Calvarul drumurilor judeţene, tratat cu ironii politice şi proteste. O comparaţie cu situaţia din judeţele vecine! FOTO- VIDEO
BOTOSANI

Dezastrul de pe drumurile judeţene a fost şi rămâne subiect de discuţie, de proteste, de înţepături între politicieni. Dincolo de toate acestea, realitatea este cruntă, iar şansele ca ceva să se schimbe sunt anemice, dacă nu chiar nule.

Pe principiul "repari aici, se strică dincolo", Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Botoşani a băgat milioane de lei în reparaţiile drumurilor judeţene, însă botoşănenii spun că mare diferenţă nu se observă.

În urmă cu aproape două săptămâni, în jur de o sută de oameni au venit de la Dorobanţi prin Nicşeni şi Roma până sub geamurile şefilor de la Consiliul Judeţean pentru a protesta faţă de starea dezastruoasă a drumului care le traversează localităţile. S-au făcut promisiuni, s-au arătat grafice de lucrări şi s-a făcut linişte, cel puţin deocamdată. Nu este prima oară când acest drum este subiect de protest, o acţiune similară având loc în primăvară, atunci când vechea conducere a Consiliului Judeţean s-a confruntat cu acelaşi val de critici pentru acelaşi drum. Tot printr-un marş de protest au încercat sătenii din Havârna, George Enescu şi Mileanca să atragă atenţia asupra dezastrului de pe DJ 293.

Drumuri judeţene distruse, coşmar pentru cei care circulă pe ele!

Problema, însă, nu este doar acel segment de drum. Sunt alte sectoare pe care oamenii îşi rup maşinile, dar starea de lehamite şi neîncrederea îi determină să ridice din umeri şi să fluiere a pagubă. O situaţie statistică a Consiliului Judeţean Botoşani arată că, din cei 661,668 kilometri de drum administraţi de DJDP, 161,67 kilometri sunt dezastruoşi! Asta în care avem parte de drumuri asfaltate şi drumuri pietruite. Cele asfaltate se sparg, creând cratere, iar de pe cele pietruite piatra care apare în acte dispare într-un mod cu totul misterios, ca şi cum nici n-ar fi fost.

De exemplu, avem şase kilometri de drum între Baisa spre Corni, încă 6,5 kilometri între Sarafineşti- Poiana- Vorona, iar "bomboana de pe coliva" zonei este reprezentată de cei 12,7 kilometri între Mănăstirea Vorona- Schit Vorona- Oneaga- Pădureni. Măcar de-ar fi drum asfaltat, dar ar fi trebuit să fie drum pietruit. Piatra s-a dus de mult, rămânând drum de pământ, deformat cumplit de tractoare sau de autovehicule grele. În atari condiţii, să ajungi la Schit ai nevoie, ca şofer, de un dram de inconştienţă şi abilităţi extraordinare.

Nu ştim cu ce au greşit sătenii din comunele Răuseni, Hlipiceni, Todireni până sus la Buimăceni, de au parte de un drum judeţean ca cel care le traversează localităţile pe o lungime de 14 kilometri! Intenţia generală e ori să-ţi iei maşina în braţe, ori să mergi pe câmp, pentru că pe drum nu ajungi cu bine la destinaţie. Asta în condiţiile în care, nu demult, exista o intenţie de a exploata în scop turistic "izvorul care arde" de la Hlipiceni. Doar cu elicopterul ar putea veni câţiva vizitatori, pentru că altfel, oricât de mare ar fi curiozitatea, nimeni nu-şi va risca "sănătatea" maşinii pentru a vedea minunea.

La fel de rău e drumul pe alţi 20,025 kilometri, între Buimăceni şi Albeşti. De ce? Nici oamenii obligaţi să-l parcurgă zilnic nu ştiu.

Comuna Dângeni a fost toamna trecută gazda unui "spectacol" organizat de primarul Cătălin Rotundu: plantarea de salcâmi într-un sector de drum judeţean. Între timp, problema s-a rezolvat, dar au rămas alte sectoare. De exemplu, Dângeni- Hăneşti, pe 8,570 de kilometri sau Buhăceni- Dângeni, pe 5 kilometri. Aşteptăm următoarea sesiune de plantări.

Nici Hăneştiul nu stă mai bine la capitolul drumuri judeţene. Între Vlăsineşti şi Hăneşti avem un sector de 5,805 kilometri de drum care arată rău, iar soluţii nu se întrevăd. La fel de rău arată şi sectorul cuprins între Ibăneşti- Cristineşti, pe o lungime de 5 kilometri, sau cel dintre Oroftiana- Baranca, tot pe cinci kilometri. Exemplele pot continua, pentru că fiecare sector de drum distrus are câte o poveste, poate chiar a înregistrat câte o tragedie cauzată de un accident. E rău, e urât, e degradant.

O comparaţie care nu ne onorează

Problema este însă mai rea, mai urâtă şi mai degradantă când ajungem la capitolul "comparaţii". O situaţie transmisă la solicitarea Ştiri.Botoşani.Ro de către Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava arată că la 31 august 2016, din cei 1.138,752 de kilometri de drum judeţean administraţi, 141,45 de kilometri sunt în stare proastă. Adică în jur de 12,3% din totalul drumurilor judeţene. Spre comparaţie, în judeţul Botoşani, aproape un sfert din drumurile judeţene sunt dezastruoase.

La Iaşi, situaţia e cumva la mijloc. Din totalul de 980 de kilometri de drumuri judeţene, rămaşi după declasarea a 73 de kilometri care au fost atribuiţi comunelor pentru a prinde mai repede finanţări pentru reabilitare, aproximativ 200 de kilometri sunt în stare bună, fiind recent modernizate. Pe alţi 400 de kilometri, asfaltaţi de mult timp dar pe care se intervine constant cu plombe, se circulă decent, după cum spun ieşenii. În schimb, pe 400 de kilometri de drumuri judeţene se circulă destul de rău, asta din cauza faptului că 350 de kilometri sunt drumuri de piatră. Ieşenii se mai "laudă" cu 50- 60 de kilometri de drum de pământ, cum ar fi pe DJ 282 E, sectorul Popeşti- Mădârjac. Însă, în ultimele săptămâni, s-au stabilit deja constructorii pentru reabilitarea drumurilor. De exemplu, pe 13 septembrie, CJ Iaşi a semnat contractul privind reabilitarea a 18,5 km pe DJ 248A, sectorul Iaşi-Voineşti-Ţibăneşti.

Contrele politice, o metodă inovatoare de reparaţie a drumurilor?

La noi ce se întâmplă? Politicienii se înţeapă. Un exemplu este ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, în care preşedintele Costică Macaleţi a declarat că doreşte să iniţieze o discuţie serioasă în privinţa drumurilor judeţene.

"Vă voi cere aprobarea pentru fonduri necesare în vederea demarării de investiţii, de lucrări pe drumurile judeţene. Avem pregătită o strategie, avem de la Consiliul vechi aprobare pentru drumul strategic, mai avem proiecte, studii pe tronsoane de drumuri, probabil vom trece la declasificări sau cladificări în acest sens. O opinie personală – drumul spre Racovăţ l-aş trece la Drumurile Naţionale, este intrarea în ţară", a spus Costică Macaleţi. Declaraţia sa a stârnit o grimasă lui Cristian Achiţei, fostul vicepreşedinte al CJ în mandatul anterior. "Aţi fost la guvernare şi puteaţi să-l prindeţi la Naţionale, noi am cerut asta din 2012", a replicat Achiţei.

Până la urmă, discuţia a devenit strict politică, puterea şi opoziţia aducându-şi acuze reciproc. (vezi video)

Ce rămâne însă? Reluăm statistica: din totalul de 661,668 de kilometri de drumuri judeţene, 161,67 kilometri sunt dezastruoşi şi 196,119 kilometri sunt în stare bună spre excelentă, datorită faptului că pe unele sectoare lucrările de reabilitare s-au terminat în urmă cu un an. Restul kilometrilor sunt în stare mediocră.

Într-un material următor vom detalia şi starea drumurilor naţionale din judeţul Botoşani.
 

 

Spune-ne opinia ta