Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate, anunţă Administraţia Prezidenţială.
Pe 25 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat această lege, care prevede că bunurile imobile confiscate în cadrul unui proces penal vor putea fi transmise cu titlu gratuit, prin hotărâre de Guvern, în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, a altor instituţii publice, arata Capital.
Potrivit legii, "bunurile imobile intrate, prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului, pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate".
Conform Agerpres, Legea mai prevede că bunurile se dau în administrare beneficiarilor, la cererea motivată a acestora şi transmisă agenţiei, în scopul utilizării ca sediu principal sau secundar, la valoarea stabilită în Ordonanţa Guvernului 14/2007.
În termen de 45 de zile lucrătoare de la primirea comunicării privind evaluarea bunurilor imobile intrate prin confiscare în proprietatea privată a statului, Agenţia are obligaţia să analizeze şi, dacă este cazul, să iniţieze procedurile pentru transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor sau procedurile pentru încheierea unui contract de comodat.
Criteriile în selectarea uneia dintre cele două opţiuni sunt lipsa spaţiului cu destinaţie de sediu, necesitatea extinderii sediului actual, amplasarea imobilului, suprafaţa, starea tehnică în care se găseşte imobilul, destinaţia actuală, data primirii solicitării, situaţia financiară a solicitantului, eventualul impact asupra bugetului de stat, mai stipulează actul normativ.
Bunurile imobile se preiau pe bază de proces-verbal de predare-preluare încheiat între organul de valorificare şi beneficiar. În toate cazurile, termenul de predare-preluare este de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului.
Actul normativ mai prevede că bunurile imobile confiscate aflate în procedura de valorificare prin licitaţie publică la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt supuse prevederilor Ordonanţei Guvernului 14/2007 până la finalizarea procedurii de licitaţie. Dacă procedura de valorificare prin licitaţie publică nu s-a finalizat cu adjudecarea bunului imobil, acesta intră sub incidenţa prevederilor prezentei legi.
Legea privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate a fost iniţiată de senatorul PSD Liviu Pop.
Bunurile imobile confiscate într-un proces penal vor putea fi transmise cu titlu gratuit unor instituţii publice
Stiri Botosani Monday, 14 November 2016 ActualitateSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!
astăzi, 16:28
Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...
Mii de elevi din unități școlare ale județului Botoșani vor beneficia de programul „Masă sănătoasă”: Lista școlilor incluse! (foto)
astăzi, 15:24
12.334 de elevi botoșăneni vor beneficia, în fiecare zi, de produse sănătoase, la standardele impuse de legislația care stă la baza programului. Împreună cu Valeriu Iftime, preș...
Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!
astăzi, 12:40
În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...