Nouă din zece firme (87%) ce activează în România vor creşte salariul minim începând cu data de 1 ianuarie, nu de la jumătatea aceleiaşi luni, pentru a evita munca dublă în calcularea salariului, arată datele unui sondaj realizat de un dezvoltator de soluţii ERP (Enterprise Resource Planning).
"Cele mai multe firme din ţară, aproximativ 87%, au decis să crească salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la 13 ianuarie - data stabilită prin Hotărâre de Guvern, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL România, producător de software pentru antreprenori. Motivul principal invocat de respondenţi este că astfel nu mai pierd timp cu calcularea a două salarii diferite în aceeaşi lună pentru zeci sau sute de angajaţi. În Monitorul Oficial a fost publicată HG nr. 4 din 13.01.2021 care stabileşte suma salariului minim brut la 2.300 lei şi aplicarea ei începând de la data intrării în vigoare a hotărârii, 13 ianuarie. Până în prezent, HG nu a fost modificată, deşi a fost anunţat un proiect de Hotărâre care ar trebui să modifice data cu 1 ianuarie", se precizează într-un comunicat al CIEL România.
Sondajul de opinie online, realizat în perioada 14 - 17 ianuarie, dezvăluie totodată că aproape toţi angajatorii (98%) sunt nemulţumiţi de decizia de a majora salariul minim pe economie de la 13 ianuarie şi nu de la începutul lunii, fie data de 1 ianuarie, fie data de 1 februarie.