Cadre didactice din județ, afectate de restrângeri de activitate!

Cadre didactice din județ, afectate de restrângeri de activitate!
Mai multe cadre didactice din județul Botoșani vor fi afectate de restrângeri totale sau parțiale de activitate în anul școlar viitor.

Potrivit lui Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor de Învățământ (LSI), la această oră în școli se cunoaște în mare parte situația profesorilor afectați de aceste restrângeri care vor fi rezolvate fie la nivelul unității de învățământ, fie la nivelul Inspectoratului Școlar Județean.

“Este etapa de realizare a planului de încadrare în școală și practic orice școală la ora aceasta știe dacă are restrângeri sau restrângeri parțiale de activitate sau nu. Avem semnale din școli că vor fi restrângeri de activitate. Eu am discutat cu mai multe persoane care sunt în situație de completare, cu restrângeri parțiale. Unele din ele se pot rezolva chiar în unitatea în care funcționează pe altă disciplină, altele vor fi rezolvate la Inspectorat. Cel târziu vinerea viitoare ar trebui să se știe dacă sunt sau nu restrângeri", a precizat liderul LSI Botoșani.

Potrivit acestuia, cei mai afectați vor fi dascălii din mediul rural, unde în ultimii ani s-a înregisrat o scădere a populației școlare, reducându-se substanțial în unele comune numărul de clase.

“La liceele care în ultimii ani au avut probleme de restrângere de activitate acolo s-au cam stabilizat situațiile, nu mai sunt lucruri atât de grave cum au fost acum câțiva ani. În schimb vin problemele în mediul rural, datorate numărului de copii în scădere, pornind de la preșcolari primar.  Sunt comune unde odată se făceau opt clase pe toată comuna, acum se fac două. Depopularea satelor este o realitatea pe care o vedem fiecare, nu mai sunt copii pe străzi, nu mai vezi efervescența de altă dată. Poate în localitățile apropiate de orașe mai sunt speranțe, dar cele care sunt mai izolate sunt defavorizate", a conchis Liviu Axinte.

Lista finală a cadrelor didactice care vor intra în restrângere de activitate în anul școlar viitor va fi afișată în data de 25 februarie. 

 

Spune-ne opinia ta