Amăgiţi cu locuri de muncă în ţările scandinave, aceştia erau duşi în Danemarca. Odată ajunşi acolo membrii rețelei se foloseau de identitățile acestora pentru a obține sume însemnate de bani prin înșelarea autorităților daneze, a unor bănci, instituții de credit și magazine.
Potrivit Gândul.info, poliţia daneză a finalizat o anchetă care a durat aproximativ 5 luni, cu o descindere de proporţii miercuri seară, pe insulele Zealand, Lolland şi Falster, din apropiere de capitala Copenhaga, împotriva unei reţele de zeci de cetăţeni români care traficau persoane şi le foloseau identităţile pentru a înşela şi frauda bănci şi instituţii daneze.
Operaţiunea, denumită
Cuibul de viespi, s-a finalizat miercuri seară cu reţinerea a 21 de cetăţeni români, doi danezi şi un sirian, conform unui comunicat de presă al MAI, care informează că poliţia daneză a început ancheta în 2014, cu ajutorul Interpol, Europol şi cu sprijinul ataşatului MAI şi al unui ofiţer de suport operativ din România.
Ancheta danezilor şi românilor a dus la identificarea a 71 de români care au fost victime ale acestei reţele.
În urma cercetărilor s-a stabilit că membrii reţelei se foloseau de identităţile persoanelor traficate pentru a obţine sume însemnate de bani prin înşelarea autorităţilor daneze, a unor bănci, instituţii de credit şi magazine, conform MAI.
Victimele reţelei de infractori vor fi repatriate, conform MAI.
Conform presei din Danemarca, poliţia daneză a făcut percheziţii la peste 60 de adrese din Zealand şi Loland-Falster, arestând 95 de persoane în total.
Liderii reţelei erau români, iar poliţia daneză suspectează că peste 300 de persoane le-au căzut victime, aceştia folosindu-le identităţile pentru a comite fraud, mai scrie Gândul.info.
Suspectăm că pentru fiecare persoană exploatată, ei obţineau cam 180.000 de coroane (24.000 de euro). Şi dacă au fost 300 de oameni în acest sistem, vorbim despre 54 de milioane de coroane (7,2 milioane euro), a declarat Karl Erik Agerbro, purtător de cuvânt al poliţiei, citat de Ritzau.