În comuna Mihăileni, judeţul Botoşani, se află casa în care a luat primele lecţii de pian George Enescu.
De la moartea compozitorului, din 1955, şi până azi, casa a ajuns o dărăpănătură. Comuna Mihăileni, judeţul Botoşani. Aici se află, de peste un secol, casa construită de străbunii lui George Enescu, astăzi o dărăpănătură. Pe internet, însă, lucrurile arată bine.
La o simplă căutare în ghidul primăriilor, aflăm că în comuna Mihăileni, una dintre atracţiile turistice este Casa Memorială George Enescu. În realitate, plăcuţa memorială a dispărut încă din anii `90, iar casa este în paragină şi a devenit magazie, depozit. O placă memorială a existat la un moment dat.
Nu mai există, ştim şi noi asta, a dispărut într-o vreme. Vreau să vă spun că timp de zece ani, după 1989, nu a existat o lege de protejare a monumentelor, afirmă Dănuț Huțu, directorul Direcției de cultură Botoșani.
Legea 422 care protejează monumentele istorice a fost dată abia în iulie 2001. Cu plusuri şi minusuri.
Ar trebui să avem la îndemână această lege care să fie o lege coercitivă. Pentru că nu e obligatoriu ca toţi oamenii să fie la fel de bine educaţi şi să aibă simţul răspunderii civice. Or, noi suntem vestiţi, sau tindem să devenim vestiţi, pentru felul în care încălcăm propria noastră legislaţie, spune secretarul de stat Radu Boroianu.
După moartea lui George Enescu, în anul 1955, casa a ajuns pe mâna vecinilor şi a unuia dintre urmaşi.
Niciunul dintre ei nu a reuşit să o reabiliteze. Au existat, totuşi, câteva tentative de salvare, din partea autorităţilor locale.
Noi, ca autoritate locală, ne-am implicat, chiar de la primele semne în care s-a sesizat de casa memorială a lui George Enescu, s-o aducem în proprietatea primăriei, declară Constantin Răileanu, viceprimarul comunei Mihăileni.
În momentul de faţă dosarul se afla în analiză la Ministerul Culturii. Secretarul de stat Radu Boroianu susţine că, la ora actuală, memoria lui George Enescu este bine cinstită.
Există un muzeu Enescu la Bucureşti, există o casă memorială la Sinaia, există o alta lângă Bacău. Deci avem trei locuri care poartă memoria lui Enescu. Un al patrulea rămâne sub semnul întrebării dacă este bine să fie sau nu, susține Boroianu.
Citeste mai mult pe Digi 24