de mii de probe, dar România are un sistem performant de laboratoare. Dacă se constată neconformități la aceste produse, suntem alertați și se pornește mecanismul prin care odată intrate în țară și dirijate către depozit sunt oprite de la vânzare și distruse. Mai există posibilitatea ca atunci când primește rezultatele care sunt neconforme, cel care vine, să zicem, cu un vapor de arahide, poate să și le retragă și să nu mai intre în spațiul teritorial. Este respingere și o face pe banii lui. Practic, costurile legate de orice respingere se suportă de către agentul economic, pentru că el a greșit. Treaba noastră este să nu ajungă la consumatori", a mai spus Roatiș.

Mai mult, directorul ANSVSA a indicat și țările de unde provin cele mai multe legume și fructe neconforme. "Cele mai mult produse au fost de origine non-animală, adică legume și fructe provenite din Turcia și Iordania. Nimeni nu are interesul să priveze consumatorul român de punerea pe masă a unui produs, însă acela trebuie să respecte normele pe care le solicită legislația și dacă le respectă nu este nicio problemă în a face acest timp de comerț. S-a produs o oarecare iritare în rândul celor care fac comerț, dar vom fi fermi și nu ne vom opri. Aceste controale vor fi făcute susținut, iar rezultatele lor vor fi comunicate către opinia publică. Interesul este de a reduce până la a stopa aceste fenomene", a subliniat Roatiș.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Silvicultorii anunță protest în fața Ministerului Mediului împotriva diminuării cu 25% a salariilor!

astăzi, 13:40

Silvicultorii protestează, miercuri, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, faţă de recenta hotărâre a Guvernului de a diminua cu 25% salariile tuturor celor peste 20.000 de angajaţ...

Vacanță pentru elevi: Mii de școlari beneficiază de o săptămână de pauză pentru... schi!

astăzi, 13:20

În timp ce elevii din Bucureşti şi din 22 de județe se întorc la cursuri, alți copii pleacă la distracție. A început vacanța de schi pentru elevii din alte 17 județe. Vaca...

Valeriu Iftime, apel disperat către Primăria Botoșani: ”Trebuie să înțeleagă că stadionul nu e al lui Iftime, e al orașului!”

astăzi, 12:57

Patronul FC Botoșani, Valeriu Iftime, care deține acum și funcția de președinte al Consiliului Județean, face încă un apel către Primăria Botoșani, după ce și antrenorul Leo Grozavu ...