Basescu explica acuzatiile aduse Regelui Mihai

Basescu explica acuzatiile aduse Regelui Mihai
Presedintele Traian Basescu a explicat, la exact o saptamana de la declansarea scandalului care l-a avut in centru pe regele Mihai, cum de a ajuns sa faca afirmatii atat de grave la adresa fostului monarh.

"Eu am respectat punctul de vedere al oamenilor de stiinta, al istoricilor. Unii istorici accepta si sunt pozitivi cu toata perioada in care fostul rege Mihai a domnit, altii sunt critici. Dar eu am un raport al unei comisii prezidentiale care a analizat comunismul, comisie condusa de Vladimir Tismaneanu. Nu am indraznit si nu am comentat, sa spun ce a fost bine sau rau. Nu cred ca inca s-a ajuns sa se analizeze la rece si cu sange rece perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, unde trebuia sa se opreasca Romania, de ce nu s-a oprit la Nistru", a declarat presedintele, miercuri seara, la emisiunea Nasul, de la 10TV.

Seful statului a adaugat ca formatia sa profesionala este, pe langa cea de comandat de vas, si aceea de a salva oameni.

"Face parte din setul meu de valori!", a subliniat Traian Basescu, explicand ca un comandant de nava care face un accident pe mare nu isi pierde brevetul, spre deosebire de cel care se salveaza primul si isi lasa echipajul si nava in urma.

"In meseria asta, intr-o singura situatie iti pierzi brevetul, cand iti abandonezi echipajul. Pentru mine, un sef de stat, un comandant de nava, nu isi abandoneaza echipajul! Uitati-va si la piloti, nu au parasuta pe aeronavele comerciale (...) Daca un comandant de vas a coborat in barca de salvare, isi pierde brevetul, dar e si dezonorat pe viata", a explicat Basescu, punctand inca o data: "Un sef de stat are natiunea lui, pe care nu o lasa singura, ramane cu ea".

Revenind strict la acuzatiile aduse regelui Mihai, seful statului a afirmat: "Probabil sunt deformat profesional. Profesia mea ma obliga sa gandesc asa, asta e!".

Intrebat de Radu Moraru daca nu retracteaza cele spuse la adresa fostului monarh, Traian Basescu a raspuns: "Nu am ce sa retractez, v-am dat explicatia, asa gandesc!".

In plus, presedintele a tinut sa remarce faptul ca nu a primit reprosuri de peste hotare, dand drept exemplu faptul ca a fost invitat alaturi de ceilalti sefi de stat la nunta printului de Monaco, la care nu va merge insa, ci va trimite o scrisoare de felicitare si un cadou, o ceramica de un artist roman.

Traian Basescu a respins categoric speculatiile legate de o incercare a sa de reabilitare a maresalului Antonescu.

"Eu pe Antonescu il acuz fara menajamente de Holocaust, nici urma de ezitare. Uitati-va ce se intampla in lumea araba, ce s-a intamplat si in Romania, cu sefi de stat care au ordonat sa se traga in populatie. (...) Nu e de tolerat uciderea pe criterii etnice. Suntem toti lasati pe pamantul asta sa traim", a subliniat Traian Basescu, citat de ziare.com.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
182

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
649

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
243

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...