BANCUL ZILEI - Scrisoarea politianului Ghiftulin catre colegul sau mai tanar, Lacomel!

Sfaturile unui politician batran catre unul mai tanar:

Dragul meu Lacomel,

Dupa cum bine stii, misiunea noastra nu este una tocmai usoara. Desi ii dispretuim pe acesti natarai, avem nevoie de voturile lor. Sau macar de pasivitatea lor. M-ai intrebat daca nu ar fi mai bine sa renuntam la aceasta dezagreabila creatura numita democratie. E inconfortabila, o stiu. Nimic pe lume nu-mi starneste mai multa greata decat sezonul electoral: toate palmele alea umezite pe care trebuie sa le strangem, tot mirosul multimii care umbla cu tramvaiul si, in plus, circul dezbaterilor televizate. Dar cum altfel, decat jucand din patru in patru ani acest teatru, le-am putea infige in cap acestor natarai iluzia ca ei detin puterea in momentele esentiale? 

Apoi, gandeste-te la alternative. O dictatura e riscanta intrucat, mai devreme sau mai tarziu, nataraii si-ar putea da seama ce se intampla si atunci vai de stofele costumelor noastre. Tu esti tanar, dragul meu, dar eu inca tremur amintindu-mi cat de aproape am fost in urma cu 20 de ani sa pierdem controlul. Nici monarhia nu e o solutie: cum ar reusi sa patrunda in randurile noastre tineri de viitor ca dumneata, ciopliti din coada de topor si educati la scoala vietii?

Imi ceri indrumare in ceea ce priveste calea cea mai eficienta de a obtine votul. Dragul meu: inainte de toate trebuie sa nu uiti ca un Natarau valoreaza mai putin decat o ceapa degerata. Un Natarau nu are nici o putere asupra ta si cu atat mai putin asupra mea, maestrul tau. Cand se aduna insa mai multi la un loc, atunci devin periculosi. Este momentul in care trebuie sa aplici ce ai invatat la cursurile de manipulare, unde ai avut parte chiar de inteleapta mea indrumare. 

Iti reamintesc pe scurt esentialul: in sinea lui, fiecare Natarau pofteste la masinile si la fotoliile noastre de demnitari. Dar printre ei s-a raspandit o credinta ciudata: daca obtin din partea noastra ceva gratuit, orice, atunci vor crede ca i-am facut partasi la privilegiile noastre. Asadar, fii darnic in nimicuri: pixuri, galeti, caiete. Cand si cand o sticla de ulei, dar ai grija ca intotdeauna cand te aventurezi astfel, sa te vada cat mai multi.

Pe cei mai periculosi dintre ei ii poti adormi promitandu-le o functie fara insemnatate, un post caldut care nu le va spori puterea, dar le va mangaia orgoliul. Pe cei indaratnici pofteste-i sa-ti fie alaturi in onorantul rol de consilier. Desigur ca, in naivitatea lor, vor crede ca pot in sfarsit influenta in bine comunitatea. Dar noi stim dragul meu ca lucrurile nu merg in acest fel, nu-i asa? In scurt timp, satul de betele aruncate in rotile lui, indaratnicul te va parasi, spre usurarea ta si spre dezamagirea lui. 

Dezamagirea este aur curat pentru noi. Cei mai simpatici imi sunt nataraii care stau in ziua votului acasa. Tara minunilor este cea in care toti nataraii ar fi dezamagiti, iar noi ne-am vota unii pe altii. Imagineaza-ti, dragul meu: campania electorala ar deveni o plimbare intre prieteni, iar dezbaterile televizate un haios si inofensiv concurs de injuraturi. Dar acele timpuri nu sunt prea indepartate.

Te saluta cu afectiune unchiul tau,

Ghiftulin

 

 


Sursa: HotNews

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
89

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...

”LOC DE DAT CU ... EPIGRAMA” - 300

astăzi, 08:41
37

Georgică Manole, în recentul volum, publicat la Editura Stef, Iași, ”Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra... cărților epigramiștilor”, zici - undeva - că ”...

Eduard Florescu rupe tăcerea după acuzațiile de blat: ”Oameni de nimic!”

astăzi, 08:12
222

Dinamo a avut de suferit cel mai rău de pe urma acestui rezultat pentru că a coborât pe loc direct retrogradabil, iar suporterii au răbufnit. Ulterior, pe rețelele sociale, a părut un scurt...