Bătaie de pomină în Parcul Tineretului, "rezolvată" de instanţă după cinci ani!

Bătaie de pomină în Parcul Tineretului, "rezolvată" de instanţă după cinci ani!
Un conflict izbucnit în iulie 2011 în Parcul Tineretului a fost soluţionat după cinci ani în instanţă, patru agresori alegându-se cu condamnări.

Povestea începe în momentul în care un tânăr botoşănean, care circula cu un autoturism prin cartierul Parcul Tineretului, a lovit cu maşina câinele unui bărbat de etnie romă. Iritat peste măsură, proprietarul câinelui şi-a chemat mai mulţi prieteni şi i-a atacat pe cei din maşină. Şoferul autoturismului, Bogdan L., susţinea că el şi amicii cu care se afla au fost atacaţi cu săbii, cuţite şi sprayuri paralizante, iar unul dintre agresori i-a spart geamul de la portiera din spate cu o bucată de beton.

Rănit la mână, unul dintre tineri a fost dus la spital, însă când s-a întors a fost atacat din nou, de această dată de un grup format din peste 30 de etnici romi. Lovit cu o bâtă, Alexandru A. a solicitat ajutor la 112, însă şi echipajul de Ambulanţă venit să-l ia la spital a avut parte de aceeaşi "primire paşnică". Într-un final, tânărul a ajuns la spital cu un traumatism la braţul stâng şi o plagă la bărbie.

După conflict, principalul suspect al agresiunii, Sumer B., a dispărut, doi dintre complicii săi, Alin Ţ. şi Robert B., fiind reţinuţi iar un al treilea, Eduard D., minor pe atunci, a fost cercetat în libertate. Abia după patru luni de la întâmplare, Sumer B. a fost arestat în urma unei acţiuni organizate de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale şi Detaşamentul Poliţiei de Intervenţie Rapidă.

Cei patru au fost trimişi în judecată pentru "port fără drept în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire", ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, lovire şi alte violenţe şi distrugere.

Între timp, Codul Penal s-a schimbat astfel că prima infracţiune a dispărut, iar Sumer B. a fost condamnat la un an de închisoare precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa funcţii implicând exerciţiul autorităţii de stat. Robert B. a fost condamnat la cinci luni de închisoare şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa funcţii implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Alin Ţ. a fost condamnat la un 1 de închisoare cu suspendare, iar lui Eduard D. i s-a aplicat măsura educativă a stagiului de formare civică, "constând în obligaţia inculpatului de a participa la un program cu o durată de 3 luni, pentru a-l ajuta să înţeleagă consecinţele legale şi sociale la care se expune în cazul comiterii de infracţiuni şi pentru a-l responsabiliza cu privire la comportamentul său pe viitor", după cum se arată în decizia instanţei. Sentinţele pot fi atacate cu apel.

 

Spune-ne opinia ta