Banii pentru serviciile de ambulanta, calculati in functie de numarul de locuitori. La Botosani bugetul va fi suplimentat cu peste 750.000 de lei!

Banii pentru serviciile de ambulanta, calculati in functie de numarul de locuitori. La Botosani bugetul va fi suplimentat cu peste 750.000 de lei!
Fondurile alocate serviciilor de ambulanta vor fi calculate, din iulie, in functie de numarul de locuitori din fiecare judet, plafoanele minime si maxime fiind de 23,5 si, respectiv, 37 de lei pe cap de locuitor, conform unui proiect de ordin al ministrului Sanatatii, lansat in dezbatere publica.

Potrivit proiectului aflat de luni in dezbatere publica, 20 de judete si municipiul Bucuresti vor avea bugetul suplimentat cu un procent intre 5 si 39%.

Printre cele 20 de judete se numara si judetul Botosani care ar urma sa primeasca cu 7,08% mai multe fonduri fata de 2010. Astfel, daca in 2010 suma alocata de CAS a fost de 10.638.000 lei, bugetul propus pentru 2011 este de 11.391.700 de lei, suplimentarea fiind de 753.700 de lei.

"Fondurile alocate serviciilor de ambulanta vor fi calculate in functie de numarul de locuitori din fiecare judet si nu in baza bugetului istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat pana in prezent, deoarece acestea nu reflecta necesitatea reala de fonduri. In acest fel, se va asigura distribuirea corecta si echilibrata a fondurilor bugetare la nivelul intregii tari", se arata in proiect.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca acest proiect de act normativ a fost elaborat dupa ce Comisia de Medicina de Urgenta si Dezastre a institutiei a efectuat o analiza cu privire la valorile contractate de casele de asigurari de sanatate cu serviciile publice de ambulanta, in urma careia s-au constatat diferente semnificative, nejustificate, privind modul in care au fost repartizate fondurile bugetare pe judete, in functie de numarul de locuitori.

In 2009, diferenta intre nivelul minim si maxim al sumei alocate per cap de locuitor a variat intre 17 lei si 81 de lei, iar in anul 2010 sumele au variat intre 16,88 lei si 74,81 lei. De exemplu, in 2009, unui judet cu aproximativ 240.000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanta, un buget de 20 milioane de lei, in timp ce un judet cu peste 800.000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.

Corectiile fondurilor alocate se vor realiza, esalonat, pe o durata de trei ani.

Au fost necesare unele corectii si pentru judetele Constanta si Tulcea, avand in vedere specificul acestora din punct de vedere turistic si geografic, spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Pentru acest an, serviciile de ambulanta au alocat un buget de 633,8 milioane lei, similar cu cel din 2010, precizeaza reprezentantii ministerului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
147

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
222

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
764

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...