În luna decembrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început să facă plățile finale pentru subvențiile acordate crescătorilor de bovine din țara noastră. Banii vor fi acordați atât celor ce dețin vaci de carne, cât și celor care au bovine din rase de lapte.
Astfel, nu mai puțin de 1473 de lei pe cap de animal vor primi fermierii români până la finalul acestui an.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început să facă plățile finale pentru subvențiile acordate crescătorilor de bovine, acestea fiind oferite pe cap de animal. Astfel, fermierii pot beneficia fie de diferența rămasă din avans, iar dacă nu au fost incluși în prima tranșă de plăți ei vor primi întreaga sumă stabilită.
Potrivit APIA, plățile pentru subvențiile stabilite pentru anul 2024 trebuie finalizate până la data de 30 iunie 2025.
Pentru fermierii din țara noastră, subvențiile acordate de APIA reprezintă un sprijin important, contribuind la susținerea și dezvoltarea sectorului zootehnic. Cu banii primiți, crescătorii de vaci de lapte și carne își asigură resursele esențiale pentru a-și continua activitatea în condiții optime, scrie Bugetul.
Bani de la APIA pentru crescătorii de bovine din țara noastră
Crescătorii de vaci care au fost incluși în schema PD-21 „Sprijin cuplat pentru venit-vaci de lapte” trebuie să primească 296,12 euro pe cap de animal, adică o sumă totală de 1473,28 de lei pe cap de animal. De acești bani vor beneficia astfel următoarele categorii de fermieri:
Fermierii care au primit avansuri de 70%, respectiv 1.031,30 de lei pe cap de animal, vor mai încasa diferența de 30%, adică 441,98 lei pe cap de animal;
Cei care nu au primit avansuri vor încasa întreaga sumă de 1473,28 de lei pe cap de animal.
Prin schema PD-22 „Sprijin cuplat pentru venit-carne de vită”, fermierii care cresc vaci din rase de carne beneficiază de subvenții în valoare totală de 190,82 de euro pe cap de animal, adică 943,38 de lei pe cap de animal. Și în acest caz, sunt două situații în care fermierii vor primi banii:
Fermierii care au primit avansuri de 70%, respectiv 664,56 de lei pe cap de animal, vor mai încasa diferența de 30%, adică 284,81 lei pe cap de animal;
Cei care nu au primit niciun avans vor încasa întreaga sumă de 943,38 de lei pe cap de animal.