Calciu natural din alimente

In sezonul rece care la noi se intinde din septembrie si pana spre sfarsitul lunii aprilie, sistemul nostru osos are nevoie de stimulente, primul dintre acestea fiind, dupa cum stie toata lumea, calciul.

Este indicat sa nu se apeleze la calciul de sinteza, deoarece exista multe alimente bogate in calciu si oricum e mult mai potrivita o hrana naturala care sa ofere nutrientii necesari pentru sanatate.

Lipsa calciului din organism aduce grave prejudicii functiilor metabolice. Astfel, in lipsa acestui mineral, pot sa apara furnicaturi si amorteli la nivelul membrelor, precum si contractii musculare sau asa-zisii carcei. In formele mai avansate, apar cariile dentare, unghii si par friabile, oboseala generalizata si osteoporoza.

In cazul lipsei severe de calciu, apar palpitatii si transpiratii puternice, senzatia de sufocare, insomnii si adesea chiar atacuri de panica. La copii, lipsa de calciu atrage dupa sine rahitismul si tulburari de crestere.

Pentru a fi asimilat de organism si distribuit eficient in procesul metabolic, calciul trebuie sa fie asociat cu alte cateva vitamine si minerale ca vitamina D, a carei sinteza se face spontan prin expunerea la soare; vitamina A care se procura din catina si din legume galbene sau portocalii; vitamina C care se gaseste in citrice, macese, patrunjel si alte zarzavaturi verzi, si magneziu.

In afara de faptul ca mentine sanatatea oaselor, calciul mai are in organism si alte functii importante: mentine masa musculara, contribuie la buna functionare a vaselor de sange, regleaza secretarea de hormoni.

Calciul se gaseste din belsug in laptele natural si derivatele sale, cereale, galbenus de ou, fasole, mazare, apa minerala, legume cu frunze verzi, peste, struguri, nuci, seminte.

Iaurtul preparat acasa este alimentul cu cel mai mult calciu, putine grasimi, si chiar nutritionistii il recomanda nu numai in curele de slabire, ci si in refacerea stocului de calciu. Tot nutritionistii ne sfatuiesc sa evitam iaurtul din comert pentru ca are coloranti si este plin de zahar.

Apa minerala este, de asemenea, o sursa de calciu natural care nu trebuie neglijata, mai ales daca esti foarte oboist, stresat, suferi de caldura ori vrei sa-ti mentii calmul intr-o anumita situatie sau te pregatesti de un efort fizic. Un pahar de apa minerala energizeaza aproape instantaneu, alunga oboseala si binedispune. Bauta regulat, apa minerala poate balona si constipa, de aceea este recomandata la nevoie.

Calciul are, insa, si dusmani. Cafeaua, bauturile energizante si racoritoarele acidulate rod calciul si impiedica organismul sa-l asimileze. De asemenea, persoanele care se stiu cu lipsa de calciu constatata la analize e bine sa evite mancarurile sarate.

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alerta meteorologilor de Cod Galben a fost prelungită pentru județul Botoșani!

astăzi, 19:41

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de precipitații mixte care depun local polei, valabil până la ora 23:00, pentru județul Botoșani.  Pentru evitarea p...

(P) Ce tip de sticlă să alegi la ferestrele termopan

astăzi, 19:37

Cum să alegi cea mai bună sticlă pentru termopane Indiferent dacă doriți să vă îmbunătățiți eficiența energetică sau să permiteti luminii naturale să pătrundă mai mult în...

Ce a pățit un bărbat care a vrut să arunce vechiul frigider la marginea pădurii!

astăzi, 18:45

Un bărbat a fost amendat cu 10.000 de lei după ce a fost prins de jandarmii din Maramureș în timp ce abandona un frigider vechi la marginea pădurii, în apropierea pârtiei de schi...