Bugetarii renunta la sase sporuri, dar vor salariu de merit si plata orelor suplimentare

Sindicatele care apara interesele personalului bugetar sunt dispusi sa renunte la sporul de limbi straine acordat angajatilor MAE, la sporul de incordare psihica deosebita, precum si la alte patru sporuri si indemnizatii, dar nici nu vor sa auda de eliminarea salariilor de merit si neplata orelor suplimentare.

"Singurele prevederi ale proiectului de Ordonanta de Urgenta pe care suntem dispusi sa discutam si sa le acceptam in varianta propusa de ministrul muncii sunt sporul de 75% acordat functionarilor publici care lucreaza cu fondurile structurale, sporul de limbi straine de 10% acordat membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei care lucrau in centrala Ministerului Afacerilor Externe, indemnizatia de 20% acordata membrilor comisiilor de concurs si indemnizatia de 20% acordata membrilor AGA", a precizat, pentru NewsIn, unul din liderii sindicatelor din administratia publica ce vor negocia marti cu reprezentantii Ministerului Muncii.

Si reprezentantii politistilor sunt deschisi la negociere: ar putea sa renunte la sporul de antena si la sporul "de incordare psihica deosebita", dar neplata orelor suplimentare si eliminarea salariului de merit, sunt inacceptabile.

"Nu avem nimic impotriva daca se elimina sporul de incordare psihica deosebita, de care beneficiaza acum un numar restrans de directori, insa nu putem renunta la plata orelor suplimentare, intrucat avem un deficit de personal de 10.000 de locuri", a declarat, pentru NewsIn, presedintele sindicatului politistilor si vamesilor, Vasile Lincu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a precizat ca ar putea renunta la anumite stimulente financiare.

"Am fi dispusi sa renuntam la banii care se acorda colegilor nostri care participa la examenele de concurs", a explicat Cornea.

Sindicalistii au convenit marti cu ministrul muncii, Marian Sarbu, sa amane data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta pana pe 15 martie si sa constituie o comisie de lucru ce va stabili forma finala a ordonantei care prevede reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar.

"S-a convenit constituirea unei comisii de lucru pentru realizarea unui nou proiect de ordonanta pana pe data de 15 martie, urmand sa stabilim la nivelul fiecarei organizatii sindicale propunerile de modificare a proiectului de lege", a precizat la sfarsitul discutiilor presedintele executiv al CNS Cartel ALFA, Romel Neagu.

La randul sau, presedintele SedLex, Vasile Marica a anuntat ca ministrul muncii s-a angajat in fata sindicalistilor ca "toate orele suplimentare vor fi platite in conformitate cu Codul Muncii".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bebeluș român născut într-o ambulanță în Italia, mort după numai câteva zile de viață

astăzi, 14:29

Micuțul, relatează Corriere della Sera, s-a născut la numai 34 de săptămâni și a venit pe lume sâmbăta trecută, în timp ce mama sa, o femeie de naționalitate română, ...

Ea este ”diva” din Botoșani pe care instanța o obligă să muncească în folosul comunității!

astăzi, 13:40

Cunoscută în zona emisiunilor mondene și de cancan din România, botoșăneanca în vârstă de 28 de ani va schimba, pentru o vreme, ”peisajul” monden. Asta î...