Bazele de date cu apelurile, SMS-urile si e-mail-urile romanilor, reglementate prin lege

Bazele de date cu apelurile, SMS-urile si e-mail-urile romanilor, reglementate prin lege
Furnizorii de telefonie si de internet vor fi obligati sa retina date atat despre efectuarea apelurilor, despre trimiterea SMS-urilor si a e-mail-urilor, cat si despre destinatia acestora, timp de sase luni.

Camera Deputatilor a trimis spre promulgare, la sfarsitul saptamanii trecute, legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice.

Legea a fost adoptata pe 4 noiembrie si stabileste obligatia furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice de a retine anumite date despre apeluri telefonice, SMS-uri sau e-mail-uri, generate sau prelucrate in cadrul activitatii de furnizare a serviciilor.

Datele vor fi retinute timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii. Legea se va aplica datelor de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datelor conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. In schimb, actul normativ nu se va aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice.

 

MIRA, Ministerul Public, SRI si SIE vor fi autoritatile competente

Informatiile vor fi puse la dispozitia Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), a Ministerului Public, a Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Serviciului de Informatii Externe (SIE), in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave.

Solicitarea transmiterii datelor se va putea realiza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Daca va fi promulgata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, legea va intra in vigoare in 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Dispozitiile referitoare la retinerea datelor de trafic si localizare corespunzatoare serviciilor de acces la internet, posta electronica si telefonie prin internet se vor aplica incepand cu data de 15 martie 2009. In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei va elabora normele metodologice de aplicare a acesteia, pe care le va supune spre aprobare Guvernului.

Legea transpune Directiva nr. 2006/24/CE privind retinerea datelor generate sau prelucrate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice destinate publicului si de modificare a Directivei nr. 2002/58/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) nr. L105/13 aprilie 2006. Sursa: www.avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Cluj – Sepsi, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 16:53
21

CFR Cluj și Sepsi se întâlnesc în această seară în etapa a șaptea a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!Î...

Credincioșii dorohoieni, pelerini în Sâmbăta lui Lazăr (Foto)

astăzi, 16:52
45

Cu multă bucurie, preoții și credincioșii din orașul Dorohoi și din împrejurimi au participat mai întâi la Vecernia Intrării Domnului în Ierusalim.După slujba Vecer...

Cu botoșăneanca Simona Radiș în barcă: România câștigă Aurul la ”proba-regină” de 8+1, la Europenele din Ungaria!

astăzi, 16:08
89

Echipajul de 8+1 al României, format din Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Maria Lehaci, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrânceanu, Simona Radiș și Victoria Petreanu a adus ță...