Beneficiarii programului Prima Casă trebuie să nu fi deţinut o locuinţă începând cu anul 2000

Senatorii au decis ca beneficiarii programului "Prima casă" să poată fi persoanele care nu au deţinut începând cu anul 2000 şi până la data solicitării creditului garantat, în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nicio locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită.

Senatorii au adoptat miercuri, cu amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finanţe, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2010 pentru modificarea şi completarea OUG nr.60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării Programului "Prima casă".

În varianta propusă de Guvern se menţiona că beneficiarul programului poate fi persoana fizică ce, până la data solicitării creditului, nu a deţinut în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul sau soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită.

Membrii Comisiei pentru buget au susţinut că, în varianta propusă de Guvern, se limitează posibilitatea tinerilor de a avea acces la programul "Prima casă" în situaţia în care aceştia deţineau o locuinţă (garsonieră) pe care o înstrăinează deoarece a devenit improprie ca urmare a creşterii numărului membrilor familiei prin naşterea unor copii.

Comisia a mai apreciat că o limitare riguroasă ar avea ca efect o gestiune mai greoaie a datelor.

Potrivit unui alt amendament adoptat de senatori, locuinţele pot fi construite de beneficiari care deţin în proprietate terenul pe care urmează să se contruiască locuinţa, sau prin asociaţii fără personalitate juridică, cel puţin unul dintre asociaţi fiind proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuinţele.

Senatorii au eliminat din textul ordonanţei menţiunea potrivit căreia asociaţiile fără personalitate juridică care pot participa la acest program trebuie să fie constituite din minimum şapte beneficiari.

Programul "Prima casă" are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia sau construirea unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat.

Proiectul, care a fost adoptat cu 41 de voturi "pentru", 26 de voturi "împotrivă" şi 2 "abţineri", a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

astăzi, 20:00

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...

Accident într-o localitate din Botoșani, au intervenit pompierii! (foto)

astăzi, 19:24

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi...

Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

astăzi, 18:30

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pent...