Case distruse în incendii izbucnite din cauza coșurilor de fum!

Sâmbătă,pe lângă misiunile desfăşurate pentru salvarea persoanelor rămase înzăpezite, pompierii botoşăneni au fost solicitaţi şi au intervenit în alte 19 situaţii de urgenţă. Este vorba de patru incendii, tăierea unui arbore care punea în pericol siguranţa persoanelor şi maşinilor aflate pe strada Sucevei din municipiul Botoşani, înlăturarea unei bucăţi de tablă ce atârna pe o clădire şi prezenta pericol pentru trecători, evacuarea apei din beciul unei locuinţe din Cătămarăşti Deal, comuna Mihai Eminescu şi 12 intervenţii pentru acordarea primului ajutor medical.

Au vrut să-şi încălzească locuinţele şi au făcut focul fără să se asigure că au coşurile de fum curăţate de funingine sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor.

Căldura radiată sau scânteile sărite din coşurile de fum ca urmare a arderii funinginii au aprins materialele combustibile (grinzi, bârne, astereala) ale acoperişurilor, podurilor sau pereţilor a patru locuinţe aparţinând unor cetăţeni Dorohoi, Vlădeni, Coşula şi Vorona.

În ciuda temperaturilor scăzute şi a condiţiilor de iarnă, pompierii au intervenit prompt, fiind salvate bunuri materiale în valoare de peste 120.000 lei. Au fost înregistrate pagube materiale 6.000 de lei.

"Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai. Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să asigure protecţia termică faţă de acestea. Coşurile, indiferent de construcţia lor, trebuie curăţate de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare", a declarat plt. maj. Dorina Lupu, purtător de cuvânt al ISU Botoșani.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident cu trei mașini pe DN 29 B!

astăzi, 20:13

O femeie a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în această după-amiază, pe DN 29 B, în localitatea Saucenița. În eveniment au fost implicate trei autoturism...

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

astăzi, 18:30

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

A cumpărat o mașină cu 3.000 de euro fără să știe că era căutată pentru confiscare, șofer oprit în Vama Racovăț!

astăzi, 17:15

În cursul zilei de joi, în jurul orei 04.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare tre...