Bunele maniere la masa: arta de a nu te face de ras
Stiri Botosani Monday, 15 October 2012 ActualitateBunele maniere la masa: arta de a nu te face de ras
Sa stii sa nu vorbesti cu gura plina sau sa multumesti pentru masa sunt reguli elementare ce tin de cei 7 ani de acasa. Dar sa te descurci in hatisul "etichetei" unui supeu, e o adevarata incercare.
Geometria de langa farfurie
Uneori te descurci doar tragand cu ochiul la vecinul de masa, alteori si el poate sa greseasca si sa te induca in eroare. Nu trebuie sa te sperii de numarul mare de tacamuri, pahare si farfurii pe care le gasesti in dreptul locului tau. Exista o regula simpla pentru folosirea lor: le vei utiliza dinspre exterior spre interior pe masura ce felurile de mancare iti sunt aduse. Servetelul va ajunge intotdeauna in poala ta, nu pe masa, nu la gat si nu mototolit. Cand masa se va termina il vei aseza langa farfurie, in stanga, dar nu perfect impachetat.
Nu ai cum sa gresesti si sa ajungi sa lasi o urma de ruj pe paharul vecinului de masa. Paharele tale se vor afla intodeauna in dreapta farfuriei. Nu ai nici cum sa-l lasi fara salata, crezand ca e a ta. Salata, cosul de paine sau farfuria si cutiul de unt personale vor fi in stanga farfuriei, asa ca nu poti da atacul la bunatatile altuia.
Nici cu paharele nu e mai greu. Cel mai mare si mai incapator e pentru apa. Cel mai dolofan e pentru vin rosu (de obicei plasat la mijloc), iar cel mai subtire, din extrema dreapta e pentru vinul alb.
Fii o "lady"/ un "gentlemen" in gesturi…
- Tine paharul ca adevaratii degustatori de vinuri, de picior! Nu il cuprinde cu toata palma, pentru ca risti sa bei un vin mai cald decat ti-ai fi dorit.
- Nu musca din felia de paine sau din chifla. Rupe bucatele mici. Nici sandvisurile nu le poti manca cu mana decat daca sunt de dimensiuni reduse. Altfel, le tai cu cutitul pe farfurie si le mananci cu furculita.
- Nu sorbi cu zgomot supa si nici nu sufla in ea pana se raceste. Asteapta cuminte sa ajunga la temperatura potrivita si in niciun caz nu bea si ultima inghititura doar ca sa-i arati gazdei/bucatarului cat de mult ti-a placut.
- Nu iti taia toata friptura din farfurie ca si cum te-ai lupta cu bucata de carne! Taie bucata cu bucata si mananca incet!
- Daca ai un fel principal cu peste sau alte soiuri marine, regulile se schimba si vei folosi tacamurile speciale. Iti este permis sa te folosesti de mana pentru a scoate oasele din gura…
- Nu manca cu mana nici macar carnea de pui… Dar cum regula are si exceptii iti este totusi permis sa nu folosesti tacamuri daca e vorba de copane.
- Nici fructele nu se mananca toate cu mana! Banana, marul sau perele se curata cu cutitul si se mananca cu furculita de desert.
- Iar daca ti se cere sarea si piperul, da-le din mana in mana pana la cel care are nevoie de ele.
…si in vorbe
Masa se poate transforma intr-un calvar daca gazda te tot imbie sa mai gusti al treilea fel de prajitura si tu simti ca esti pe cale sa faci o indigestie. La fel si in cazul in care esti vegetarian si gospodina te indeamna cu foc sa incerci si carnaciorii de casa. Nu esti obilgat sa o faci. Bunele maniere iti indica, insa, sa gusti macar o bucatica si sa lasi apoi farfuria deoparte. Iar daca nu ai sa gasesti nimic in meniul de cocktail care sa te satisfaca, rabda si mananci acasa.
Nu cere in schimb tot felul de alte condimente pe care sa ti le adaugi singur la mancare. Ar fi un afront adus celui care a pregatit masa. Poti sa ii lauzi in schimb mancarea cu remarci scurte si bine alese, dar nu ii cere si reteta “secreta dupa care a facut sufelul delicios.
Tot de bunele maniere tine si felul in care ii vorbesti copilului atunci cand nu sta locului la masa unde ati fost invitati. Nu tipa la el, observatiile le vei face acasa. Tot intre patru ochi ii vei spune si jumatatii ca a intrecut masura cu paharele de vin.
Ai savurat fiecare fel si ai mai trage si de ultima bucatica din felia de tort. Daca gazda se ridica, insa, de la masa, e semn ca cina sau pranzul s-au terminat. Va trebui sa te ridici si tu, chiar daca mai ai o inghititura de luat sau o gura de vin de baut. Exista o regula de aur pentru finalul oricarei mese: pentru ca gazda sau chelnerul sa inteleaga ca tu ai terminat de mancat aseaza tacamurile paralel, unul langa altul pe farfurie.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Sindicatul Lucrătorilor Poştali vrea modernizarea Poştei Române: „Închiderea oficiilor poştale nu este o soluţie!”
„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România vă adresează această scrisoare pentru a evidenţia gravitatea deciziilor şi declaraţiilor Directorului General Valentin Ştefan, precum ...
Expoziție cu zeci de lucrări în tehnici diverse, organizată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani!
Evenimentul este organizat de Societatea Culturală „Expo-Art” Botoșani și curatoriat de muzeograful Ana Coșereanu și artistul Liviu Șoptelea. Expoziția reunește pe simeze peste ...
Zeci de controale efectuate de Garda de Mediu Botoșani în cursul anului trecut: Ce nereguli au constatat comisarii!
În acest context, echipe de comisari din cadrul Comisariatului Județean Botoșani au desfășurat în perioada ianuarie – decembrie 2024 un număr de 63 acțiuni de inspecție și co...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.90 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici