Începând cu data de 1 octombrie a devenit operațional, și la nivelul județului Botoșani, Sistemul informatic de monitorizare electronică a persoanelor care fac obiectul aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport cu anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.
Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la glezna sau, prin excepție, la brațul persoanei. Dispozitivul electronic de supraveghere va avertiza persoana supravegheată de producerea unei alerte.
Alertă transmisă în dispeceratul 112
Alerta generată se transmite, în mod automat, dispeceratului de urgenţă operat de către poliţie, constituit în cadrul S.N.U.A.U, împreună cu datele de localizare ale dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată sau de persoana protejată care deține dispozitivul.
SIME este dispecerizat de zece polițiști instruiți pentru această linie de muncă, cu experiență în ordine publică.
Organele de ordine publică sesizate au obligaţia de a verifica, de îndată şi potrivit ordinii de priorităţi, respectarea măsurii de supraveghere, intervenția fiind realizat după principiul „cel mai apropiat polițist intervine”.
În situaţia generării unei alerte, persoana supravegheată este obligată ca, de îndată, să se prezinte la cel mai apropiat organ de ordine publică aflat în serviciu, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia.
„Spre exemplu, în situaţia generării unei alerte de părăsire a imobilului, persoana supravegheată este obligată, de îndată, să rămână sau să revină în imobil, să contacteze telefonic organul de supraveghere şi să urmeze instrucţiunile acestuia. Menționăm faptul că, distrugerea dispozitivelor electronice de supraveghere folosite pentru monitorizarea electronică, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, conform art. 253, alin 21, din Codul Penal”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Comisar șef de poliție Ciprian Silveanu, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, explică faptul că cele două terminale mobile care ajung atât la victimă, cât și la agresor, nu pot fi folosite în alte scopuri.
De asemenea, persoana supravegheată va avea în plus o brățară care i se montează de polițist pe picior sau braț, în funcție de caz.
„Kit-urile sunt formate din două terminale mobile, câte unul pentru persoana protejată și pentru persoana supravegheată. Persoanei supravegheate i se montează și o brățară electronică. Aceste dispozitive au instalate niște aplicații, deci nu pot fi folosite cu alte scopuri, nu pot fi dezinstalate, nu se poate face nimic altceva cu aceste dispozitive. Dispozitivele și brățara sunt în conexiune tip bluetooth”, a declarat comisar șef de poliție Ciprian Silveanu, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Activități de instruire cu polițiștii
Totodată, polițiștii botoșăneni au fost supuși unor sesiuni de instruire pentru a ști cum se folosesc aceste dispozitive și, de asemenea, au fost testate kit-urile pentru a verifica dacă sunt funcționale.
„La nivelul inspectoratului, anterior datei de 1 octombrie, au fost realizate mai multe activități de instruire cu efectivele de ordine publică care vor pune în aplicare măsurile prevăzute de legea 146 și au fost realizate testări pentru a verifica funcționalitatea dispozitivelor și a aplicației. În plus, au mai fost distribuite și niște ustensile care sunt folosite pentru montarea și demontarea dispozitivelor”, a adăugat comisar șef de poliție Ciprian Silveanu.
În plus, până în momentul de față polițiștii din județul Botoșani nu au montat încă brățări. În schimb, există în supraveghere două persoane cărora li s-au montat brățări de polițiștii din Iași.
„Avem în jur de 200 de kit-uri de monitorizare, dar până în prezent polițiștii botoșăneni nu au montat nicio brățară. În schimb, avem în supraveghere două persoane cărora le-au fost montate dispozitive de supraveghere de către polițiștii din Iași, unde sistemul deja funcționează”, a spus șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Botoșani.
Dispozitive de monitorizare prin GPS pe mașinile oamenilor legii
Un alt mecanism care vine în ajutorul oamenilor legii, dar care încă nu a fost operaționalizat la nivelul județului Botoșani, face referire la montarea pe autospeciale de dispozitive de monitorizare prin GPS.
„Dispecerii vor avea o vedere completă asupra echipajelor din teren astfel încât să poată trimite la eveniment cel mai apropiat echipaj de ordine publică fie că este din cadrul structurii de ordine publică, de poliție rutieră, de jandarmerie, poliție de frontieră sau poliție locală. Deocamdată Botoșaniul nu are montate aceste dispozitive pe mașină, dar într-o perioadă scurtă de timp vor fi montate”, a completat comisar șef de poliție Ciprian Silveanu.
A fost luată în calcul, de altfel, și situația în care vin mai multe evenimente deodată. Atunci, reprezentanții IPJ spun că se intervine în ordinea importanței lor.
„În lege sunt prevăzute alertele și ordinea importanței lor, respectiv alerta de apropiere, apoi alerta de defecțiune, alerta de părăsire a imobilului sau alerta de depășire a itinerariului în cazul controlului judiciar. În funcție de fiecare situație în parte cazurile sunt gestionate începând cu dispecerii, care au obligația de a lua legătura telefonic cu persoana supravegheată și de a cere explicații cu privire la alertă și, concomitent, de a direcționa echipajele din teren la fața locului”, a conchis Ciprian Silveanu.