Băsescu: Antonescu a avut o contribuţie mare la punerea sub semnul întrebării a statului de drept

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că "fostul preşedinte interimar" nu a citit "nici măcar" raportul CE despre justiţia din România. "Ar fi trebuit să fie mult mai atent şi dânsul trebuie să ştie că a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept", a spus şeful statului, făcând referire la Crin Antonescu. Aceasta a fost a doua ieşire publică a lui Traian Băsescu de la începutul săptămânii.

Ziua şi declaraţia de presă. Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni. A fost a doua ieşire publică a şefului statului de la începutul săptămânii, scrie realitatea.net.

Iata principalele declaraţii ale şefului statului:

S-a creat o confuzie pe care am văzut-o în reacţiile unor politicieni azi, unul din ei chiar gândindu-se că în conferinţa mea de presă de ieri am defăimat statul vorbind despre statul de drept şi punerea sub semnul întrebării a statului de drept.

O să citesc din ultimul raport, din 18 iulie, al CE cu privire la MCV. Pe prima pagină există următoarea formulare: "Prezentul raport e adoptat într-un moment în care se pun întrebări importante legate de respectarea statului de drept şi de independenţa sistemului judiciar din România." Ieri am insistat exact pe această idee.

La recomandări: "Cel mai important dintre paşii următori va fi acela ca Guvernul şi instituţiile esenţiale din România să-şi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern şi Parlament. (...) Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar." N-am vorbit decât despre aceste lucruri ieri: respectarea statului de drept şi a sistemului judiciar, precum şi a instituţiilor statului de drept.

Mai jos, la Recomandări, "invitarea tuturor partidelor politice şi a autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar, asumarea angajamentului de a impune sancţiuni disciplinare tuturor membrilor de guvern sau de partid care subminează credibilitatea judecătorilor sau care exercită presiuni asupra instituţiilor judiciare".

Din păcate, fostul preşedinte interimar al României n-a citit nici măcar raportul CE cu privire la România din această vară. Ar fi trebuit să fie mult mai atent şi dânsul trebuie să ştie că a avut o contribuţie esenţială la punerea sub semnul întrebării a statului de drept.

Din păcate, consecinţele nerespectării criteriilor statului de drept nu le suportă nici domnul fost preşedinte interimar, nici polticieni fără responsabilitate, ci românii.

Declaraţia mea de ieri a fost un semn de maximă alertă. Sunt îngrijorat de raportul din decembrie pentru că, atâta timp cât ţi se subliniază în precedentul raport nevoia de a respecta statul de drept, şi după acest raport tu votezi în SEnat împotriva unei hotărâri definitive a ÎCCJ, menţii în funcţii miniştri declaraţi incompatibili de ANI pe ministere unde programele de finanţare sunt suspendate şi pentru suspiciunea de conflicte de interes... Cum să nu fiu îngrijorat că, la raportul din decembrie, riscăm să avem o menţiune că România nu mai respectă criteriile politice de la Copenhaga? Nu e o declaraţie de presă politicianistă, e o îngrijorare profundă pentru că sunt convins că, dacă nu reacţionăm corect ca politicieni la consolidarea părerii că România şi-a reintrat în cadenţa statului de drept, riscăm extraordinar de mult. Românii vor plăti factura iresponsabilităţii politicienilor.

Din acest punct de vedere, cei care mai cred că e esenţială îndepărtatea preşedintelui pentru a pune sub control politic instituţii de securitate naţională le garantez că se înşală. Nu vr putea să-şi atingă obiectivul, iar cu mine nu vor putea negocia asta.

Aceasta era clarificarea pe care doream s-o fac.

N-am intrat în  nicio campanie, dar sunt îngrijorat pentru că actualul Parlament îşi termină mandatul în decembrie şi nu va mai fi timp să corectăm ce e de corectat până la raport. Acesta riscă să fie dezastruos pentru România. Nu pentru politicieni. Ei vor trăi în aceeaşi lume a lor, consecinţele le vor suporta românii.

Nu am avut ieşirea de ieri pentru că mi-a venit mie. Avem de rezolvat şi nişte probleme care fac parte din raportul de ţară din iulie, pe care trebuia să le corectăm până în decembrie.

Voi avea o întâlnire cu premierul mâine sau poimâine. Am stabilit-o deja.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Caz închis! Nu îl mai vrem”. Fotbalistul dorit și de FC Botoșani continuă să fie OUT, după ce Becali l-a scos din lot!

astăzi, 14:50

Alexandru Băluță, Malcom Edjouma și Jordan Gele nu au fost incluși de FCSB în cantonamentul de vară din Olanda și nu vor mai juca pentru campioana României. Toți trei au avut șans...

Tinerii preoți din Botoșani au participat la un program de formare, organizat la Miclăușeni!

astăzi, 14:11

În perioada 29 iunie – 4 iulie, la Centrul Social Cultural „Sfântul Proroc Ilie”, Miclăușeni, județul Iași, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a programului ded...

Un bărbat din Botoșani a vrut să dea foc resturilor vegetale și flăcările i-au cuprins mașina! (Foto)

astăzi, 13:20

Salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani au intervenit, în urmă cu puțin timp, în localitatea Nicșeni, după ce un incendiu izbucnit în curtea unei gospodării ...