Bolile care te scutesc de portul centurii de siguranta

Soferii si pasagerii unui autoturism sunt obligati ca, in timpul deplasarii pe drumurile publice, sa poarte centura de siguranta, in caz contrar riscand amenzi de peste 200 de lei. Totusi, persoanele care sufera de anumite boli grave sunt scutite de la obligatia de a purta centura de siguranta, cu conditia sa aiba un certificat medical care sa dovedeasca afectiunile de care sufera. Va spunem astazi care sunt afectiunile medicale care va scutesc de portul centurii de siguranta.
 
Lipsa centurii de siguranta constituie contraventie atat pentru conducatorul auto, cat si pentru pasagerii unui autoturism si se sanctioneaza cu amenzi din clasa I de sanctiuni (2 sau 3 puncte-amenda). Punctul-amenda este de 70 de lei, asadar, amenda pentru lipsa centurii poate fi de 140 sau 210 lei. La aceasta suma de bani se adauga si 2 puncte de penalizare.

Totusi, potrivit art. 97 din Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier, persoanele care sufera de anumite afectiuni sunt scutite de obligatia de a purta centura de siguranta si in consecinta nu vor fi amendate pentru aceasta contraventie.

Pentru a nu plati amenda, aceste persoane sunt obligate sa aiba asupra lor un certificat medical in care sa fie mentionata afectiunea care contraindica purtarea centurii de siguranta.

De asemenea, in continutul documentului trebuie sa fie mentionata si durata de valabilitate a acestuia.

Afectiunile medicale pentru care se acorda scutire de la portul centurii de siguranta sunt prevazute in Ordinul MS nr. 1246/2011 privind aprobarea Listei bolilor pentru care se excepteaza de la portul centurii de siguranta ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone si a formularului Certificatului medical de scutire pe motiv medical grav.

Astfel, potrivit acestui act normativ, afectiunile care contraindica purtarea centurii de siguranta sunt:

•sindroame hemoragipare;
•sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
•leucemii acute si cronice;
•mielom multiplu;
•limfoame maligne;
•ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa;
•status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator;
•by-pass extraanatomic axilo-femural;
•pace-maker cardiac recent montat;
•afectiuni acute ale sanului;
•obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta.

Ordinul MS mai precizeaza ca certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un singur exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act.

De asemenea, potrivit actului normativ citat, medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este raspunzator pentru consecintele neutilizarii centurii de siguranta.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

astăzi, 18:42

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

astăzi, 18:13

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

astăzi, 17:18

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...