Că vor respecta sau nu acest jurământ se va vedea pe parcursul anilor în care își vor exercita mandatul
Odată cu intrarea în administrația publică locală, candidații la alegerile locale, care ulterior au devenit consilieri municipali, au trebuit să își facă publice și averile. Dacă, la unii aleși, declarațiile de avere sunt mai mult goale, la o primă vedere părând că trăiesc extrem de modest, alții au reușit să adune averi de invidiat, mai ales de pe urma afacerilor pe care le conduc.
Puțini sunt politicienii din vechiul mandat care se regăsesc și în actualul Consiliu Local, majoritatea consilierilor fiind noi. Dintre consilierii care au obținut un nou mandat se numără Mihai Tincu, Cătălina Lupașcu, Eugen Țurcanu, Ady Petrușcă și Călin Bosovici.
Vă prezentăm mai jos averile celor 23 de consilieri municipali, din mandatul 2016-2020, declarații depuse în momentul în care s-au înscris în cursa electorală.
Din indemnizația de primar a realizat un venit anual de 46.881, iar din închirierea apartamentului din Capitală a obținut venituri de 16.117 lei. Portariuc este asociat sau acționar la șase firme: Ecobiz One, Realtrade Mark, Optimus, Portas, Portas Com și Portas Impex, iar până în iunie 2015 a fost asociat la Multiagra SRL.
Nici la capitolul clădiri social-democratul nu stă rău. Deține împreună cu soția trei case de locuit și un apartament, pe care fie le-a construit, fie le-a moștenit. La capitolul bunuri mobile, Tincu a trecut în declarația de avere un autoturism Mercedes 320.
Familia Tincu deține ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de dolari, și au nu mai puțin de zece depozite bancare în lei sau euro deschise la diverse bănci. Cel mai mare ca valoare este de 88.970 euro și a fost deschis în anul 2002.
Călin Bosovici a realizat venituri din salarii în sumă de 63.270 lei, ca angajat la Modern Calor, iar din sentințe judecătorești a obținut venituri salariale de 12.000 de lei. In calitate de consilier local a avut o indemnizație de 7.024 lei. De asemenea, din vânzarea unui apartament a obținut 31.000 de euro.
Ioan Brînzei (PSD), cel mai în vârstă consilier local din acest mandat, deține un teren intravilan și un teren agricol în comuna Vlăsinești, iar în Botoșani are un apartament. La autoturisme a trecut un Mitsubishi pe care l-a câștigat în urma participării la un concurs. Ioan Brânzei a realizat venituri din pensie de 23.544 lei, iar din arendarea unui teren a încasat 1.725 lei.
Potrivit declarației de interese, Drelciuc este acționar la Aerostar Bacău, unde deține 40 de acțiuni.
Liberala Cătălina Lupașcu este proprietara unui teren agricol în județul Vaslui, pe care l-a moștenit în anul 2008, alături de alte două persoane, iar în municipiul Botoșani este co-proprietara unui apartament de 85 de metri pătrați. În calitate de profesor psiholog a realizat un venit anual de 33.321 lei, iar de la Consiliul Local a încasat 7.680 lei. Ca expert ARACIP a realizat venituri totale de 9.780 lei.
Gabriel Alecsandru (PNL) nu deține niciun bun pe numele său, iar de la societatea Global Net SRL, unde este angajat, a realizat venituri totale anuale de 21.168 lei. Soția sa, angajată la aceeași societate, a realizat venituri de 8.428 lei.
Paul Octav (PNL) a trecut în declarația de avere două terenuri pe care le deține în municipiul Botoșani, unde are și o casă. De asemenea, conduce un autoturism Dacia Logan. Are un credit scadent în 2023, în valoare de 121.000 lei, iar ca profesor la Colegiul Economic Octav Onicescu a realizat venituri de 27.465 lei, soția sa, tot profesor, având venituri de 22.248 lei. Octav a mai încasat alți 7.892 lei ca profesor la Centrul de Studii Ștefan cel Mare.
Cătălin Boboc (PNL) este proprietarul unei garsoniere în municipiul Botoșani, și are două autoturisme, o Skoda Octavia și un Land Rover. Ca angajat la Registrul Auto Român a realizat venituri nete de 36.695 lei, unde este și soția sa angajată, realizând venituri de 28.933 lei. Boboc a mai realizat venituri de 7.683 lei ca evaluator bunuri, prin intermediul PF Boboc G. Cătălin. Potrivit declarației de interese, consilierul este administrator la SC Fixestima SRL, firmă de consultanță.
Citește și Om bogat, om sărac la Primăria Botoşani: Ce scrie în declaraţiile de avere ale şefilor din administraţia locală!