Banii pe concediile românilor, în pericol. Una dintre deciziile controversate ar putea duce la deschiderea a mii de procese ale angajaților cu statul!

Fiecare angajat are dreptul și la zile libere legale.

La finalul anului 2024, fără prea multe discuții publice pe această temă, a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial OUG 156/2024 care vizează banii pe concediile românilor. Statul vrea să facă reduceri bugetare pentru că avem împrumuturi colosale, ca țară, dar puțini știu că s-a modificat concediul de odihnă al bugetarilor.

Modificarea legislativă prevede că românii care nu-și vor lua concediul de odihnă în 2025, integral sau parțial, nu vor mai primi banii aferenți liberelor neefectuate. Dacă le expiră zilele respective sau pleacă de la locul de muncă (prin demisie, concediere, nu contează) nu vor mai primi niciun leu, scrie Bugetul.

 

Marea problemă este că dacă urmează să fie dați afară bugetari, din pricina restructurărilor, nu vor mai vedea banii cuveniți, așa că ar putea da statul în judecată. O variantă prin care să nu se ajungă la conflicte ar fi aceea în care angajatorul notează că ești în preaviz, la final de colaborare, dar tu ești, de fapt, în concediu. Practica este întâlnită și în mediul privat, fiind extrem de populară.

Care este durata minimă a concediului de odihnă acum, în 2025. Câte zile libere de la stat se adaugă la calcul

Dacă lucrează la stat sau la privat, lucrătorii au dreptul să-și ia concediul de odihnă minim 20 de zile. Odată cu vechimea și alți factori (copii, probleme de sănătate, handicap), numărul lor crește.

De asemenea, fiecare angajat are dreptul și la zile libere legale. În anul 2025, de exemplu, au mai rămas următoarele:

24 ianuarie, vineri: Ziua Unirii Principatelor Române;

18 aprilie, vineri: Vinerea Mare;

20 aprilie, duminică: Paștele;

21 aprilie, luni: Paștele;

1 mai, joi: Ziua Muncii;

1 iunie, duminică: Ziua Copilului;

8 iunie, duminică: Rusalii;

9 iunie, luni: Rusalii;

15 august, vineri: Adormirea Maicii Domnului;

30 noiembrie, duminică: Sfântul Andrei;

1 decembrie, luni: Ziua Națională a României;

25 decembrie, joi: Crăciunul;

26 decembrie, vineri: Crăciunul.

Zilele se pot contopi cu concediul, când este cazul, pentru a face mini-vacanțe, cum se întâmplă, de regulă, de sărbători.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Ciobănașu și fericirea de acasă: ”Nu am vrut să plec de aici fără să vă las poze cu ai mei!” (Foto)

astăzi, 13:27

E perioada vacanței și, între proiecte de televiziune, frumoasa și carismatica actriță Cristina Ciobănașu a reușit să facă și un drum acasă, la Vorona, pentru a-și vizita părinții...

Cine sunt cele 16 femei cu viață sfântă, canonizate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române!

astăzi, 12:58

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc marţi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafe...

Migrația inversă: Românii părăsesc Italia și se întorc în țară - „Au plecat foarte multe femei care îngrijesc bătrâni!”

astăzi, 12:04

Un număr tot mai mare de români care s-au stabilit în Italia se întorc în România, dezamăgiți de realitățile economice tot mai dificile din Peninsulă. Potrivit date...