Banii pe concediile românilor, în pericol. Una dintre deciziile controversate ar putea duce la deschiderea a mii de procese ale angajaților cu statul!

Fiecare angajat are dreptul și la zile libere legale.

La finalul anului 2024, fără prea multe discuții publice pe această temă, a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial OUG 156/2024 care vizează banii pe concediile românilor. Statul vrea să facă reduceri bugetare pentru că avem împrumuturi colosale, ca țară, dar puțini știu că s-a modificat concediul de odihnă al bugetarilor.

Modificarea legislativă prevede că românii care nu-și vor lua concediul de odihnă în 2025, integral sau parțial, nu vor mai primi banii aferenți liberelor neefectuate. Dacă le expiră zilele respective sau pleacă de la locul de muncă (prin demisie, concediere, nu contează) nu vor mai primi niciun leu, scrie Bugetul.

 

Marea problemă este că dacă urmează să fie dați afară bugetari, din pricina restructurărilor, nu vor mai vedea banii cuveniți, așa că ar putea da statul în judecată. O variantă prin care să nu se ajungă la conflicte ar fi aceea în care angajatorul notează că ești în preaviz, la final de colaborare, dar tu ești, de fapt, în concediu. Practica este întâlnită și în mediul privat, fiind extrem de populară.

Care este durata minimă a concediului de odihnă acum, în 2025. Câte zile libere de la stat se adaugă la calcul

Dacă lucrează la stat sau la privat, lucrătorii au dreptul să-și ia concediul de odihnă minim 20 de zile. Odată cu vechimea și alți factori (copii, probleme de sănătate, handicap), numărul lor crește.

De asemenea, fiecare angajat are dreptul și la zile libere legale. În anul 2025, de exemplu, au mai rămas următoarele:

24 ianuarie, vineri: Ziua Unirii Principatelor Române;

18 aprilie, vineri: Vinerea Mare;

20 aprilie, duminică: Paștele;

21 aprilie, luni: Paștele;

1 mai, joi: Ziua Muncii;

1 iunie, duminică: Ziua Copilului;

8 iunie, duminică: Rusalii;

9 iunie, luni: Rusalii;

15 august, vineri: Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie, duminică: Sfântul Andrei;

1 decembrie, luni: Ziua Națională a României;

25 decembrie, joi: Crăciunul;

26 decembrie, vineri: Crăciunul.

Zilele se pot contopi cu concediul, când este cazul, pentru a face mini-vacanțe, cum se întâmplă, de regulă, de sărbători.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sepsi OSK Sf. Gheorghe – FC Botoșani: “Atacăm Sepsi OSK cu toate liniile la Sf. Gheorghe”! (Video)

astăzi, 08:00

  În „regular”, covăsnenii și-au valorificat avantajul terenului propriu, impunându-se la scor de neprezentare, 3-0, grație reușitelor semnate de Gabriel Debeljuh (...

VIDEO - Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești!

astăzi, 07:46

Exemplul oferit de Liceul "Ștefan Luchian" din Ștefănești, județul Botoșani, ilustrează potențialul remarcabil al implicării și dedicării în procesul educațional. Î...

Hervin Ongenda a bătut 11 metri fără acordul antrenorului principal în meciul cu Slobozia! ”Cu Leo nu merge așa ceva!”

astăzi, 07:29

FC Botoșani se află în lupta pentru salvarea de la retrogradare, iar moldovenii ar fi putut să fie scutiți de acestă grijă în ultimele două etape dacă ar fi câștigat partida...