Botoşănenii care lucrează peste graniţă pot obţine alocaţii europene! Vezi cum!

Botoşănenii care lucrează peste graniţă pot obţine alocaţii europene! Vezi cum!
Alocatiile europene reprezinta o forma de prestatii familiale care au ca scop asigurarea securitatii sociale pentru  lucratorii migranti si membrii familiilor acestora, care desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul din statele membre UE.
          
Au dreptul la alocatii europene persoanele care desfasoara o activitate salariala sau independenta in unul din statele membre UE, indiferent unde au domiciliul membrii familiei acestora.

Cuantumul acestor beneficii familiale difera de la un stat la altul si se acorda conform legislatiei existente in tara in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea.

Pentru a primi aceste beneficii sociale lucratorul migrant depune o cerere la institutia competenta din acel stat unde isi desfasoara activitatea.

Statul respectiv trimite statului roman – institutiei noastre care are atributii in acest sens – un formular de intrebare referitor la prestatiile primite in Romania de acea familie. Prin acest formular se stabilileste si care este statului competent cu plata beneficiilor sociale. Dupa completarea formularului de catre institutia noastra, se trimite statului care a solicitat informatiile pentru plata acestora.

La  stabilirea statului competent cu acordarea beneficiilor sociale se tine cont de statul unde se desfasoara o activitate salariala sau independenta. Exemplu:

1. Daca unul din soti desfasoara o activitate in Italia si celalalt sot lucreaza in Romania, statul roman plateste alocatia pentru copii cf. Legislatiei romane adica 200 lei pentru copiii care au varsta pana la 2 ani sau 3 ani pentru cei cu grad de handicap, si 42 lei pentru copiii cu varsta pana la 18 ani. Statul italian va plati beneficii familiale cf. Legislatiei sale mai putin suma pe care o acorda statul roman, deci ambele state platesc beneficii.

2.In cazul in care doar unul din soti desfasoara activitate in Italia iar celalalt parinte care locuieste cu copii in Romania nu desfasoara nici o activitate salariala, va plati beneficii familiale integral statul italian, iar beneficiile sociale in Romania se suspenda.

3.In cazul in care lucratorul migrant are rezidenta pentru o anume perioada impreuna cu familia intr-un stat din UE si desfasoara activitate salariala in acea tara, statul care este responsabil cu plata beneficiilor sociale este acel stat, prestatiile sociale in Romania se suspenda..Beneficiile familiale in Romania se suspenda deoarece persoana care desfasoara o activitate salariala sau independentaintr-un stat membru se supune doar legislatiei  din statul membru respectiv. In cazul in care familia nu are dreptul la beneficii familiale in acel stat din diverse motive (ex.in Spania veniturile familiei depasesc pragul), familia poate solicita plata beneficiilor familiale in Romania doar daca resedinta beneficiarului de alocatie este pe teritoriul Romaniei.

In anul 2011, la Agentia Judetean de Plati si Inpectie Sociala  Botosani au fost completate un numar de 835 de formulare in vederea primirii de beneficii sociale in statele membre UE, dupa cum urmeaza:  Italia 578, Austria 47, Germania38, Spania 14 ,Irlanda 13etc.

De asemenea, in anul 2011 au fost suspendate un numar de 712 alocatii ponderea avand-o tot Italia cu 573 alocatii suspendate.

In anul 2012 la AJPIS Botosani au fost completate un numar de 1614 de formulare pentru alocatii de stat dupa cum urmeaza :

-Italia 1250,
-Austria 104,
-Germania67,
-Spania 19,etc.

De asemenea, in anul 2012 au fost suspendate un numar de 934 alocatii ponderea avand-o tot Italia cu 768 alocatii suspendate.
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sindicatele din Învățământ nu vor pentru profesori salarii diferențiate după performanță!

Joi, 16 Mai 2024
126

Sindicatele din Învățământ au început negocierile cu Ministerul Educației pentru criteriile care vor sta la baza salarizării diferențiate a profesorilor. Amintim că pe 1 april...

Un incendiu provocat de o oală uitată pe foc a creat panică într-un bloc din Botoșani!

Joi, 16 Mai 2024
379

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani cu autospecială de stingere cu apă și spumă și una de descarcerare, dar și o ambulanță aparți...

Sucevean amendat la Botoșani pentru transport ilegal de lemne!

Joi, 16 Mai 2024
68

În cursul zilei de miercuri,15 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Havârna, o autoutilitară...