Botosaneanul Ciprian Cotruta, autor al Imnului absolventilor ieseni!

Botosaneanul Ciprian Cotruta, autor al Imnului absolventilor ieseni!

 CIPRIAN COTRUTA  mariuspetrescu.com

Imnul absolvenţilor ieşeni a fost ales în consens de reprezentanţi ai tuturor universităţilor publice din Iaşi. Autorii imnului sunt doi studenţi, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, anume Ciprian Cotruţa, şi Diana Tanasă, de la Facultatea de Litere. Textul celor doi studenţi, premiat cu 5.000 de lei de universităţile ieşene, a fost desemnat varianta câştigătoare dintre 22 primite de la studenţi, absolvenţi sau angajaţi.

Imnul are cinci strofe - câte una pentru fiecare universitate publică ieşeană şi un refren dedicat Iaşului universitar. Textul va putea suferi mici modificări, realizate cu acordul autorului, pentru adaptarea acestuia pentru linia melodică ce urmează a fi compusă la Universitatea de Arte.

Juriul s-a întrunit luni, 28 martie, şi a fost alcătuit din prorectori de la universităţile sus-menţionate, precum şi Lucian Vasiliu, directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, şi prof.univ.dr. Romeo Cozma, de la Universitatea de Arte "George Enescu". Textul propus pentru Imnul Absolventului a obţinut un scor foarte bun şi din partea reprezentanţilor studenţilor, care au avut un vot consultativ.

Analiza şi votarea textelor s-a realizat "în alb", fără a se cunoaşte numele autorilor sau universitatea de la care proveneau.

Ciprian Cotruţa este student, în anul II la specializarea de Filosofie şi povesteşte că primele versuri le-a compus alături de Diana într-o joacă. "Nu eram hotărâţi daca să ne înscriem sau nu, apoi am zis sa încercăm totuşi să nu ne pară rău că nu am trimis". Imnul este dedicat Iaşului universitar, iar a fi student în Iaşi este ceva special pentru Ciprian: "Cunosc studenţi din multe zone ale ţării de la diferite universităţi, dar cand povestim cum e să fii student în Iasi, Cluj, Timişoara sau Bucureşti, tot timpul Iaşul iese în faţă cu studenţi şi profesori de calitate, petrecerile din cămine sau parcuri şi multe alte întâmplări frumoase".

Sursa: Departamentul de Promovare și Relații cu Presa al Universității "Alexandru Ioan Cuza"


***

Imnul absolvenților

Str. I:

Să împletim în suflete mândria

De-a coborî în robe de la Cuza

Cu flori de tei din toată studenția

Pictată pe Copou, și nouă călăuza.

Refren

Ție Iași, îți mulțumim,

Să-ți fim studenți, noi ne mândrim.

Str. II:

Cu tehnice tâmple, cu lira în sânge,

Asachi ne-a crescut până ieri.

În Tudor e vuiet –Bahluiul ne plânge...

Studenții sunt de-acum ingineri.

Str. III:

Am cultivat idilice ogoare

Cu studii lungi și dulce insomnie.

Telurice iluzii, purtăm în buzunare

În anii tineri, din Agronomie.

Str. IV:

Am promovat un curs de farmacie

Și totuși n-am găsit vreo aspirină

Ca să ne vindece de nostalgie

Pe noi, studenții de la Medicină.

Str. V:

În capitala noastră culturală

Am presărat cu zâmbete alei.

Ne-a însoțit Enescu cu-o vioară,

În Artă să ne facă semizei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
343

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
491

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
609

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...