Ape dezlănţuite la Dorohoi, scrisă de profesorul Vasile Coţofrei şi Oana Maria Rotariu.
Jurnalistul Traian Apetrei, directorul Teatrului "Mihai Eminescu" Botosani, a precizat că in noaptea de 27 spre 28 iunie 2010 a fost o disputa intre viata si moarte.
Profesorul Vasile Coţofrei a scris această carte înspre neuitare. Trebuie să preţuim faptul că în noaptea de 27 spre 28 iunie 2010, în faţa puhoaielor, în acea dispută dintre viaţă şi moarte, dar şi în toate zilele şi nopţile, voi, pompierii, aţi fost acolo, fiecare la locul cuvenit. Este o carte echidistantă, dar arată că în acele clipe, istoria acelor locuri ar fi fost dezastruoasă fără intervenţia pompierilor. Este o carte care dă putere, dă energie, care vă motivează profesia. Este o lucrare care nu trebuie să lipsească din biblioteca salvatorilor, a declarat Traian Apetrei, cel care i-a numit pe pompieri "alesii lui Dumnezeu" si asta pentru ca "la orice ora din zi si din noapte, cineva se simte obligat sa se duca pana la sacrificiu suprem intr-o misiune".
Unul dintre autorii cartii, prof. Vasile Coţofrei, a precizat ca a vrut sa aduca o apreciere si o recunostinta pentru pompieri.
Ape dezlănţuite la Dorohoi transmite un sentiment real de apreciere şi recunoştinţă a ceea ce voi, pompierii, faceţi, atunci când sunteţi chemaţi în ajutor, a spus profesorul Vasile Coţofrei.
Şapte persoane au murit în noaptea de 27/28 iunie 2010, atunci cand municipiul Dorohoi a fost sub apa. Toată noaptea pompierii militari au umblat cu bărcile printre case pentru salvarea celor prinşi de viitură.
Depăşiţi de situaţie, ei au chemat în ajutor Armata şi Jandarmeria.
S-a mers din casă în casă. A fost cea mai lungă noapte!“, a spus la acea vreme Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani.
La operaţiuni au participat în jur de 500 de forţe de intervenţie. 13 localităţi au fost inundate până la căderea întunericului.