BLOCAJ: Medicii de familie nu vor putea elibera retete, bilete de trimitere sau de internare!

BLOCAJ: Medicii de familie nu vor putea elibera retete, bilete de trimitere sau de internare!

 DORU CULICEANU  

Medicii de familie risca sa ramana in afara legii daca guvernantii nu vor reglementa in urmatoarele zile contractul-cadru cu Casa de Asigurari. Astfel, orice act emis de un cabinet de familie, de la retete la bilete de internare, pot fi imputate ulterior medicilor. Cadrele medicale spun ca se asteapta o ordonanta de urgenta care sa prelungeasca actualul contract-cadru pana la sfarsitul lunii mai. 

"Contractul-cadru va fi prelungit prin act aditional pana la sfarsitul lunii mai, urmand ca de la 1 iunie sa se semneze noul contract pe anul 2011. Ceea ce asteptam, si teoretic si practic ar trebui sa se intample zilele acestea, este aparitia unei ordonante de urgenta care sa spuna ca se mai prelungeste contractul inca o data, asa cum s-a intamplat in ianuarie, cand, tot printr-o OU a Guvernului, s-a stabilit ca se prelungeste contractul-cadru pana pe 31 martie", a declarat Doru Culiceanu, medic de familie.

Aceste acte aditionale nu vor putea fi incheiate, insa, decat dupa aparitia ordonantei de urgenta care sa gireze acest demers legal.

"Actul aditional presupune aceleasi conditii de desfasurare a activitatii ca si in 2010, despre care nu pot spune ca au fost niste conditii deosebite, dar se pare ca sunt mai bune decat cele care se prognozeaza pe anul 2011. Speram ca in acest respiro de 2 luni sa avem un dialog civilizat de pe pozitii egale, de respect reciproc, cu reprezentantii CNAS si ai Ministerului Sanatatii. Desi, declarativ, au aparut unele comentarii si unele afirmatii din partea presedintelui CNAS, care nu corespund realitatii, probabil ca a fost dezinformat sau cumva purtat de val. Noi, medicii de familie, ne vom desfasura activitatea in masura in care apare aceasta OU. Chiar daca vor fi declaratii, indemnuri: prescrieti fara nicio grija, pana nu vedem acel act aditional, cei care prescriu de la data de 31 martie sunt in afara contractului", a completat medicul Doru Culiceanu.

In lipsa acestor reglementari legale, spune medicul de familie botosanean, documentele eliberate de cabinetele de familie pot fi imputate ulterior.

"Nu are acoperire legala un document, fie reteta medicala, fie bilet de trimitere la ambulatoriu sau laborator sau chiar bilet de internare, daca nu este specificat si temeiul legal. In caz contrar, pana va aparea acest act normativ, eu unul, cel putin, voi fi reticent pentru ca fara acest document va fi o perioada descoperita in care documente sub antetul CAS care au circuit si care vor fi decontate ulterior nu au acoperire. Risti sa iti fie imputate", conchide medicul Doru Culiceanu.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

astăzi, 22:34
5

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
305

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
457

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...