Boc anunţă contramăsuri dacă se constată creştere "nejustificată" a preţului carburanţilor

Premierul Emil Boc a declarat la TVR că Guvernul poate introduce contramăsuri specifice economiei de piaţă, cum ar fi impunerea unor impozite, împotriva producătorilor care cresc rapid şi nejustificat preţul carburanţilor.

Deşi România este una dintre ţările europene cu cele mai mari resurse de petrol, companiile de profil de la noi din ţară anunţă scumpiri repetate ale carburanţilor. Aşa se face că litrul de benzină a depăşit 5 lei în cele mai multe cazuri iar sortimentele de top se apropie de pragul de 6 lei. Premierul Emil Boc a cerut o analiză a situaţiei. El a declarat, luni seara, la postul public de televiziune că Guvernul "nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, nu poate să intervină, dar poate să-i tragă la răspundere pe cei care majorează nejustificat" preţul combustibililor. Premierul a mai declarat că aşteaptă rezultatele verificărilor cerute Consiliului Concurenţei şi ANAF.

"Am dat dispoziţie la două verificări paralele: una la Consiliul Concurenţei pentru a vedea dacă nu există practici de monopol şi una la ANAF, să verifice gradul de profit pe care îl au cei care măresc foarte rapid preţul benzinei. Dacă există profituri care cresc foarte mult şi nejustificat. Şi statul române poate avea nişte măsuri specifice economiei de piaţă. Nu le menţionez încă. Aştept analizele. (...) Pot lua o decizie după ce voi obţine aceste informaţii. Guvernul nu are un rol direct în a stabili preţul combustibilului, nu poate să intervină, dar poate să îi tragă la răspundere pe cei care majorează nejustificat preţurile", a spus Emil Boc la TVR1.

Premierul a mai spus că plătim acest preţ mare din cauza greşelilor Guvernului Năstase.

"Plătim preţul politicii iresponsabile a Guvernului Năstase de privatizare a Petrom care nu a ţinut cont de inetersul naţional. S-a vândut cu 600 de milioane de euro. Companii similiare pe piaţa internaţională se vând cu 18 miliarde de euro. Sunt lucruri contrare interesului naţional", a mai spus premierul.

Anterior, luni, vicepreşedintele Gheorghe Flutur a spus că evoluţia preţurilor la carburanţi a intrat în atenţia primului-ministru Emil Boc care a cerut informaţii de la Ministerul de Finanţe pe marginea acestui subiect, care a fost abordat şi în şedinţa coaliţiei de luni, potrivit NewsIn.

Dincolo de răfuielile politice, din punct de vedere tehnic statul n-are nicio putere în formarea preţului carburanţilor. Singura instituţie care poate ancheta piaţa carburanţilor este Consiliul Concurenţei. Instituţia a început deja o investigaţie în urmă cu 6 ani, dar aceasta nu a fost finalizată nici până în prezent. Revoltaţi de explozia tarifului carburanţilor, şoferii au protestat săptămâni la rând în benzinări. În 2010, preţul carburanţilor s-a majorat cu 30 de procente, potrivit Realitatea TV.

VEZI SI Protest "Ieftiniti pretul carburantilor", la Botosani - FOTO

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ionică Nechifor nu este de acord cu vaccinarea oilor împotriva PRM: ”Riscul este de a nu mai putea exporta nicăieri!”

astăzi, 14:00

Dacă cei care susțin imunizarea în masă preferă să se exprime în ședințe închise, la Ministerul Agriculturii și la ANSVSA, marea majoritate a crescătorilor de ovine consider...

Silvicultorii anunță protest în fața Ministerului Mediului împotriva diminuării cu 25% a salariilor!

astăzi, 13:40

Silvicultorii protestează, miercuri, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, faţă de recenta hotărâre a Guvernului de a diminua cu 25% salariile tuturor celor peste 20.000 de angajaţ...

Vacanță pentru elevi: Mii de școlari beneficiază de o săptămână de pauză pentru... schi!

astăzi, 13:20

În timp ce elevii din Bucureşti şi din 22 de județe se întorc la cursuri, alți copii pleacă la distracție. A început vacanța de schi pentru elevii din alte 17 județe. Vaca...