Băsescu, atac dur la adresa Rusiei pe tema scutului antirachetă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că îngrijorarea exprimată pe tema scutului antirachetă de Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, poate fi "un joc propagandistic de justificare a unor investiţii militare".

Băsescu a reiterat, într-un interviu acordat RRA, că, în baza negocierilor României cu SUA, capabilităţile scutului antirachetă nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei şi a arătat că declaraţiile oficialului rus pe această temă pot fi un "joc propagandistic de justificare a unor investiţii militare" ale Moscovei.

"Este doar un joc propagandistic, care probabil să justifice nişte investiţii militare în Federaţia Rusă, nu? Că trebuie dat industriei să mănânce bani publici şi atunci sunt destui politicieni care se arată îngrijoraţi. Şi nu-i singura ţară care face tipul acesta de joc ca să justifice în ochii propriei populaţii că dirijează bani mulţi către înarmare. Dar vă garantez, ca şef al unui stat membru NATO care a şi semnat aşezarea de facilităţi antirachetă pe teritoriul ţării, că niciodată în strategia de construcţie a acestui sistem nu a fost avut în vedere un atac al Federaţiei Ruse", a spus Băsescu, citat de rtv.ro.

El a răspuns unei întrebări legată de afirmaţia de joi a secretarului Consiliului rus de Securitate, fos şef al KGB, că "până în 2018 - 2020 sistemul de apărare antirachetă din Europa ar putea intercepta o parte din rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei".

Oficialul rus a arătat, potrivit RIA Novosti, că refuzul de a discuta garanţii legate de desfăşurarea sistemului antirachetă consolidează Moscovei convingerile că adevăratul obiectiv al acestui sistem de apărare ar putea fi diferit.

De asemenea, Băsescu a subliniat că nimeni din afara NATO nu poate spune ţărilor membre ale Alianţei cum să se apere. "Din punct de vedere al alertei de la Moscova, îmi permit să spun, mai ales că, dat fiind nivelul la care s-a făcut declaraţia, nu trebuie să o privesc chiar foarte serios. Îmi permit să spun că poate fi un joc propagandistic, iar regula de fier a NATO este că în ceea ce priveşte problemele de securitate, acestea sunt ale noastre, ale membrilor NATO. Noi decidem cum ne apărăm şi nu poate veni nimeni din afară să ne spună «Nu vă apăraţi aşa, vă apăraţi cu puşti de lemn sau cu praştii». Nu", a afirmat şeful statului.

El a menţionat şi că e este "fantezist" un scenariu al unui conflict între UE sau statele membre NATO din Europa şi Federaţia Rusă. "Niciodată aceste capabilităţi nu vor fi îndreptate împotriva Federaţiei Ruse şi cine poate imagina pe teritoriul Europei un conflict între Federaţia Rusă şi UE, spre exemplu, sau cu statele membre NATO din Europa, nu poate fi decât fantezist. În momentul de faţă sunt state membre ale UE care au relaţii mai bune cu Federaţia Rusă decât au cu cei 27 de membri din interiorul Uniunii şi nu-s orice state", a spus Băsescu.

Preşedintele afirmase şi anterior, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni cu omologul de la Chişinău, că este "nerealist" scenariul transformării Republicii Moldova într-un stat tampon între NATO şi Rusia, în contextul amplasării în România a elementelor scutului antirachetă şi a prezenţei în Transnistria a trupelor ruseşti, el adăugând că ţara vecină poate deveni "stat de frontieră al UE", cum e România în prezent.

Riscul unui atac cu rachete nord-coreene şi iraniene, invocat de Statele Unite pentru a justifica implementarea scutului antirachetă în Europa, este exagerat, a declarat joi şeful Statului Major General al Forţelor armate ruse, generalul Nikolai Makarov, citat de RIA Novosti în pagina electronică.
El a apreciat însă că Rusia şi NATO nu au atins încă un punct fără întoarcere în dialogul lor privind scutul antirachetă.

"Rusia şi NATO nu au atins încă un punct fără întoarcere în dialogul lor privind apărarea antirachetă, este foarte important astăzi să nu se înşele în alegerea dintre două variante: revenirea la o confruntare sau stabilirea unei cooperări reciproc benefice", a declarat generalul.

Makarov a mai precizat că Rusia nu intenţionează să amplaseze elemente antirachetă în afara teritoriului său, potrivit paginii electronice a agenţiei Itar-Tass.

"Nu am avut şi nu avem planuri de a amplasa elemente ruseşti de apărare antirachetă în afara teritoriului naţional. O astfel de abordare ar exclude influenţa elementelor antirachetă ruseşti asupra potenţialului disuasiv al oricărui stat participant la proiect", a apreciat el, conform sursei citate.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...