Când își pot recupera angajații zilele de concediu restante!

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026, notează Ziarul Financiar, potrivit observatornews.ro.

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor, mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

 

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.

Când se pot recupera zilele de concediu

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2024 se pot lua până la data de 30 iunie 2026.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 22 iulie: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu; Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; Sfânta Cuvioasă Muceniţă Marcela

astăzi, 07:00

Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu s-a născut în 8 decembrie 1909 în satul Ţepeşti, comuna Crăpăturile, din judeţul Vâlcea. Părinţii săi, Marin şi Maria, au...

România, prima țară din UE care va achiziționa sistemul antiaerian Iron Dome. MApN a semnat acordul de 2 miliarde euro cu compania israeliană Rafael!

Monday, 21 July 2025

România a semnat pe 18 iulie 2025, acordul-cadru privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană similare cu Iron Dome de la compania israeliană Rafael, a anunțat Ministerul Apăr...

Cutremur în sistemul de sănătate: Lovitură puternică împotriva practicilor din clinicile private!

Monday, 21 July 2025

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete , a afirmat că vor fi luate măsuri în cazul în care spitalele private transferă pacienți la unităţi din sistemul public, pentru ...