Case de vacanță, bijuterii, terenuri, mașini, afaceri. Ce agoniseli mai au consilierii locali aleși de botoșăneni!

Consilierii locali, aleși să reprezinte interesele botoșănenilor în următorii patru ani și să decidă ce se întâmplă cu banul public, și-au intrat în pâine și au jurat sa facă, cu bună-credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea lor pentru locuitorii urbei.

Că vor respecta sau nu acest jurământ se va vedea pe parcursul anilor în care își vor exercita mandatul

Odată cu intrarea în administrația publică locală, candidații la alegerile locale, care ulterior au devenit consilieri municipali, au trebuit să își facă publice și averile. Dacă, la unii aleși, declarațiile de avere sunt mai mult goale, la o primă vedere părând că trăiesc extrem de modest, alții au reușit să adune averi de invidiat, mai ales de pe urma afacerilor pe care le conduc.

Puțini sunt politicienii din vechiul mandat care se regăsesc și în actualul Consiliu Local, majoritatea consilierilor fiind noi. Dintre consilierii care au obținut un nou mandat se numără Mihai Tincu, Cătălina Lupașcu, Eugen Țurcanu, Ady Petrușcă și Călin Bosovici.

Vă prezentăm mai jos averile celor 23 de consilieri municipali, din mandatul 2016-2020, declarații depuse în momentul în care s-au înscris în cursa electorală.
Fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc (PSD), în prezent consilier local, deține un apartament în suprafață de 68 mp în București. În anul 2015 și-a deschis un cont curent și un cont de economii la bancă, cu un sold la zi de 120.000 de lei, și un fond de investiții de 100.000 de lei.

Din indemnizația de primar a realizat un venit anual de 46.881, iar din închirierea apartamentului din Capitală a obținut venituri de 16.117 lei. Portariuc este asociat sau acționar la șase firme: Ecobiz One, Realtrade Mark, Optimus, Portas, Portas Com și Portas Impex, iar până în iunie 2015 a fost asociat la Multiagra SRL.
 
Mihai Tincu (PSD) poate fi considerat un latifundiar în rândul consilierilor locali din municipiul Botoșani. Potrivit declarației de avere, acesta deține cinci suprafețe de teren, agricole, forestiere sau intravilane, și este și proprietarul unui luciu de apă, toate aceste proprietăți fiind dobândite în perioada 2008-2011.

Nici la capitolul clădiri social-democratul nu stă rău. Deține împreună cu soția trei case de locuit și un apartament, pe care fie le-a construit, fie le-a moștenit. La capitolul bunuri mobile, Tincu a trecut în declarația de avere un autoturism Mercedes 320.

Familia Tincu deține ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de dolari, și au nu mai puțin de zece depozite bancare în lei sau euro deschise la diverse bănci. Cel mai mare ca valoare este de 88.970 euro și a fost deschis în anul 2002.
În calitate de administrator la Rapsodia Conf, Mihai Tincu a avut o indemnizație anuală de 134.180 lei. În calitate de consilier local, Mihai Tincu a avut o indemnizație anuală de 7.024 lei. Mihai Tincu este acționar la mai multe firme din domeniul confecțiilor și farmaceutic.
 
Silvia Diaconu (PSD) este proprietara unui apartament în municipiul Botoșani, și are un cont curent de salarii la Banca Transilvania de 23.653 lei. În calitate de director al Casei Corpului Didactic a realizat un venit anual de 32.850 lei, iar ca profesor, din hotărâri judecătorești, a obținut 11.764 lei. A mai realizat venituri de 19.049 lei ca formator, iar un proiect POSDRU i-a adus un câștig de 785 lei.
 
Social-democratul Călin Bosovici deține împreună cu soția două terenuri intravilane și un teren agricol, în Botoșani, cumpărate sau moștenite. De asemenea, familia Bosovici mai deține două apartamente iar în anul 2016 a început construcția unei case. În ultimele 12 luni au donat un teren în suprafață de 1.250 mp unei persoane și au deschis în anul 2015 un depozit bancar în valoare de 15.000 de euro.

Călin Bosovici a realizat venituri din salarii în sumă de 63.270 lei, ca angajat la Modern Calor, iar din sentințe judecătorești a obținut venituri salariale de 12.000 de lei. In calitate de consilier local a avut o indemnizație de 7.024 lei. De asemenea, din vânzarea unui apartament a obținut 31.000 de euro.
 
Ady Petrușcă (PSD) este proprietarul unui teren intravilan, în suprafață de 1.480 mp, pe care îl deține împreună cu soția și pe care l-a achiziționat cu ajutorul unui credit. De asemenea, tot prin credit și-a luat un apartament și o casă, și are și două autoturisme Mini One. Are datorii la bănci, până în anul 2021. În calitate de director adjunct al societății Nova Apaserv, Petrușcă a realizat venituri de natură salarială în cuantum de 61.777 lei, iar alți 7.232 de lei i-a încasat de la Consiliul Municipal. Soția sa a realizat venituri de 45.552 lei în calitate de consilier juridic la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Botoșani.
 
Sindicalistul Vasile Chiru, care a devenit membru PSD cu puțin timp înainte de alegerile locale, a trecut în declarația de avere că deține un singur bun, fiind vorba de un apartament. Ca funcționar în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani a avut venituri salariale de doar 1.020 de lei, conform celor scrise în declarația de avere.
 
Inspectorul școlar Daniela Vicol (PSD) deține împreună cu soțul un teren intravilan în suprafață de 6.600 de metri pătrați, dobândit în anul 2003, și mai este și proprietara unui apartament în suprafață de 80 de metri pătrați și al unui garaj de 20 de metri pătrați. Are două autoturisme, o Skoda Superb și un Suzuki Vitara, ultimul autoturism fiind achiziționat în anul 2015. În calitate de inspector școlar și de profesor a avut venituri de 48.137 lei, iar soțul său, profesor la Colegiul Național M. Eminescu, a realizat venituri de 44.657 lei.

 
Andreea Buiuc (PSD), cel mai tânăr consilier local, nu deține niciun bun, în declarația de avere fiind menționat doar un venit de 1.200 de lei obținut ca director de producție la II Buiuc Violeta.

Ioan Brînzei (PSD), cel mai în vârstă consilier local din acest mandat, deține un teren intravilan și un teren agricol în comuna Vlăsinești, iar în Botoșani are un apartament. La autoturisme a trecut un Mitsubishi pe care l-a câștigat în urma participării la un concurs. Ioan Brânzei a realizat venituri din pensie de 23.544 lei, iar din arendarea unui teren a încasat 1.725 lei.
 
Simion Drelciuc (PSD) este proprietarul unui apartament și al unui autoturism Hyundai Accent. Anul acesta termină de achitat un credit în valoare de 61.800 lei, iar ca director al societății Urban Serv a avut un venit salarial anual de 69.459 lei. Ca membru în Consiliul de Administrație al societății Modern Calor a încasat 10.976 lei, iar soția sa, care este angajată a Consiliului Județean, a câștigat 24.397 lei.

Potrivit declarației de interese, Drelciuc este acționar la Aerostar Bacău, unde deține 40 de acțiuni.

Liberala Cătălina Lupașcu este proprietara unui teren agricol în județul Vaslui, pe care l-a moștenit în anul 2008, alături de alte două persoane, iar în municipiul Botoșani este co-proprietara unui apartament de 85 de metri pătrați. În calitate de profesor psiholog a realizat un venit anual de 33.321 lei, iar de la Consiliul Local a încasat 7.680 lei. Ca expert ARACIP a realizat venituri totale de 9.780 lei.

Gabriel Alecsandru (PNL) nu deține niciun bun pe numele său, iar de la societatea Global Net SRL, unde este angajat, a realizat venituri totale anuale de 21.168 lei. Soția sa, angajată la aceeași societate, a realizat venituri de 8.428 lei.

 
Maricel Maxim (PNL) deține două terenuri intravilane, unul în municipiul Botoșani și altul în Gura Humorului, o casă în Botoșani și o casă de vacanță în Gura Humorului, precum și o Dacia 1310 și patru autoutilitare Mercedes sau Volkswagen. Are de plătit până în 2033 un credit de 110.000 franci elevețieni, iar în calitate de economist la CAR Mileniul III a realizat venituri anuale de 14.400 de lei. Soția sa, angajată a Serviciului Public Local de Asistență Socială, a avut venituri de 17.798 lei. Potrivit declarației de avere, Maxim este asociat unic la societatea Credit-Imob SRL și asociat la SC Maxim Special Construct SRL.
 
Daniel Botezatu (PNL) a trecut în declarația de avere un teren în comuna Curtești, pe care îl deține împreună cu soția, pe care își construiește o casă, iar în municipiul Botoșani deține un apartament. Mai are în poprietate un autoturism Skoda Octavia, dar și datorii la bănci până în 2032 în sumă totală de 160.000 de lei. Ca profesor la Colegiul Național M. Eminescu a avut venituri de natură salarială de 57.208 lei, iar soția sa, profesor la același colegiu, a câștigat 48.004 lei.
 
Alberto Gavrilescu (PNL) este un alt consilier care nu stă deloc rău la capitolul proprietăți. Deține în Botoșani două terenuri intravilane și unul forestier, un apartament, o casă de locuit, precum și spații comerciale. Conduce un autoturism Skoda Octavia, și are conturi sau depozite deschise la mai multe bănci, în euro sau lei. Ca angajat al ANRSC a realizat venituri de 22.350 lei, la care se adaugă norma de hrană de 6.570 lei, și venituri realizate ca evaluator ANEVAR, în sumă de 7.810 lei.
 
Marius Oroșanu (PNL) deține împreună cu soția un apartament în municipiul Botoșani și are un autoturism Hyundai. Are carduri de credit și descoperire de card la mai multe bănci, iar ca angajat al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a realizat venituri de 11.062 lei. Venituri în sumă de 11.062 lei a realizat și din raporturi de muncă pe care le-a avut cu Alfa Hotels București, iar alți 660 de lei i-a încasat de la Cartel Alfa. Ca membru în CA de la CCS Botoșani a obținut 586 lei, iar ca membru în CC la AJOFM a încasat 1.524 lei, activități prestate în numele și pentru Cartel Alfa.

Paul Octav (PNL) a trecut în declarația de avere două terenuri pe care le deține în municipiul Botoșani, unde are și o casă. De asemenea, conduce un autoturism Dacia Logan. Are un credit scadent în 2023, în valoare de 121.000 lei, iar ca profesor la Colegiul Economic Octav Onicescu a realizat venituri de 27.465 lei, soția sa, tot profesor, având venituri de 22.248 lei. Octav a mai încasat alți 7.892 lei ca profesor la Centrul de Studii Ștefan cel Mare.
 
Eugen Țurcanu (PNL) are o singură proprietate, un teren în municipiul Botoșani, iar până în 2017 trebuie să achite un credit în valoare de 7.200 euro. Ca director al Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement a câștigat 23.711 lei, la care se adaugă venituri din indemnizația de consilier local, în sumă de 7.440 lei.
 
În declarația de avere a lui Iulian Blaga (PNL) figurează un apartament în municipiul Botoșani și un autoturism Skoda. La capitolul venituri a trecut un salariu de 3.349 de lei de la II Blaga Irina Anca.
 
Mihai Ștefan (PNL) deține un apartament și un garaj în Botoșani, precum și un autoturism marca Volkawagen. Ca director executiv la SC Gospodăria Comunală Dângeni a realizat venituri de 15.000 de lei, iar din pensie de boală a realizat venituri de 11.880 lei.

Cătălin Boboc (PNL) este proprietarul unei garsoniere în municipiul Botoșani, și are două autoturisme, o Skoda Octavia și un Land Rover. Ca angajat la Registrul Auto Român a realizat venituri nete de 36.695 lei, unde este și soția sa angajată, realizând venituri de 28.933 lei. Boboc a mai realizat venituri de 7.683 lei ca evaluator bunuri, prin intermediul PF Boboc G. Cătălin. Potrivit declarației de interese, consilierul este administrator la SC Fixestima SRL, firmă de consultanță.

Citește și Om bogat, om sărac la Primăria Botoşani: Ce scrie în declaraţiile de avere ale şefilor din administraţia locală! 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...