Bunele maniere... la mobil

Daca ii urmarim o jumatate de ora, pe strada, pe cei care folosesc telefoanele mobile, vom vedea ca cele mai decente reguli de buna cuviinta sunt incalcate.
 
Am putea tinde sa credem ca, daca a trecut mai bine de o decada de vorbit la mobil, am invatat, intre timp, si regulile de politete legate de folosirea mobilului. Insa, daca urmarim o jumatate de ora, pe strada, pe cei care folosesc telefoanele mobile, vom vedea ca cele mai decente reguli de buna cuviinta sunt incalcate. Fiecare dintre noi cunoaste sau chiar se numara printre aceia care, in permanenta, vorbesc cu cineva la mobil sau dau mesaje.

Sa zicem ca ii intelegem pe cei extrem de ocupati care nu isi pot lasa problemele la birou nici macar in timpul cinei, desi ii compatimim. Insa, pentru multi mobilul are aceeasi functie ca tigara: cand nu stiu ce sa faca cu mainile, iau mobilul in mana si se prefac preocupati. Cand nu se simt in largul lor intr-un grup si nu se pot acomoda cu conversatia, se prefac ca au de trimis mesaje. Sau, pur si simplu, il scot si se joaca snake/angry birds/orice alt joc pe mobil.  Astfel, in loc sa ne apropie, mobilul ne tine la distanta de cei care sunt langa noi. Mai jos sunt cateva reguli de bun simt pe care toata lumea ar trebui sa le respecte. Iar lista o puteti continua voi.

Vorbitul prea tare

De cate ori nu vi s-a intamplat, asteptand metroul pe peron, sa fiti nevoiti sa luati parte la o conversatie in care, spre exemplu, o doamna ii spunea alteia la mobil o reteta de ciorba de burta. Din motive neclare, chiar si intr-o incapere in care este liniste, oamenii simt nevoia sa urle in mobil pentru a se face auziti de intrelocutorii lor. Problema este ca se fac auziti nu doar de ei, ci de toata lumea din jur. Exista unii oameni care pur si simplu nu-si dau seama ca tipa in mobil, insa mai sunt aceia care au nevoie de atentia tuturor, si vorbesc tare ostentativ pentru a se lauda cu micile victorii cotidiene pe care le impart nu numai cu cei cu care vobesc, ci cu toti strainii din jurul lor.

Conversatii intime in public

O conversatie de tipul "Da, iubi. Si eu te iubesc, pisi. Mult mult. Hi hi hi." poate sa fie pentru tine extrem de romantica. Insa este extrem de jenanta pentru cel care sta lipit de tine in metrou  sau autobuz. Incearca sa nu porti conversatii prea intime in public. Ar trebui ca tu insuti sa nu te simti confortabil ca toata lumea sa-ti afle viata privata. Daca esti intr-un loc plin de oameni, spune-i celui de la telefon ca il suni inapoi cand ajungi intr-un loc mai retras.

Sa intrerupi nepoliticos o conversatie

Ai simtit vreodata ca singura cale de a purta o conversatie cu persoana din fata ta este sa-i dai un telefon? Este chiar enervant sa stai sa te uiti pe pereti pana un prieten, partenerul sau un membru de familie isi termina conversatia la telefon. Intelegem ca poate exista posibilitatea unui telefon la care trebuie sa raspunda urgent. Ii mai intelegem si pe cei care raspund, dar se scuza ca nu pot vorbi si vor suna mai tarziu. Dar nu ii intelegem pe cei care cred ca cel de la telefon are ceva mai interesant de spus decat persoana din fata lor si stau jumatate de ora la mobil, in timp ce persoana din fata lor asteapta. Daca chiar vrei sa ii faci sa se simta prost, dati-le un mesaj sau sunati-i pe celalalt mobil. Poate prind mesajul.

Sa nu-ti inchizi mobilul la cinema, teatru

Este trist cum cinematografele au fost nevoite sa faca reclame speciale in care sa ne reaminteasca sa ne activam profilul silentios la telefonul mobil. Si cu toate astea, recunoaste ca, aproape de fiecare data cand te duci la film, trebuie sa existe macar o persoana care nu numai ca nu-si inchide mobilul, dar chiar raspunde la el.

Vorbitul sau tastatul in timp ce conduci

Pentru astfel de situatii s-a inventat dispozitivul hands free. Sa iti pui la urechi castile inainte sa pornesti motorul ar trebui sa devina ceva instinctiv. Gandeste-te ca un accident se intampla intr-o fractiune de secunda. Nu face sa fie cauzat de secundele in care scriai un mesaj. Daca nu prea iti pasa de viata ta, fii responsabil si gandeste-te la viata celorlalti.

Mesaje cand porti o conversatie

Orice ai spune, nu poti fi total concentrat la povestea cuiva in timp ce tastezi un mesaj. Daca primesti un mesaj in timp ce cineva iti povesteste ceva, lasa-l sa termine si spune-i apoi sa te scuze putin caci trebuie sa raspunzi la un mesaj. Nici nu iti inchipui cat vei creste in ochii persoanei respective.

Sonerii enervante si prea tari

Rasete de bebelusi, tipete, ciripit de pasarele, oracait de broaste. Exista o grama larga de sunete de mobil enervante. Da, ai citi t bine, nu sunt amuzante, sunt doar enervante.

Nu oriunde poti vorbi la mobil

Biblioteca, o nunta, biserica, biroul sefului, cabina de proba, in timp ce dai comanda la fast-food. Sunt o multime de locuri in care ar trebui sa iti dai seama de la sine ca nu poti raspunde la mobil. Din pacate, exista si mai multi oameni care par sa nu inteleaga lucrul acesta.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Transportator de lemne sucevean, amendat la Botoșani și cu marfa confiscată de polițiști!

Tuesday, 26 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Păltiniș, o autoutilitară condusă de un bărbat de 68 de ani, din județul Suceava, care t...

Marius Budăi: „Echipa de candidați la alegerile parlamentare de la PSD Botoșani susține realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava”

Tuesday, 26 November 2024

„Realizarea Drumului Expres Botoșani-Suceava face parte din programul nostru local de guvernare, care va lega municipiul Botoșani de aeroportul de la Salcea, distanță care se va parcurge &ic...

Preotul Ioan Manoliu a fost depus astăzi la biserica „Sf. Gheorghe” din Drăgușeni!

Tuesday, 26 November 2024

Preotul Ioan Manoliu de la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Drăgușeni, care a trecut la cele veșnice la începutul acestei săptămâni, a fost depus la biserica în...