Boala gravă și perfidă pe care poți să o ai de 20 de ani fără să știi. Oboseala e unul dintre simtpome

Marian a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite.

În spatele oboselii permanente şi a poftei scăzute de mâncare se poate ascunde hepatita cu virus C, care "s-a instalat" în urmă cu 10-20 de ani. În ciuda gravităţii, boala se poate vindeca, ne asigura Doctorul Zilei.

Marian a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite. A aflat că are hepatită cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sânge care i s-a făcut în urmă cu 20 de ani, când a fost operat.

Dacă în cazul hepatitei B, manifestările apar în primii 4-5 ani de la instalarea bolii şi nu este vindecabilă, virusul C îşi face simţită prezenţa şi după 20 de ani, dar este totuşi curabil. "În ultimii ani, îmbolnăvirile cu hepatită C au un trend ascendent prin prisma faptului că boala se manifestă cu o întârziere de 10-20 de ani", explică medicul Mihai Voiculescu. Întârzierea tratamentului poate duce însă la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.

Estimarea medicilor este că unul din 10 români au hepatita B sau C fără să știe. Puţini ştiu că sunt bolnavi, fiindcă manifestările hepatitei C sunt înşelătoare: oboseală, pofta scăzută de mâncare, dureri abdminale, uneori nevoia de renunţare la fumat. "Hepatita prin ea însăşi nu are niciun simptom caracteristic. Cred că felul acesta perfid de a supravieţui în organismul uman, singura gazdă recunoscută, i-a permis să rămână atâta vreme nedescoperită şi să îmbolnăvească atât de mulţi oameni", adaugă dr. Voiculescu.

Cum vă protejaţi de hepatita C

În ateliere de manichiură, de tatuaj, dar şi în cabinetele de stomatologie sau microchirurgie din spitale nu trebuie să acceptaţi să fiţi trataţi cu obiecte care nu pot fi garantate că sunt sterile, recomandă medicii. În plus, nu ignoraţi simptome precum oboseala, durerile de articulaţii, durerile abdominale (cauzate de mărirea ficatului), mâncărimea, durerile musculare, urina închisă la culoare şi consultaţi un medic. Un risc major să contacteze hepatita C o au cei care îşi administrează intravenos droguri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mihai Stoica, cucerit de Leo Grozavu: „Spiritul lui se vede!”

astăzi, 13:02

Leo Grozavu a debutat duminică pe banca moldovenilor și a obținut o remiză, 1-1 cu CFR Cluj. Obiectivul lui FC Botoșani pare în acest moment evitarea retrogradării. Astfel, egalul cu CF...

Programul Ceremoniei Militare desfășurate cu prilejul sărbătoririi ,,Zilei Unirii Principatelor Române” 24 ianuarie 2025, în Botoșani!

astăzi, 12:50

Prefectura municipiului Botoșani, a transmis, luni, 20 ianuarie, programul Ceremoniei Militare desfășurate cu prilejul sărbătoririi ,,Zilei Unirii Principatelor Române”.   &...

PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)

astăzi, 10:35

Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...