Casa mileniului trei, în judeţul Botoşani: O construieşti acum, dar ai lumină peste zece ani! FOTO

Fiecare dintre noi am avut parte de o pană de curent. Telefoane la E.On, semnalezi avaria şi aştepţi. Dacă trec 10 minute şi nu se remediază intri în panică, apoi în starea de nervi. Dar cum ar fi să experimentezi zilnic, de ani buni, întunericul în propria casă? Cum este să munceşti un an sau doi pentru o casă, dar apoi să aştepţi zece ani ca să o luminezi? Zece ani în care casa mai ispiteşte şi câte un hoţ care, profitând de întuneric, ar lua până şi tabla de pe acoperiş.

Această stare de nervozitate este în permanenţă trăită de câteva familii din satul Sauceniţa, comuna Văculeşti. Adică la câţiva kilometri de municipiul Dorohoi. Sătenii au investit o poală de bani în case, au făcut economii şi au crezut când li s-a spus că pot construi liniştiţi, pentru că repede-repede vor avea şi energie electrică. Şi acum aşteaptă, pe întuneric, realizarea acelor promisiuni.

În Sauceniţa, chiar după indicatorul ce urează "drum bun" celor care circulă pe DN 29 B, s-au ridicat în ultimii ani 27 de case noi. Unele de pe la începutul anilor 2000, altele mai recente, care nici nu sunt încă finalizate. Unele dintre case sunt locuite.

Ca la nelumea

De exemplu, după cum spun oamenii din zonă, într-o casă construită în 2002 locuieşte o familie cu un copil în clasa a V-a. De când locuieşte acolo, nu a văzut un bec aprins ci doar lămpi aşa cum aveau bunicii noştri. Şi-a făcut şi îşi face lecţiile la lampă sau la lumina zilei, cât este. Dar, pentru că mai sunt câteva zile până la Crăciun, imaginaţi-vă că băieţelul nu a avut clasica instalaţie în brăduţul de Crăciun. Trist, nu-i aşa?

O altă familie şi-a ridicat casa dar nu are cum să locuiască acolo. Cum în zonă se cunoaşte lipsa curentului electric, hoţii au furat tot ce le-a picat în mână, descurajându-i pe proprietari să se mute în casa neluminată. O altă familie preferă să locuiască într-o casă de serviciu pentru că în casa lor din Sauceniţa nu au condiţiile necesare creşterii unui copil cu dizabilităţi.

"Am făcut tot felul de demersuri, am scris scrisori şi la Guvern, şi la Consiliul Judeţean şi la Primărie şi pe unde am putut. Nu găsim înţelegere şi pace! Şi se fură într-o veselie. De exemplu avem un vecin căruia i-au făcut hoţii o pagubă de 7.000 de lei, o sumă mare pentru noi, cei din rural. Nici nu ştim ce să mai facem, pe unde să ne mai ducem. Nu putem lăsa casa să se părăginească, trebuie să fie o soluţie", povesteşte capul familiei.


Casa-i gata! Dar cum să faci să ai şi curent?

Un ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, nr. 75/ 2013, reglementează strict modul de realizare a extinderii electrificării. Pe scurt, demersurile sunt începute de autoritatea locală care trebuie să depună la E.on o solicitare însoţită de o serie de documente, după care urmează etapa de proiectare şi de stabilire a soluţiei precum şi evaluarea costurilor. De asemenea, este importantă şi evaluarea rentabilităţii investiţiei, stabilită după nişte indicatori economici impuşi de Guvern.

În situaţia în care investiţia se dovedeşte eficientă, finanţarea lucrărilor se face de către distribuitor, dar dacă investiţia nu este rentabilă, atunci o parte din investiţie este suportată de distribuitor, o parte de autoritatea locală, în cazul nostru, Primăria Văculeşti. După realizarea efectivă a lucrărilor, fiecare consumator din zonă trebuie să-şi finanţeze legătura de la reţeaua de distribuţie până la casă, adică branşamentul.


Ce nu funcţionează?

Simplu. Analiza realizată de distribuitor a relevat că investiţia în extinderea reţelei de electrificare pentru cele 27 de case nu este eficientă, ca atare autoritatea locală trebuie să umble la portofel. "Ne-au şi spus că ar fi necesare în jur de o sută de case ca să facă ei investiţia. De acum stăm şi aşteptăm să aibă primăria bani, că aşa ne-a promis domnul primar", spune o altă proprietară de casă fără curent din Sauceniţa.


"Am început proiectul în 2013 dar în 2014 s-a schimbat legea!"

Primarul Sorin Gânga admite că cei de la E.on au făcut studiul de fezabilitate şi calculul economic, dar socoteala nu prea le-a ieşit.

"Noi am aprobat în Consiliul Local investiţia, am prins deja nişte bani, urmează de la anul să prindem şi diferenţa, că e vorba de vreo 300.000 de lei. Am prins 67,000, la anul urmează să prindem casa. Avem în jur de 27 de case, unele care au reuşit să se branşeze pe reţeaua de la Dealu Mare o să vină la noi. Demersurile au fost începute prin 2004, a venit maşina cu transformator, l-a adus, au apărut nişte probleme, l-au luat şi nu s-au mai întors. Prin 2011, fostul primar a început demersurile dar le-a abandonat apoi, în urma unui conflict. Din 2013 am început noi demersurile cu EOn, am început să facem un proiect dar în 2014 s-a schimbat iar legea şi a trebuit refăcut tot, cu cererie de finanţare, cu licitaţie, cu ridicări topo. Abia în august- septembrie am primit răspuns de la EOn că ei nu fac investiţia pentru că nu este rentabilă şi a rămas pe Primărie", declară Sorin Gânga.

Este destul de clar că va dura măcar câteva luni până când băieţelul din Sauceniţa va putea să-şi facă temele la lumina becului. Sau că ceilalţi vecini nu vor mai fi obligaţi să se bage în pat odată cu întunericul, stând cu ochii în tava până îi ia somnul. Poate vor avea şi un televizor, poate un frigider. Poate vor avea şi ei parte de normalitatea care nouă ni se pare firească şi obligatorie. Ca o ironie supremă, la câţiva metri de case trece reţeaua electrică. Atât de inutilă.










 

 

Spune-ne opinia ta