Calendar Ortodox: 22 septembrie, Sfântul Mucenic Foca, făcătorul de minuni

Calendar Ortodox: 22 septembrie, Sfântul Mucenic Foca, făcătorul de minuni

Sfântul Mucenic Foca este prăznuit pe 22 septembrie. Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din orașul Sinope.

Pamfil, tatăl lui, de meserie constructor de corăbii și Maria mama să, au aprins în Focă din copilărie dorul după Hristos. Pentru viață virtuoasă a fost hirotonit episcop în Sinope. A întors mulți oameni de la rătăcirea lor și pe păgâni de la închinarea către idoli i-a adus la cunoștință unuia Dumnezeu.

Iar când a vrut Domnul că să-l învrednicească, a înștiințat pe robul sau de această voie a să prin vedenie, astfel: Un porumbel a zburat de sus, având în gură să o cununa de flori, pe care punând-o pe capul fericitului, i-a grăit cu glas omenesc, zicând-i: "Acum s-a umplut paharul tău, care se cade a-l bea".

Când conducătorul cetății Sinope a aflat că Foca se închină lui Hristos, a trimis ostașii să-l ucidă. Văzându-i din grădina trecând pe uliță, Foca i-a strigat: "Pe cine căutați?" Ostașii au răspuns: "Căutăm pe Focă!" Mucenicul, fără să se sperie și înțelegând că i s-a apropiat sfârșitul pamantesc, le-a zis: "Veniți la mine și eu va voi spune unde îl gășiți, îl cunosc foarte bine." I-a primit în casă lui și i-a ospătat din belșug. La masă, dialogul a continuat: "Și pentru ce pricina căutați pe omul acela?" "Ne-a trimis mai-marele să-l ucidem pentru că este creștin!" "Rogu-vă, stăpânii mei, rămâneți până mâine în casă mea, veselindu-vă, mâncând și bând, iar dimineață eu îl voi da vouă, că nimeni nu-l cunoaște că mine, singur îl voi aduce și-l voi da în mâinile voastre."

În acea noapte, Mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus în grădina, a mângâiat pentru ultima dată florile, și-a săpat mormântul, a împărțit haine și mâncare săracilor, s-a rugat, iar dimineață când ostașii l-au întrebat unde este Foca, le-a răspuns: "Eu sunt!" Cutremurați, aceștia, deși nu le venea să creadă, au împlinit porunca dregătorului păgân. Astfel, a primit moartea martirică Sfântul Mucenic Foca, în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de împăratul Traian. Moaștele Sfântului Sfințitului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol în ziua de 23 iulie 403 sau 404.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CSM Botoșani - CSU Galați 39-29! Victorie la scor în fața unei rivale

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
56

CSM Botoșani s-a impus în duelul cu CSU Galați din etapa a șasea a Diviziei A. Formația pregătită de Florin Ciubotariu a făcut un meci excelent și a controlat autoritar partida....

CS Mioveni - FC Botoşani 1-1!Al patrulea egal consecutiv

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
143

FC Botoșani a remizat cu CS Mioveni. Formația locală a reușit să înscrie abia în minutul 91, după ce, cu două minute mai devreme, au ratat o lovitură de la 11 metri.Iată...

O biserică din Botoşani oferă gratuit mere, pe care preotul şi voluntarii le-au cules dintr-o livadă

Sâmbătă, 23 Octombrie 2021
728

O biserică din Botoşani oferă mere gratuite tuturor credincioşilor care trec prin faţa lăcaşului de cult, pe care preotul şi mai mulţi voluntari le-au cules dintr-o livadă de la marginea mun...